Dyfed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dyfed i Wales

Dyfed er et bevart grevskap i Wales. Området tilsvarer omtrent det som før normannernes erobring utgjorde fyrstedømmet Deheubarth. Navnet Dyfed var i middelalderen knyttet til en region befolket av irske innvandrere, det nåværende Pembrokeshire.

I 1974 ble det et administrativt grevskap, som omfattet de tradisjonelle grevskapene Cardiganshire, Carmarthenshire og Pembrokeshire. Det var delt inn i seks distrikter.

I 1996 ble det oppløst, og de tre tradisjonelle grevskapene (Cardiganshire nå under navnet Ceredigion) ble administrative hovedområder. Dyfed eksisterer dermed først og fremst som en enhet i seremonielle sammenhenger, og i enkelte fellestjenester som Dyfed-Powys Police.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Valget av navnet Dyfed var basert på det historiske navnet gitt til regionen som en gang var bosatt av den irske stammen Déisi, «désisiene». Begrepet er gammelirsk og avledet fra ordet déis, i betydningen vasall eller undersått; i dets opprinnelig betydning var det betegnelsen på vasaller eller leietakere til en landeier.[1] Senere ble det et egennavn for bestemte slekter/klaner og deres egne undersåtter over hele Irland.[2] Dyfed er også et walisisk mannsnavn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ó Cathasaigh, Tomás (1984): «The Déisi and Dyfed» i: Eigse 20, s. 1–33.
  2. ^ MacNeill, Eoin (1911): «Early Irish Population Groups: their nomenclature, classification and chronology» i: Proceedings of the Royal Irish Academy (C) 29, s. 59–114.