Zac Efron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zac Efron
Zac Efron, Eva Rinaldi Photography (10) (34732926735).jpg
FødtZachary David Alexander Efron
18. okt. 1987[1][2]Rediger på Wikidata (34 år)
San Luis ObispoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller
Artist
Utdannet ved Pacific Conservatory of the Performing Arts, University of Southern California, Arroyo Grande High School, Paulding Middle SchoolRediger på Wikidata
Mor Starla BaskettRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av High School Musical CastRediger på Wikidata
Aktive år2002–
Nettstedhttp://zacefron.com
IMDbIMDb

Zachary David Alexander Montero Efron (født 18. oktober 1987 i San Luis Obispo i California) er en amerikansk skuespiller og sanger som først ble kjent i filmen High School Musical, der han spiller tenåringen Troy Bolton som er skolens baskethelt.

Efron er også kjent for rollen Cameron Bale i Summerland og har også spilt gjesteroller i blant annet The Suite Life of Zack and Cody, Akutten, CSI og NCIS. Han spilte en av hovedrollene i familiefilmen The Derby Stallion i 2005.

Efron spilte Link Larkin i filmen Hairspray i 2007, med blant andre John Travolta, Michelle Pfeiffer, Amanda Bynes, Brittany Snow og Queen Latifah. Han spilte i oppfølgeren til TV-filmen High School Musical, sluppet på Disney Channel den 5. oktober 2007. Videre spilte han i komedien 17 Again om den middelaldrende mannen Mike O'Donnell, som på mirakuløst vis blir 17 år igjen og får sjansen til å leve livet om igjen.


High School Musical[rediger | rediger kilde]

I filmen High School Musical, spiller han tenåringen Troy Bolton. Troy er en vellykket basketspiller på skolens basketlag, der treneren hans også er hans far. På nyttårsaften treffer han en jente som heter Gabriella Montez (Vanessa Hudgens) ved at de begge blir tvunget opp på scenen for å synge på en fest på nyttårsaften. Det viser seg at de begge er flinke til å synge og de møtes igjen etter ferien når Gabriella begynner på East High der Troy går. De synger sammen på audition for skolens vintermusikal og får en tilbakekalling, noe som gjør Troys bestevenn, Chad (Corbin Bleu) og resten av lagkameratene bekymret. Det samme blir Gabriellas venninne som også er leder for vitenskapklubben. De tidligere hovedrollene i vintermusikalen er Sharpay og Ryan Evans (Ashley Tisdale og Lucas Gabreel) som gjør alt de kan for å hindre dem. Sharpay liker også Troy. Gabriella og Troy rives mellom hverandre og basket og vitenskap.

I High School Musical 2 er det sommerjobb på en klubb som står i fokus og Sharpay prøver å stjele Troy fra Gabriella ved å få foreldrene til å tilby bedre jobb, studieplass og å invitere han på middager. Han begynner å svikte Gabriella, Chad og alle de andre vennene sine og erstatteren blir Ryan. Når Sharpay bestemmer seg for å synge på talentshowet med Troy og ikke Ryan, begynner han å henge med Gabriella. High School Musical 3: Senior Year hadde premiere 24. oktober 2008.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Film og TV

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Discogs, Discogs artist-ID 740433, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]