Hopp til innhold

Winchester (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Winchester
Sentrum
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of Winchester
Admin. grevskapHampshire
Seremon. grevskapHampshire
StatusBy (town)
PostnummerSO22
Retningsnummer01962
Befolkning45 184 (2011)
Kart
Winchester
51°03′48″N 1°18′31″V

Winchesterkatedralen

Winchester er en by og administrasjonssenter i grevskapet Hampshire, England. Byen ligger i hjertet av det langt større administrative distriktet City of Winchester, og ligger i den vestlige enden av nasjonalparken South Downs langs løpet av elven Itchen.[1] Den ligger 98 km sørvest for London og 21,9 km fra Southampton, som er den nærmeste byen. Ved folketellingen i 2011 hadde Winchester en befolkning på 45 184 innbyggere. Det større distriktet City of Winchester, som også omfatter byer som Alresford og Bishop's Waltham, en befolkning på 116 800 innbyggere.[2]

Byen har i Englands historie i en periode vært hovedstad i England. Flere viktige historiske bygninger er bevart, som Winchesterkatedralen fra 1100-tallet, Winchester College grunnlagt i 1382 og Storhallen, den eneste bevarte delen av det kongelige palasset. Storhallen ble gjenoppbygget mellom 1222 og 1235, og fremstår i dag i den formen. Den er kjent som stedet for kong Arthurs runde bord oppbevares; siden 1463 har et stort rundt bord hengt på veggen. Det er datert til 1300-tallet, og er således ikke fra Arthurs tid, men det er allikevel en stor turistattraksjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den tidligste kjente bosetningen er fra jernalderen, da det ble anlagt flere festninger omkring byen. I romersk tid het byen Venta Belgarum og hadde stor betydning.

I angelsaksisk tid ble byen hovedstad i kongedømmet Wessex under kong Alfred den store. Ettersom England ble samlet på denne tiden, ble den dermed også hovedstad i England fram til normannernes erobring i 1066.

Winchester bispedømme er et av de eldste bispesetene i England. En av biskopene, William av Wykeham (13661404) var ansvarlig for mye av katedralen slik den står i dag, og han grunnla også Winchester College. En annen kjent biskop i Winchester er sankt Svithun, som Stavanger domkirke i middelalderens Stavanger ble viet til.

I middelalderen var byen et viktig sentrum for ullhandelen, en næringsvei som etterhvert døde ut. Det var også et viktig sted for pilegrimmer, ettersom den gamle pilegrimsleden til Canterbury begynte der.

Forfatteren Jane Austen døde i Winchester i 1817 og er gravlagt i katedralen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Winchester (England) hos Wikivoyage