Lystløgneren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lystløgneren
orig. Liar Liar
Generell informasjon
Utgivelsesår21. mars 1997 (USA)
4. juli 1997 (NOR)
Prod.landUSA
Lengde86 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTom Shadyac
ProdusentBrian Grazer
ManusforfatterPaul Guay
Stephen Mazur
MusikkJohn Debney
Foran kamera
MedvirkendeJim Carrey
Maura Tierney
Justin Cooper
Cary Elwes
Jennifer Tilly
Swoosie Kurtz
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

Lystløgneren (1997) er en amerikansk filmkomedie med Jim Carrey i hovedrollen. Den ble regissert av Tom Shadyac etter manus skrevet av Paul Guay og Stephen Mazur. Carrey ble nominert til en Golden Globe-pris i 1998 for beste mannlige skuespiller i en komedie/musikal for filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fletcher Reede er en veldig karrierefokusert advokat og fraskilt far. Han har som vane å bryte løfter om å være sammen med sin unge sønn Max hvis jobben kommer i veien, og deretter bruker han å lyve til sin eks-kone Audrey og Max om grunnen til at han er for sen til avtaler. Fletcher skuffer Max en gang for mye da han går glipp av fødselsdagsfesten, og han må møte konsekvensene da Max ønsker at faren ikke kan lyve mens han blåser ut lysene på kaken. Følgen er at Fletcher ikke kan lyve de neste 24 timene.

Fletcher havner raskt i pinlige situasjoner der han buser ut med det han tenker istedenfor det han har lyst til å si, siden han ikke er i stand til å lyve. Dette skjer på et dårlig tidspunkt siden han har en sak i retten som han bør vinne, siden det vil hjelpe ham godt på vei med karrieren. Hovedvitnet hans er villig til å begå mened for å vinne saken, men Fletcher finner ut at han ikke engang kan stille et spørsmål hvis han vet at svaret er en løgn. I mellomtiden truer Audrey med å flytte til Boston med sin nye kjæreste Jerry, og å ta Max med seg.

Igjennom handlingen i filmen finner Fletcher ut hva som virkelig er viktig for ham, og på slutten strever han med å stoppe sønnen fra å reise så langt fra ham. Han greier også å vinne saken ved hjelp av ærlighet da han finner et smutthull i loven, og dette fører til at han får full forståelse for hva han er i ferd med å miste.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Jim Carrey Fletcher Reede
Maura Tierney Audrey Reede
Justin Cooper Max Reede
Cary Elwes Jerry
Jennifer Tilly Samantha Cole
Amanda Donohoe Miranda
Swoosie Kurtz Dana Appleton
Jason Bernard Dommer Marshall Stevens
Anne Haney Greta
Mitch Ryan Mr. Allan
Krista Allen Sexy jente i heis

Cheri Oteri og Randall Cobb har cameoopptredener

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]