Bamburgh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bamburgh
Bamburgh
Bamburgh Castle fra nord
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Berwick-upon-Tweed
Admin. grevskap: Northumberland
Seremon. grevskap: Northumberland
Status Landsby (village)
Befolkning 414 (2011)

Bamburgh er en stor landsby og verdslig sogn ved kysten av Northumberland i England. Den hadde en befolkning på 454 innbyggere i 2001,[1] noe som minsket til 414 ved folketellingen i 2011.[2]

Det er kjent for to grunner: den fryktinngytende festningen Bamburgh Castle som har utsyn over stranden og var setet til de tidligere kongene av Northumbria, og for tiden eid slekten Armstrong (se William Armstrong); og landsbyen tilknytning til den viktorianske heltinnen Grace Darling som er gravlagt her.

Den omfattende sandstranden ble belønnet med Blått Flagg i 2005; en internasjonal miljøsertifisering som gis til badestrender og småbåthavner som oppfyller visse krav om vannkvalitet, sikkerhet, service og miljøinformasjon.[3] Området med sandstrender er utsett til et «sted av særskilt vitenskapelig interesse» (Site of Special Scientific Interest). Stredene er også populære hos ferieturister, friluftsfolk og andre besøkende, og er innenfor Northumberlands område av «Område med spesielt vakker natur».

Historie[rediger | rediger kilde]

Bamburgh Castle var sete for kongene av Northumbria. Byen var også hovedstad for det angelsaksiske kongedømmet Bernicia500- og 600-tallet. Det ble bygget av Ida av Bernicia (ca. 547 559). Det opprinnelige navnet på stedet skal ha vært Bebbanburgh, etter Bebba, som var gift med Idas sønnesønn Adda av Bernicia. i 1704 ble festningen kjøpt av Lord Crewe, biskop av Durham. Han opprettet en veldedig pikeskole der. Fondet som skulle finansiere skolen dekket ikke driften over tid, og i 1894 kjøpte William, 1. Lord Armstrong slottet og gjorde det til familiens bolig. De bor fortsatt der.

Den første kirken i Bamburgh ble reist av Oswald av Northumbria i 635.

En av de mest kjente personer fra Bamburgh er Grace Darling (18151842). I 1838 rodde hun sammen med sin far ut til et skip som hadde gått på grunn, og de lyktes i å redde ni passasjerer. Hun er gravlagt på kirkegården, og rett ved siden av ligger et museum til hennes ære.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]