Gwent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gwent

Gwent er et bevart grevskap i Wales. Det avgrenses av elven Wye i øst, Severnfjorden i sør og av grensen mellom England og Wales.

Området har vært bebodd siden eldre steinalder. I romersk tid lå det et viktig fort ved Caerleon. I middelalderen oppsto kongedømmet Gwent, som har gitt navn til grevskapet. Navnet betyr rett og slett «sted» eller «stedet». Kongedømmet falt med normannernes invasjon av området i 1090. Området ble et mer eller mindre autonomt anglo-normannisk rike, kalt Monmouthshire etter det befestede stedet Monmouth der elvene Wye og Monnow møtes. Navnet Gwent ble fortsatt brukt om området rundt Newport, Gwent Levels.

I 1974 ble Gwent tatt i bruk som navn på et administrativt grevskap. Dette dekket praktisk talt det samme området som Monmouthshire. Det hadde flere distrikter: Blaenau Gwent, Islwyn, Monmouth, Newport og Torfaen. I 1996 ble det avskaffet som administrativ enhet og erstattet av flere hovedområder. Det fikk så status som bevart grevskap, og navnet brukes fortsatt på ting som Gwent Police, Royal Gwent Hospital, Gwent Theatre og rugbylaget Newport Gwent Dragons. I 2003 ble det tuvidet til å omfatte hele Caerphilly.

Gwent består av følgende hovedområder:


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Gwent – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata