Jennifer Lawrence

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence SDCC 2015 X-Men.jpg
FødtJennifer Shrader Lawrence
15. august 1990 (27 år)
Indian Hills
Samboer Darren Aronofsky (2016–2017)
Beskjeftigelse Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, sanger
Nasjonalitet USA
Aktive år2006–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Jennifer Lawrence (født 15. august 1990 i Louisville, Kentucky, USA) er en amerikansk Oscar-belønnet skuespillerinne, som er spesielt kjent for sine opptredener i The Hunger Games-serien, Silver Linings Playbook – Kjærlighetens galskap, Winter's Bone og X-Men filmene X-Men: First Class og X-Men: Days of Future Past.

I en alder av 27 har hun allerede mottatt fire Oscar-nominasjoner, tre for beste kvinnelige hovedrolle og én for beste kvinnelige birolle. Hun har ytterlige vunnet tre Golden Globes, fire Critics' Choice Movie Awards, én BAFTA Award og to Screen Actors Guild Awards.[1] Hun vant en av beste kvinnelige hovedrolle-prisene, og det gjorde henne til den nest-yngste mottakeren av prisen, i Oscar-utdelingens historie.[2]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Lawrence ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Ree Dolly i Winter's Bone under den 83. Oscar-utdelingen. Dette skaffet henne status som en A-listeskuespiller i Hollywood. I 2011 fikk hun rollen som «Mystique» i X-Men: First Class, mens hun i 2012 spilte sin kanskje mest mediaomtalte rollen som «Katniss Everdeen» i actionfilmen The Hunger Games. Denne filmen spilte inn 211 millioner dollar på verdensbasis allerede i åpningshelgen, noe som gjør den til den tredje mest innbringende filmen gjennom alle tider i en åpningshelg. Totalt spilte den inn 691 millioner dollar på verdensbasis.[3]

Hun spilte også den kvinnelige hovedrollen i Oscar-favoritten Silver Linings Playbook – Kjærlighetens galskap samme år, en utfordrende og krevende rolle hun ble rost for og som ble lagt godt merke til hos filmkritikere og publikum såvel som prisutdelere. For denne innsatsen ble Lawrence belønnet med sin første Oscar-pris, da hun vant i kategorien beste kvinnelige hovedrolle i 2013. Med dette ble hun også den yngste skuespilleren i historien med to Oscar-nominasjoner for beste kvinnelige hovedrolle. Hun fikk også en Golden Globe i kategorien beste kvinnelige skuespiller i en komedie eller musikal for den samme rollen.

I 2013 spilte hun «Rosalyn Rosenfeld» i nok en Oscar-favoritt regissert av David O. Russell, American Hustle, der noen av medspillerne var Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper og Jeremy Renner. Hun ble nominert til nok en Oscar, denne gang for beste kvinnelige birolle. Hun vant også en Golden Globe for beste kvinnelige skuespiller i en birolle. I tillegg til dette spilte hun igjen «Katniss Everdeen» i The Hunger Games: Catching Fire, oppfølgeren til The Hunger Games. Denne filmen spilte inn over 850 millioner dollar på verdensbasis.

Lawrence har i tillegg spilt i de kritikerroste dramaene The Beaver og Like Crazy i 2011. I 2013 gjentok hun rollen som Katniss Everdeen i The Hunger Games: Catching Fire, mens hun i 2014 returnerer som Mystique i X-Men: Days of Future Past. Andre fremtidlige filmer hun har roller i er de neste filmene i The Hunger Games-serien, The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 og 2.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Jennifer Lawrence under den 83. Oscar-utdelingen, hvor hun var nominert til beste kvinnelige hovedrolle.

Filmer[rediger | rediger kilde]

TV-film/-serier[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: