Humber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Humber (andre betydninger).
Humber
Humber Bridge.png
Humberbroen.
LandStorbritannia Storbritannia
Areal37 988 hektar[1]
Map
Humber
53°42′01″N 0°41′28″V

Tidevannsbryter ved sideelven Hull hvor den møter Humber.
Humber sett fra Den internasjonale romstasjonen, 2013.

Humber er stor tidevannspåvirket elvemunning, eller estuarium, nordøst i England. Den starter ved Trent Falls, der elvene Ouse og Trent møtes. Rett før utløpet av Nordsjøen renner elven Hull inn i Humber. Den danner deler av grensen mellom East Riding of Yorkshire på nordbredden og North Lincolnshire og North East Lincolnshire på sørbredden. Selv om Humber er et utløp fra det punktet hvor det er formet, er det mange kart som viser det som elven Humber.[2] Også i angelsaksisk tid var Humber betraktet som en viktig grenseelv, som skilte Northumbria («nord for Humber») fra de sørlige kongedømmene. Mellom 1974 og 1996 var området på begge sider av fjorden del av distriktet Humberside. Fjorden har gitt sitt navn til regionen Yorkshire og Humber, som den renner gjennom.

Nedenfor Trent Falls går Humber gjennom forbindelsespunktet med Market Weighton Canal på den nordlige bredden, samløpet med elven Ancholme på den sørlige bredden; mellom landsbyene North Ferriby og South Ferriby og under Humberbroen (den sjuende største hengebro i verden);[3] mellom byene Barton-upon-Humber på den sørlige bredden og Kingston upon Hull på den nordlige bredden (hvor elven Hull løper sammen), deretter strømmer den ut i Nordsjøen mellom Cleethorpes på siden til Lincolnshire og den lange og tynne (men raskt endrende) odden Spurn Head på nordsiden.

Havneanlegg i Humber er havnene i Kingston upon Hull, Grimsby, Immingham og de mindre havnene i New Holland og North Killingholme Haven. Utløpet er seilbar for selv dyptgående skip. Forbindelser til innlandet for mindre skip er omfattende, men håndterer kun en fjerdedel av godstrafikken inn til Themsen.[4]

Ved Humbers utløp ble det i 1914 bygget to festninger, Humberfortene. En tredje festning, Fort Paull ligger lenger opp langs fjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://rsis.ramsar.org/ris/663.
  2. ^ «Get-a-map online» Arkivert 29. november 2013 hos Wayback Machine.. Ordnance Survey.
  3. ^ «The Humber Bridge»
  4. ^ «Department of transport figures for 2009. See table 2-1». Department of Transport. Arkivert fra originalen (XLS) den 4. mai 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]