Masken (1994)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Masken
orig. The Mask
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, superheltfilm, filmkomedie, alternativ virkelighetsfilm, gangsterfilm
Utgivelsesår1994
NasjonalitetUSA
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiChuck Russell Rediger dette på Wikidata
ManusMike Werb Rediger dette på Wikidata
Basert på
The Mask[1] Rediger dette på Wikidata
MusikkRandy Edelman Rediger dette på Wikidata
FotoJohn R. Leonetti Rediger dette på Wikidata
KlippArthur Coburn Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJim Carrey, Peter Riegert, Peter Greene, Amy Yasbeck, Orestes Matacena, Ben Stein, Blake Clark, Denis Forest, Reg E. Cathey, Joely Fisher,[2] Kevin Grevioux,[2] Richard Jeni, Cameron Diaz, Nancy Fish, Tim Bagley, Max Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapNew Line Cinema, Dark Horse Entertainment Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)New Line Cinema
Netflix
Totalomsetning351 600 000 USD (globalt)[3] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)29. juli 1994[4]
24. november 1994 (Tyskland)[5]
UtmerkelserSitges Film Festival best special effects award (1994)
OppfølgerMaskens sønn Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Masken (The Mask) er en amerikansk Oscar-nominert spillefilm fra 1994 regissert av Chuck Russell. Filmen er basert på en tegneserie skapt av John Arcudi, Mike Richardson og Doug Mahnke og publisert av Dark Horse Comics. Jim Carrey spiller hovedrollen som Stanley Ipkiss. Filmen skiller seg klart fra tegneserien, som er svært brutal og voldelig.

Handling[rediger | rediger kilde]

Stanley Ipkiss er en ytterst normal og kjedelig bank-mann. Han har null drag på damene, og har et liv som er gråere enn en regnværsdag i London. Han er veldig interessert i tegneserier. Men han blir ofte latterliggjort av alle han kjenner, bortsett fra hans medarbeider og beste venn - Charlie Schumaker. I mellomtiden planlegger en gangster, Dorian Tyrell, som eier nattklubben Coco Bongo, å bli kvitt sin overordnede sjef, Niko. En dag sender Tyrell sin venninne, Tina Carlyle, til banken for å registrere hvordan det ser ut i banken før et kommende ran. Stanley blir umiddelbart romantisk tiltrukket av Tina, og hun gjengjelder tilsynelatende disse følelsene.

Bilen hans havarerer i det han er på vei hjem, og Stanley blir stående og se fortvilet ut over en bro, usikker på hva han egentlig burde gjøre med livet sitt. Men når han står der legger han plutselig merke til en maske meg magiske krefter i nærheten av havnen. Når Stanley kommer tilbake til leiligheten sin og tar på seg masken, blir han umiddelbart forvandlet til en hemningsløs, skandaløs, uimotståelig rampete grønn figur kjent som The Mask. Med sin nyvunne tillit, og fullstendige mangel på hemninger, hengir Stanley seg til en komisk rabalder gjennom hele byen. Underveis ydmyker han flere av hans tidligere plageånder, inkludert hans temperamentsfulle utleier, Agnes Peenman, og mekanikerne ved et bil-versked som tidligere gav ham den defekte bilen. Han kan bevege seg fortere enn lynet, danser bedre enn Fred Astaire, bekjemper kriminalitet på sin egen måte og forteller husverten hvor skapet skal stå.

Neste morgen møter Stanley en etterforsker Mitch Kellaway og avis-journalist Peggy Brandt, som begge undersøker aktivitet til The Mask. For å skaffe de pengene som er nødvendige for å se på Tinas forestillinger, tar Stanley igjen på seg masken og angriper banken og utilsiktet hindrer Tyrells ran i prosessen. Ved Coco Bongo blir Stanley forelsket i Tina, som han ender med å kysse etter å ha delt en sprudlende dans med henne. Tyrell konfronterer ham med å ha forstyrret ranet og stjålet kjæresten hans, så Stanley flykter men etterlater seg en liten del fra drakten - som forvandler seg til Stanleys pyjamas. Etter å ha arrestert Tyrell og hans håndlangere, oppdager Kellaway tøy-stykket fra pyjamasen, og mistenker at Stanley er gjerningsmannen.

Dagen etter konsulterer Stanley doktor Arthur Neuman, en psykiater som nylig har gitt ut en bok om masker og utleder at masken er en skapelse av Loke. Det blir også avslørt at maskenes krefter bare kan aktiveres i løpet av natten. Senere samme kveld møtes Stanley og Tina i en lokal park som The Mask. Men de blir avbrutt av Kellaway, som forsøker å fange The Mask. Men Tyrell får tak i masken, og forvandler seg til et klumpete og ondskapsfullt grønt ansikt. Tyrells håndlangere tvinger Stanley til å avsløre hvor de stjålne pengene etter ranet befinner seg, før han overleverer Stanley til politiet. Når Tina besøker Stanley på stasjonen, oppfordrer han henne til å forlate byen. Hun forsøker å flykte, men blir snart kidnappet av Tyrell og med tvang ført til Coco Bongo, til en sammenkomst for Niko og byens elite - inkludert byens ordfører. Men den maskerte Tyrell planlegger å ødelegge hele nattklubben med en bombe. Milo, hunden til Stanley, hjelper Stanley å flykte fra politiet. Stanley forsøker deretter å stoppe Tyrell.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Jim Carrey.
 • Jim Carrey som Stanley Ipkiss/The Mask
 • Peter Riegert som Lt. Mitch Kellaway
 • Peter Greene som Dorian Loki Tyrell
 • Cameron Diaz som Tina Carlyle
 • Orestes Matacena som Niko
 • Richard Jeni som Charlie Schumaker
 • Amy Yasbeck som Peggy Brandt
 • Ben Stein som Dr. Arthur Neuman
 • Reginald E. Carthey som Freeze
 • Denis Forest som Sweet Eddy
 • Nancy Fish som Mrs. Peenman

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk en oppfølger (uten Jim Carrey) i 2005 kalt Maskens sønn (engelsk: Son of the Mask).

TV-serie[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk TV-serie basert på filmen, se her for mer info.

Videospill[rediger | rediger kilde]

Et spill basert på filmen, kalt The Mask, ble lansert på Super Nintendo Entertainment System (SNES) i 1995 (1996 i Japan) av Black Pearl Software.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ (på sv) Svensk Filmdatabas, Svenska Filminstitutet, SFDb film-ID 19895, Wikidata Q1139587, https://www.svenskfilmdatabas.se/ 
 2. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 3. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
 4. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]