William Tyndale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Tyndale
Født1494[1]Rediger på Wikidata
Gloucester
Død6. okt. 1536[2]Rediger på Wikidata
Vilvoorde
BeskjeftigelseTeolog, lingvist, oversetter, skribent, bibeloversetter Rediger på Wikidata
Utdannet vedHertford College
Magdalen College School
Katharine Lady Berkeley's School
NasjonalitetKongeriket England

William Tyndale
William Tyndales død; illustrasjon fra John Foxe' Book of Martyrs.

William Tyndale (født ca. 1494 i North Nibley ved Gloucester i England, død 6. oktober 1536 i Vilvoorde nær Brussel) var en prest fra England som ble kjent for å oversette Bibelen til engelsk og for at han for det ble en martyr.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Det er lite man vet om hans fødsel og tidlige liv. Han ble utdannet til prest og arbeidet ved universitetene i Oxford og Cambridge. Han kjente til gresk og latin, og senere hebraisk. Tidlig ble han påvirket av reformasjonen. Han kritiserte den katolske kirke på mange områder.

Han søkte biskop Cuthbert Tunstall om tillatelse til å oversette Bibelen. Biskopen, som ønsket å stå i et godt forhold til kongen og kirken, nektet ham det. Likevel gikk han i gang med arbeidet. Det førte til at han opplevde at trykkeriene ble utsatt for razziaer og at noen av de tidlige utgivelsene av NT ble brent. Tunstall gikk sterkt inn for å støtte motstanden mot oversettelsen.

Tyndale drog til Tyskland og siden til Antwerpen. Han og hans medarbeidere fortsatte arbeidet med oversetting og trykking, og han fikk smuglet eksemplarer inn i England. Han skrev også bøker hvor han gikk imot kirkens lære. Til sist ble han kjent med en person som forrådte ham. Han ble i 1535 arrestret og satt i fengsel i en borg utenfor Bruxelles i mer enn et år, anklaget for kjetteri og forræderi, og siden hengt og brent på bålet. Den begrunnelse som ble anført var at han ikke ville endre sin bibeloversettelse således at kirken fremstod som værende Kristi menighet. Den opprinnelige oversettelse forstod menigheten som værende jødene og de som hasde tilsluttet seg jødedommen ved troen på Kristus.

Til sist henrettet ved kvelning og deretter brent på bål.

Ikke så lenge etterpå ble Bibelen i hans oversettelse allikevel anerkjent i England, og den var en viktig inspirasjonskilde til King James Version omkring hundre år senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, kildekvalitet cirka[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Find a Grave, besøkt 29. august 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]