Keanu Reeves

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keanu Reeves
Reunião com o ator norte-americano Keanu Reeves (46806576944) (cropped).jpg
FødtKeanu Charles Reeves
2. sep. 1964[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (58 år)
Beirut[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Utdannet ved De La Salle College, Etobicoke School of the Arts, Avondale Secondary Alternative School, North Toronto Collegiate Institute, American Community School at BeirutRediger på Wikidata
Partner(e) Jennifer Syme (19982000), Alexandra Grant (2018–)Rediger på Wikidata
Far Samuel Nowlin Reeves, Jr.[9]Rediger på Wikidata
Mor Patricia Taylor[9]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata
Utmerkelser MTV Movie Award for Best On-Screen Duo (1995), MTV Movie Award for Most Desirable Male (1992), MTV Movie Award for Best Male Performance (2000), stjerne på Hollywood Walk of Fame, Time 100 (2022)[10]Rediger på Wikidata
Aktive år1984
IMDbIMDb

Keanu Charles Reeves (født 2. september 1964 i Beirut i Libanon) er en canadisk skuespiller. Han er kjent for sin rolle som Neo i actionfilm-tetrologien The Matrix, og for John Wick i alle fire John Wick-filmene. Han spilte også bass i et grungeband, Dogstar, i 1990-årene.

Familiebakgrunn og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Reeves ble født i Beirut i Libanon. Foreldrene var Samuel Nowlin Reeves jr. (født i 1942), en amerikansk geolog, og Patricia Taylor (født i 1944), en engelsk kostymedesigner som jobbet i Beirut da hun traff Reeves' far på en nattklubb.

Hans bestefar, Samuel Nowlin Reeves, ble født på Hawaii. Foreldrene var Charles Armistead Reeves, en irsk-amerikaner, og Rose Lokalia Miguel, som var kinesisk-hawaiisk. Reeves ble oppkalt etter sin onkel Henry Keanu Reeves. Navnet kom fra Reeves' grand-grandonkel, Keaweaheulu, som betyr kjølig bris over fjellene på hawaiisk. Da Reeves først kom til Hollywood, mente agenten hans at fornavnet var for eksotisk, og derfor ble han ofte kreditert som K.C. Reeves, Norman Kreeves eller Chuck Spadina i sine aller første filmer.

Reeves har en søster, Kim (født i 1966 i Beirut i Libanon), en halvsøster ved navn Karina Miller (født i 1976 i Toronto i Canada) og en halvsøster ved navn Emma Rose Reeves (født i 1980 på Hawaii). Kim har slåss med leukemi i flere år, og sliter fortsatt[når?] med sykdommen.[trenger referanse] Keanu besøker henne ofte i huset han har kjøpt til henne på øya Capri.[trenger referanse]

Keanus foreldre skilte seg i 1966, og moren flyttet til New York City med Reeves og søsteren i 1969, hvor hun møtte, og etterhvert giftet seg med, Paul Aaron, en Hollywood-regissør. Paret, som skilte seg i 1971, flyttet så til Toronto, hvor Reeves vokste opp.

Moren til Reeves giftet seg senere med Robert Miller (mellom 1976 og 1980), og han har en halvsøster, Karina Miller. Reeves vokste opp i Toronto og jobbet i en pastabutikk, slipte skøyter på en lokal skøytebane og ble stemt frem som most valuable player på ishockeyteamet til skolen sin, De La Salle College. I løpet av fem år gikk Reeves på fire forskjellige skoler, inkludert en skole for utøvende kunst hvor han ble utvist. Reeves startet skuespillerkarrieren som 15-åring, i en skoleoppsetning av Romeo & Julie. Etter å ha sluttet på den katolske skolen hvor han spilte ishockey begynte han på en friskole, hvor han fikk ta en utdannelse samtidig som han jobbet som skuespiller. Han sluttet senere på denne skolen, og fikk aldri eksamen.

Statsborgerskap[rediger | rediger kilde]

Reeves har rett til amerikansk statsborgerskap gjennom sin amerikanske far, og britisk statsborgerskap gjennom sin engelske mor. Mens han bodde i Canada ble Reeves canadisk statsborger.

Canada, Storbritannia og USA aksepterer flere statsborgerskap, så han har rett til å inneha alle tre statsborgerskap samtidig. Reeves anser seg selv som canadier, fordi Canada var der han vokste opp, gikk på skole, og kom inn i underholdningsbransjen. Til tross for at Reeves ble født i Libanon er han ikke en borger av Libanon, fordi foreldrene hans kun hadde midlertidig oppholdstillatelse og selv ikke var av libanesisk opprinnelse.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Reeves fikk sin debut på skjermen i Canada, i TV-programmet Hanging In i 1979. Tidlig i 1980-årene spilte han i en rekke TV-reklamer og kortfilmer i Toronto. Hans første film var hockeyfilmen Youngblood fra 1986, som ble spilt inn i Canada, hvor Reeves spilte en ishockeykeeper. Kort tid etter filmens lansering fikk Reeves et green-card i USA, og kjørte fra Toronto til Los Angeles i sin 1969 Volvo. Hans eks-stefar Paul Aaron, en scene- og TV-regissør, ga ham et sted å bo, og skaffet ham en manager, Erwin Stoff, og agent, allerede før han kom frem til Los Angeles.

Etter noen små roller fikk Reeves oppmerksomhet fra kritikere etter filmen River's Edge (1986). Etter denne filmen deltok han i en rekke ungdomsfilmer, blant annet Permanent Record og komedien Bill & Ted's Excellent Adventure, som sammen med sin oppfølger Bill & Ted's Bogus Journey fra 1991 skulle være typisk for Reeves' roller de neste årene.

Tidlig i 1990-årene spilte Reeves i både actionfilmer med stort budsjett som Point Break og mindre produksjoner som My Own Private Idaho fra 1991. I 1993 spilte Reeves i Bram Stoker's Dracula, som ble en stor suksess. Til tross for dette ble han kritisert for skuespillet sitt, og regissør Francis Ford Coppola sa Reeves kun fikk rollen fordi han ville ha en mannlig skuespiller som tenåringer kunne se opp til. I 1994 spilte Reeves også i actionfilmen Speed, som var en kommersiell suksess og ledet til at han fikk roller i filmer som Johnny Mnemonic og Chain Reaction.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000020869, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=keanu;n=reeves[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID reevesk[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ LUMIERE, regissør-ID på LUMIERE 20396, besøkt 4. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0010205, besøkt 15. desember 2022[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ time.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]