Damon Wayans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Damon Wayans
Damon Wayans, 2008
FødtDamon Kyle Wayans
4. sep. 1960[1][2]Rediger på Wikidata (63 år)
New York City (New York)
BeskjeftigelseKomiker, manusforfatter, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmprodusent, fjernsynsprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedMurry Bergtraum High School
New York Film Academy
Søsken
6 oppføringer
Marlon Wayans
Keenen Ivory Wayans
Shawn Wayans
Dwayne Wayans
Nadia Wayans
Kim Wayans
BarnDamon Wayans, Jr.
NasjonalitetUSA
Medlem avWriters Guild of America West
Aktive år1982–
IMDbIMDb

Damon Kyle Wayans (født 4. september 1960 i New York City) er en amerikansk stand-up-komiker, forfatter og skuespiller. Han er en av Wayans-brødrene.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Wayans ble født i New York City i New York. Han er sønn av husmor og sosialarbeider, Elvira og Howell Wayans som er daglig leder. Han har fem søstre; Elvira, Vonnie, Nadia, Kim, Diedre og fire brødre, skuespillerne Marlon Wayans og Keenen Ivory Wayans, og Shawn Wayans og Dwayne Wayans. Som barn fikk han skamslått foten, denne egenskapen ga han også til karakteren i tegneserien Waynehead.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Damon begynte som stand-up komiker i 1982. Hans tidligste filmopptreden er som en feminin hotellansatt i Beverly Hills purk. Han har også hatt en liten rolle i sketsj-showet Saturday Night Live, hvor han fikk sparken for å spille sin karakter som en fargerik homofil politimann. Damon har også spilt i TV-serien In Living Color fra 1990 til 1992.

Etter In Living Color spilte han hovedrollen i filmer som The Last Boy Scout, Major Payne og The Great White Hype og skrev og spilte i filmen Blankman. I 1996 produserte han Waynehead, en tegneserie for WB, løst basert på hans egen barndom som vokser opp i en stor familie, med en fattig gutt med klumpfot. Showet varte bare en sesong på grunn av dårlige karakterer. Fra 1997 til 1998 var han den utøvende produsenten av 413 Hope St., en kortlivet drama på Fox Network med skuespiller Richard Roundtree og Jesse L. Martin.

I 1998 spilte han i et kortvarig komedie med tittelen Damon, der han spilte en Chicago-detektiv. Den ble sendt på FOX. I 1999 ble hans New York Times bestselger Bootleg med medforfatter David Asbery publisert. Det er en humoristisk samling av hans observasjoner om familie.

I 2005 var Damon med i en annonsekampanje med kjendiser for Hanes.

I 2006 begynte han i hovedrollen i The Underground, en komedieserie på Showtime. Hans sønn, Damon Jr, var også en av stjernene på showet.

Wayans dukket opp i Janet Jacksons video «Det beste i livet er gratis» og ble vurdert for rollen som The Riddler i Batman Forever (den rollen gikk til Jim Carrey, hans medspiller fra In Living Color og Earth Girls Are Easy). Han var vert i 2006 BET Awards som ble avholdt i Shrine Auditorium i Los Angeles i California 27. juni 2006.

I mai 2008 ble Wayans fremhevet av media for produksjonen av en kontroversiell video med tittelen «Abort Man». Denne virale videoen skildrer en ung mann som trenger å drepe det ufødte barnet til sin gravide kjæreste, og dermed oppsøker Abort Man. Abort Man (fremstilt som en superhelt) finner den gravide jenta, og ynskte å kne, slag-og stomp jentene magen til fosteret flyr ut. Enkelte kilder mener at denne videoen er satire og et forsøk på å vise vold og grusomhet mot abort, mens andre kilder mener videoen bare er et produkt av Wayans fordreide sans for humor.

For sin enestående rolle i ABC-komedieserien My Wife and Kids, mottok Wayans fire International Press Academy «Golden Satellite Award»-nominasjoner, og fire Emmy-nominasjoner for sitt skuespill og regi på 90-tallsserien In Living Color.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Wayans var gift med Lisa Thorner, men de skilte seg i 2000. Han er far til Damon Wayans Jr, Michael Wayans, Cara Mia Wayans og Kyla Wayans. Han er også onkelen til Damien Dante Wayans og Craig Wayans.

Wayans er en nær venn av NBA-legenden Michael Jordan.

Wayans vant People's Choice Awards for Favorite Male Performer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roglo, Roglo person ID p=damon;n=wayans[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6p02qvp, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]