Winchester (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Winchester
Winchester
Sentrum
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: City of Winchester
Admin. grevskap: Hampshire
Seremon. grevskap: Hampshire
Status By (town)
Befolkning 41 420 (2001)

Winchesterkatedralen

Winchester er administrasjonsbyen i grevskapet Hampshire, England. Befolkningstallet er 41 420 (2001). Byen er også administrasjonssenter for City of Winchester, et distrikt som dekker byen med omegn. Den har i en periode vært hovedstad i England.

Flere viktige historiske bygninger er bevart, som Winchesterkatedralen fra det 12. århundre, Winchester College grunnlagt i 1382 og Storhallen, den eneste bevarte delen av det kongelige palasset. Storhallen ble gjenoppbygget mellom 1222 og 1235, og fremstår i dag i den formen. Den er kjent som stedet for kong Arthurs runde bord oppbevares; siden 1463 har et stort rundt bord hengt på veggen. Det er datert til det 14. århundre, og er således ikke fra Arthurs tid, men det er allikevel en stor turistattraksjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den tidligste kjente bosetningen er fra jernalderen, da det ble anlagt flere fort omkring byen. I romersk tid het byen Venta Belgarum og hadde stor betydning.

I angelsaksisk tid ble byen hovedstad i kongedømmet Wessex under kong Alfred den store. Ettersom England ble samlet på denne tiden, ble den dermed også hovedstad i England frem til normannernes erobring i 1066.

Winchester bispedømme er et av de eldste bispesetene i England. En av biskopene, William av Wykeham (13661404) var ansvarlig for mye av katedralen slik den står i dag, og han grunnla også Winchester College. En annen kjent biskop i Winchester er St. Svithun, som katedralen i middelalderens Stavanger ble viet til.

I middelalderen var byen et viktig sentrum for ullhandel, en næringsvei som etterhvert døde ut. Det var også et viktig sted for pilegrimmer, ettersom den gamle pilegrimsleden til Canterbury begynte der.

Forfatteren Jane Austen døde i Winchester i 1817 og er gravlagt i katedralen.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Winchester – bilder, video eller lyd