Bury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bury
Rådhuset i Bury
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktBury
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapStor-Manchester
StatusBy (town)
PostnummerBL9
Areal30,1 km²
Befolkning77 211 (2011)
Bef.tetthet2 615,58 innb./km²
Kart
Bury
53°35′35″N 2°17′55″V

Bury er en by i den nordlige delen av Stor-Manchester i England,[1] mellom Rochdale og Bolton. Den ligger rett vest for motorveien M66, og er administrasjonssenter og største by i Bury-distriktet. Den ligger ved elven Irwell, 8,9 km øst for Bolton, 9,5 km vest-sørvest for Rochdale, og 12,7 km nord-nordvest for Manchester. Bury hadde i henhold til folketellingen i 2011 en befolkning på 77 211 innbyggere,[2] mens dens bykommune har en befolkning på 185 422 innbyggere i 2011.[3]

Historisk var Bury en del av Lancashire. Byen nevnes første gang som et sogn i 962. Det ligger flere romerske ruiner der, så bosetningen går betraktelig lenger tilbake. Fram til den industrielle revolusjon forble den en liten by, men så betydde nærheten til Manchester og den gode tilgangen på hurtig rennende vann at man kunne bygge fabrikker drevet med vannkraft i området. Hovedproduktet var framstilling av tekstiler fra bomull, som ble skipet ut via Manchester.

Bury er kjent for sitt friluftsmarked og lokale tradisjonsrike matrett svart pudding.[4] Manchester Metrolink har endestasjon i byen. Byens meste kjent bysbarn er Robert Peel, sønn av en rik tekstilfrabrikant fra Bury, og selv født i Bury. Han ble britisk statsminister og grunnla det britiske politi og det konservative partiet. En statue av Peel står utenfor Burys sognekirke og et fallisk tårn i mursten, Peel Monument, står på Holcombe Hill med utsyn over Ramsbottom.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Fotballklubben Bury FC holder til i byen, og spiller sine hjemmekamper på Gigg Lane.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Bury har følgende vennskapsbyer:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Greater Manchester Gazetteer, Greater Manchester County Record Office, Places names - B, arkivert fra originalen den 18. juli 2011,
  2. ^ «Bury (Greater Manchester)», City Population
  3. ^ «Bury (Metropolitan Borough, Greater Manchester)», City Population
  4. ^ Bentley, James (2. februar 2006): «Bury Market: best in UK», BBC
  5. ^ «National Commission for Decentralised cooperation», Délégation pour l’Action Extérieure des Collectivités Territoriales (Ministère des Affaires étrangères)
  6. ^ a b «British towns twinned with French towns», Archant Community Media Ltd.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Bury hos Wikivoyage