Ulster-annalene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ulster-annalene er en krønike fra middelalderens Irland. Dens opptegnelser strekker seg mellom årene 431 e.Kr. og til 1540 e.Kr. Opptegnelsene fram til 1489 ble samlet på slutten av 1400-tallet av skriveren Ruaidhri Ó Luinín under hans velynder Cathal Óg Mac Maghnusa på øya Belle Isle på Lough Erne i provinsen Ulster i nordlige Irland. Senere opptegnelser, de som går fram til år 1540, ble lagt til av andre.

Tidligere annaler som kan dateres så langt tilbake som 600-tallet ble brukt som kilder for de første opptegnelsene, og de senere opptegnelsene ble datert på nye innsamlinger og muntlige historie. Et århundre senere ble annalene selv en særdeles betydningsfull kilde for forfatterne av Annalene av de fire mesterne.

Språket som ble benyttet var irsk, men med noen innslag på latin. Ettersom de tidligste annalene ble kopiert verbatim (ord for ord) er annalene ikke bare nyttige for historikerne, men også for lingvister som studerer det irske språkets utvikling.

Biblioteket i Trinity College i Dublin sitter på det opprinnelige manuskriptet, men biblioteket Bodleian Library i Oxford i England har en samtidig kopi som fyller noen av hullene i originalen. Det er to moderne engelske oversettelser av annalene – Mac Airt and Mac Niocaill (1983) og MacCarthy (1893).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ulster-annalene, redigert og oversatt av Seán Mac Airt og Gearóid Mac Niocaill (Dublin 1983). Elektroniske utgaver hos CELT - Corpus of Electronic Texts: Redigert utgave (mellomirsk/latin), Engelsk oversettelse