Chester-le-Street

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chester-le-Street
Front Street
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktChester-le-Street
Admin. grevskapDurham
Seremon. grevskapDurham
StatusBy (town)
Retningsnummer0191
Befolkning23946[1] (2001)
Kart
Chester-le-Street
54°51′34″N 1°34′12″V

Chester-le-Street er en by i Durham i England. Den er administrasjonssenter for og har gitt navn til distriktet Chester-le-Street. Byen ligger omkring tretten kilometer vest for Sunderland, ved elven Wear og 11 km sør for Newcastle upon Tyne.

Byens historie går tilbake til romersk tid, da den var kjent som Concangis. Denne romerske festningen er "Chester" i bynavnet (fra latinske castra = befestet by, tilsvarende engelske castle.)[2] Den andre delen i byens navn, le-Street, refererer den steinsatte romerske veien som gikk nordsør gjennom byen, og hva som i dag kalles Front Street.

Sognekirken, som er viet til jomfru Maria og Cuthbert av Lindisfarne, er kjent for at sankt Cuthberts legeme lå der i 112 år før translasjonen til Durhamkatedralen, og for at den første oversettelsen av Bibelen til engelsk ble foretatt der. Skriveren Aldred skrev en gammelengelsk glosse (forklaringer) mellom linjene på Lindisfarne-evangeliene der.[3]

Chester-le-Street var inntil 1974 et eget distrikt, men ble da slått sammen med andre distrikter. Byen har vokst utenfor den gamle distriktsgrensen.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Durham County Council: Chester le Street Arkivert 10. oktober 2007 hos Wayback Machine. (PDF); dette er befolkningen for det gamle urbane distriktet. Den større distriktsbefolkningen er på 53 100 innbyggere.
  2. ^ Chester, Online Etymology Dictionary
  3. ^ Selkirk, Raymond (2000): Chester-le-Street & Its Place in History, s. 339–340
  4. ^ «Chester-le-Street Civic Heart Arch to be demolished»[død lenke]. BBC.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Selkirk, Raymond (2000): Chester-le-Street & Its Place in History. Birtley, County Durham: Casdec Print & Design Centre. ISBN 1-900456-05-2.
  • Purdon, Gavin (1992): Chester-le-Street and district – The people and the place.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]