Damon Wayans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Damon Wayans
2007 Damon Wayans crop 01.jpg
Damon Wayans opptrer ved Improv comedy club i Houston
FødtDamon Kyle Wayans
4. september 1960 (57 år)
New York
Søsken
6 oppføringer
Marlon Wayans, Keenen Ivory Wayans, Shawn Wayans, Dwayne Wayans, Nadia Wayans, Kim Wayans
Barn Damon Wayans, Jr.
Beskjeftigelse Skuespiller, manusforfatter, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet USA
Aktive år1982–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Damon Kyle Wayans (født 4. september 1960 i New York City) er en amerikansk stand-up-komiker, forfatter og skuespiller. Han er en av Wayans-brødrene.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Wayans ble født i New York City i New York som sønn av Elvira, en husmor og sosialarbeider, og Howell Wayans, en supermarked manager. Han har fem søstre, Elvira, Vonnie, Nadia, Kim, Diedre, og fire brødre, skuespillere Marlon Wayans, Keenen Ivory Wayans, Shawn Wayans og Dwayne Wayans. Han fikk skamslått foten som barn. Denne egenskapen ga han også til karakteren i tegneserien Waynehead. Wayans gikk Murry Bergtraum High School.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Damon begynte å gjøre stand-up komiker i 1982. Hans tidligste filmopptreden var en liten cameo som en feminin hotell ansatt i 1984 Eddie Murphy filmen Beverly Hills Cop. Han ble en kort Saturday Night Live som et funksjonsrikt utøver, før han fikk sparken for å spille sin karakter som en fargerik homofil politimann i stedet for en straight cop. I SNL boken Live From New York, ble det sagt at Wayans gjorde dette i stor grad skyldes økende frustrasjoner at hans skisser ikke ble vurdert for showet og økende stress. Han opptrådte også i den syndikerte TV-serien Solid Gold i løpet av 1980-tallet som en stand-up komiker. Etter det, gikk han på å gjøre TV-show In Living Color 1990 til 1992, en del av et team som ble nominert til Emmy Awards alle tre årene.

Etter In Living Color, spilte han hovedrollen i filmer som The Last Boy Scout, Major Payne og The Great White Hype og skrev og spilte i filmen Blankman. I 1996 produserte han Waynehead, en tegneserie for WB, løst basert på hans egen barndom som vokser opp i en stor familie, med en fattig gutt med klumpfot. Showet varte bare en sesong på grunn av dårlige karakterer. Fra 1997 til 1998 var han den utøvende produsent av 413 Hope St., en kortlivet drama på Fox Network skuespiller Richard Roundtree og Jesse L. Martin.

I 1998 spilte han i et kortvarig komedie med tittelen Damon, der han spilte en Chicago detektiv. Den ble sendt på FOX. I 1999, hans New York Times bestselger Bootleg med medforfatter David Asbery ble publisert, det er en humoristisk samling av hans observasjoner om familie.

I 2005 ble Damon Wayans i en kjendis annonsekampanje for Hanes.

I 2006 begynte han hovedrollen i The Underground, en skisse komedie serie på Showtime. Hans sønn, Damon, Jr stjernene også på showet.

Wayans dukker opp i Janet Jacksons video "The Best ting i livet er gratis" og ble vurdert for rollen som The Riddler i Batman Forever (den rollen gikk til Jim Carrey, hans medspiller fra In Living Color og Earth Girls Are Easy). Han vert i 2006 BET Awards som ble avholdt i Shrine Auditorium i Los Angeles, California 27. juni 2006.

I mai 2008 ble Wayans fremhevet av media for produksjon av en kontroversiell video med tittelen "Abort Man". Dette viral video skildrer en ung mann som trenger å drepe det ufødte barnet til sin gravide kjæreste, og dermed oppfordrer Abort Mann for hjelp. Abort Man (fremstilt som en superhelt) finner da den gravide jenta, og ynskte å kne, slag-og stomp jentene magen til fosteret flyr ut. Enkelte kilder mener at denne videoen er satire og er et forsøk på å vise vold og grusomhet abort, mens andre kilder mener videoen er bare et produkt av Wayans 'fordreid sans for humor.

For sin enestående rolle i ABC komedien serien My Wife and Kids, Wayans tjente 4 International Press Academy "Golden Satellite Award" nominasjoner og 4 Emmy priser nominasjoner for sine skuespill og regi på 90-tallet serien "In Living Color".

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Wayans var gift med Lisa Thorner, men de skilte seg i 2000. Han er far til Damon Wayans Jr, Michael Wayans, Cara Mia Wayans, og Kyla Wayans. Han er også onkelen til Damien Dante Wayans og Craig Wayans.

Wayans er en nær venn av NBA legenden Michael Jordan.

Wayans vant People's Choice Awards for Favorite Male Performer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]