Zac Efron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zac Efron
FødtZachary David Alexander Efron
18. okt. 1987[1][2]Rediger på Wikidata (36 år)
San Luis Obispo (San Luis Obispo County, California, USA)
BeskjeftigelseSkuespiller
Artist
Utdannet vedPacific Conservatory of the Performing Arts
University of Southern California
Arroyo Grande High School
Paulding Middle School
Partner(e)Vanessa Hudgens (20052010)[3][4]
Michelle Rodríguez (20142014)[5]
MorStarla Baskett
NasjonalitetUSA
Medlem avHigh School Musical Cast
UtmerkelserMTV Movie Award for Best Male Performance (2009) (for: High School Musical 3: Senior Year)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame (2023)
Aktive år2002–
Kjente rollerFred Jones, Phillip Carlyle
Nettstedhttp://zacefron.com
IMDbIMDb

Zachary David Alexander Montero Efron (født 18. oktober 1987 i San Luis Obispo i California) er en amerikansk skuespiller og sanger som først ble kjent i filmen High School Musical, der han spiller tenåringen Troy Bolton som er skolens baskethelt.

Efron er også kjent for rollen Cameron Bale i Summerland og har også spilt gjesteroller i blant annet The Suite Life of Zack and Cody, Akutten, CSI og NCIS. Han spilte en av hovedrollene i familiefilmen The Derby Stallion i 2005.

Efron spilte Link Larkin i filmen Hairspray i 2007, med blant andre John Travolta, Michelle Pfeiffer, Amanda Bynes, Brittany Snow og Queen Latifah. Han spilte i oppfølgeren til TV-filmen High School Musical, sluppet på Disney Channel den 5. oktober 2007. Videre spilte han i komedien 17 Again om den middelaldrende mannen Mike O'Donnell, som på mirakuløst vis blir 17 år igjen og får sjansen til å leve livet om igjen.

High School Musical[rediger | rediger kilde]

I filmen High School Musical, spiller han tenåringen Troy Bolton. Troy er en vellykket basketspiller på skolens basketlag, der treneren hans også er hans far. På nyttårsaften treffer han en jente som heter Gabriella Montez (Vanessa Hudgens) ved at de begge blir tvunget opp på scenen for å synge på en fest på nyttårsaften. Det viser seg at de begge er flinke til å synge og de møtes igjen etter ferien når Gabriella begynner på East High der Troy går. De synger sammen på audition for skolens vintermusikal og får en tilbakekalling, noe som gjør Troys bestevenn, Chad (Corbin Bleu) og resten av lagkameratene bekymret. Det samme blir Gabriellas venninne som også er leder for vitenskapklubben. De tidligere hovedrollene i vintermusikalen er Sharpay og Ryan Evans (Ashley Tisdale og Lucas Gabreel) som gjør alt de kan for å hindre dem. Sharpay liker også Troy. Gabriella og Troy rives mellom hverandre og basket og vitenskap.

I High School Musical 2 er det sommerjobb på en klubb som står i fokus og Sharpay prøver å stjele Troy fra Gabriella ved å få foreldrene til å tilby bedre jobb, studieplass og å invitere han på middager. Han begynner å svikte Gabriella, Chad og alle de andre vennene sine og erstatteren blir Ryan. Når Sharpay bestemmer seg for å synge på talentshowet med Troy og ikke Ryan, begynner han å henge med Gabriella. High School Musical 3: Senior Year hadde premiere 24. oktober 2008.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Film og TV

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Discogs, Discogs artist-ID 740433, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.tmz.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ people.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.elmundo.es, besøkt 31. januar 2023[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]