Hopp til innhold

Grinchen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For animasjonsfilmen fra 2018 med samme navn, se Grinchen (film fra 2018)
Grinchen
orig. Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] familiefilm,[2] fantasyfilm,[1] barnefilm, eventyrfilm, julefilm, film basert på bøker, filmmusikal
Utgivelsesår2000
NasjonalitetUSA
Lengde101 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRon Howard[3][4][5][6][7][8] Rediger dette på Wikidata
ManusJeffrey Price, Peter S. Seaman Rediger dette på Wikidata
Basert på
How the Grinch Stole Christmas! (Dr. Seuss) Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Brian Grazer
MusikkJames Horner Rediger dette på Wikidata
FotoDonald Peterman Rediger dette på Wikidata
KlippDaniel P. Hanley Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJim Carrey,[9] Taylor Momsen,[5] Jeffrey Tambor,[5] Christine Baranski,[4] Bill Irwin,[10] Molly Shannon,[10] Clint Howard,[10] Josh Ryan Evans,[10] Ron Howard,[10] Anthony Hopkins,[4] Bryce Dallas Howard,[10] T. J. Thyne, Verne Troyer,[5] Mindy Sterling,[11] Jim Meskimen,[11] Landry Allbright,[11] Michaela Gallo,[11] Jeremy Howard,[11] Gavin Grazer,[11] Q'orianka Kilcher,[11] Deep Roy,[11] David Costabile,[11] Rick Baker,[11] Rance Howard,[11] Caroline Williams,[11] Frank Welker Rediger dette på Wikidata
FortellerAnthony Hopkins Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapImagine Entertainment Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)UIP-Dunafilm
Budsjett123 000 000 USD[12] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning345 100 000 USD (globalt),[12] 260 715 005 USD (USA)[13] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)8. november 2000 (USA)[14]
15. november 2000 (Storbritannia)[14]
23. november 2000 (Tyskland)[14][14]
1. desember 2000 (Norge, Danmark, Sverige)[14]
6. desember 2000 (Frankrike)[14]
UtmerkelserOscar for beste sminke og hårstyling (2001) (vinner: Rick Baker, Gail Ryan, tema for: Den 73. Oscar-utdelingen)
MTVs filmpris for beste skurk (2001) (vinner: Jim Carrey)
Eksterne lenker

Grinchen (engelsk: Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas) er en eventyrfilm for barn fra 2000 med Jim Carrey i hovedrollen. Den handler om den klassiske amerikanske fortellingen om et grønt monster (Grinchen) som forsøker å ødelegge julen for alle.

Handling[rediger | rediger kilde]

Alle innbyggerne i Whoville (norsk: Hvemvik) elsker julen. Det eneste unntaket er Grinchen, en folkevond og uhyggelig grønn skapning, som hater både julefeiringen og alle innbyggerne i Whoville. Innbyggerne liker ikke Grinchen på grunn av hans mange skadelige og skumle påfunn mot dem. Seks år gamle Cindy Lou Who mener at folk er alt for opptatt av forbruk, julegaver og fest, isteden for å bruke tid sammen med familie og gode venner. En dag sniker Grinchen seg inn på postkontoret, og Cindy oppdager ham. Senere oppdager hun hans tragiske fortid.

Cindy får vite at Grinchen ankom Whoville som baby, og ble adoptert av to eldre søstre. Da han var åtte år gammel forelsket han seg i Martha May Whovier, en av de peneste jentene på skolen, som gjengjeldte følelsene hans. Men en gutt som het Augustus May Who ble sjalu da han så at Martha var venn med Grinchen, og begynte å mobbe ham. Den julen laget Grinchen en engel som han ville gi Martha i julegave. Men fordi Augustus hadde gjort narr av at han hadde skjegg, forsøkte Grinchen å barbere seg. I stedet kuttet han seg stygt i ansiktet. Da han møtte opp på skolen dagen etter, ble han ertet av alle, også av lærerne. Den eneste som ikke gjorde narr av ham var Martha. Til slutt mistet han besinnelsen og skrek ut at han hatet julen. Deretter strøk han i vei til toppen av Mount Crumpit (Crumpit-fjellet), der han har bodd siden.

Mange år etter denne hendelsen er Augustus May Who ordfører i Whoville. Cindy klatrer opp til Mount Crumpit for å invitere Grinchen til julefeiringen. Først vil han ikke, men så ombestemmer han seg da det slår ham at dette kan være en mulighet både til å treffe Martha igjen og til å hevne seg på Augustus. Grinchen deltar i flere arrangementer, og har det gøy. Men Augustus May Who dukker opp og ødelegger det hele ved å gi Grinchen en barbermaskin som julegave, noe som minner ham om ydmykelsen han opplevde som ung. Deretter entrer Augustus scenen og frir til Martha under alles påsyn. Han gir henne en stor, glorete forlovelsesring og en ny bil i forlovelsesgave. Dette får Grinchen til å bryte ut i en tirade av anklager mot byens innbyggere; han sier at i Whoville dreier julen seg bare om gaver som de snart kommer til å kaste i søpla, som så vil bli dumpet ved Mount Crumpit, rett ved hans eget hjem. Med barbermaskinen sin glattbarberer han hodet til Augustus, så brenner han ned juletreet med en improvisert flammekaster. Etter å ha rast rundt i Whoville og ødelagt alt som har kommet i hans vei, drar han hjem til Mount Crumpit.

Etter alt dette har Grinchen fått nok av både Whoville og julefeiringen deres. Han bestemmer seg for å ødelegge hele julen ved å stjele alle pakkene, julepynten og julematen mens innbyggerne sover. Han kler seg ut som julenissen, og hunden Max kler han ut som reinsdyr. Så drar han ned til Whoville, og det første huset han lister seg inn i, er Cindys hus. Hun oppdager ham i det han er i ferd med å stjele juletreet, og han finner på en løgn for å slippe unna henne. Deretter går han fra hus til hus og stapper alt av gaver, pynt og julemat i en stor sekk, før han klatrer tilbake til toppen av Mount Crumpit. Planen hans er å dytte hele sekken utfor fjellsiden slik at alt innholdet vil bli ødelagt.

Når innbyggerne i Whoville våkner neste morgen, da julefeiringen skal begynne for alvor, blir de sjokkert over at alle spor av julen er borte. Ordfører Augustus May Who sier at det er Cindys skyld; fordi det var hun som inviterte Grinchen til byen, er det hun som er ansvarlig for at julen er ødelagt. Men faren hennes, postmannen Lou Lou Who, som er en mann som alltid har et lyst sinn, forsvarer Cindy. Han forteller May Who og alle de andre det Cindy lenge har forsøkt å forklare dem - at julen burde handle om å ha det hyggelig med familie og venner, ikke bare om dyre gaver og flott dekorasjon. Innbyggerne er enige med Lou, og begynner å synge byens egen julesang.

Før Grinchen rekker å kaste alle de stjålne gavene og julepynten ned fjellsiden, hører han sangen fra alle innbyggerne nede i Whoville. Han skjønner at han ikke har klart å sette en stopper for julefeiringen deres. Så slår det ham plutselig hva julen egentlig handler om, og hjertet hans blir brått tre størrelser større. Samtidig begynner sleden med sekken full av gaver å gli utover kanten av stupet, sammen med Cindy, som hadde kommet for å tilbringe julen sammen med ham. Med en kraftanstrengelse klarer Grinchen å løfte den fulle sleden vekk fra stupet, og så bærer han Cindy i sikkerhet. Sammen kjører de ned hele fjellsiden for å returnere alle tingene til innbyggerne i Whoville.

Grinchen ber alle innbyggerne i Whoville om unnskyldning for det han har gjort, og overgir seg selv til politiet. De godtar unnskyldningen hans, og politiet nekter å etterkomme Augustus May Whos krav om at de skal bruke pepperspray på Grinchen og arrestere ham. Martha avviser May Whos ekteskapstilbud, og gir ham forlovelsesringen tilbake. Hun sier at hjertet hennes tilhører Grinchen. Etterpå blir Grinchen med på den store julefesten i Whoville, synger sanger, og inviterer alle sammen til middag og fest hjemme hos ham på fjelltoppen.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er filmen blitt utgitt på VHS, DVD, Blu-Ray, digitalt kjøp, leie og streaming.

Kun VHS, noen digitale kjøp- og leiesteder og streamingtjenester (som Netflix, Viaplay og HBO Max) har filmen med norsk tale.

DVD og Blu-Ray-versjonene har kun norsk tekst.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle (norsk) Rolle (engelsk) Beskrivelse av rollefiguren Engelsk/original stemme Norsk stemme
Fortelleren The Narrator Anthony Hopkins Arne Hjeltnes
Grinchen The Grinch Grinchen hater julen, og alle innbyggerne i Whoville.

Som barn ble han ydmyket på skolen av Augustus May Hvem.

Jim Carrey Håvard Bakke
Grinchen som barn (8 år gammel) Josh Ryan Evans Lena Meieran
Max Grinchens trofaste hund og beste venn Hunden Kelley (Frank Welker gjør vokal effekter) [Ikke dubbet]
Cindy Lou Hvem Cindy Lou Whovier En snill jente som bor i Whoville Taylor Momsen Hanna Kanutta Helstad
Martha May Hvem Martha May Whovier Grinchens tidligere klassekamerat, som Grinchen forelsket seg i som barn Christine Baranski Marianne Krogness
Martha May Hvem (8 år) Landry Allbright
Ordfører Augustus May Hvem Mayor Augustus MayWho Grinchens plageånd da de var barn. Som voksen er han byens arrogante og fordomsfulle ordfører. Jeffrey Tambor Ivar Nørve
Ordfører Augustus May Hvem (8 år) Ben Bookbinder
Louie Lou Hvem Louie Lou Who Byens postmester, og Cindys far Bill Irwin Per Frisch
Betty Lou Hvem Betty Lou Who Cindys mor, som konkurrerer med Marthas om å dekorere huset sitt mest og finest til jul Molly Shannon Birgitte Victoria Svendsen
Rådgiver Hubris Ordførerens kyniske medarbeider Clint Howard Nicolay Lange-Nielsen
Rådgiver Hubris (8 år) Reid Kirchenbauer
Clarnella Who Den ene av søstrene som adopterte Grinchen da han var barn Mindy Sterling
Rose Who Den andre av søstrene som adopterte Grinchen da han var barn Rachel Winfree
Drew Lou Who En av sønnene til Lou og Betty; bror til Cindy Jeremy Howard
Stu Lou Who Den andre sønnen til Lou og Betty; bror til Cindy T. J. Thyne
Offiser Wholihan Officer Wholihan Politisjefen i Whoville Jim Meskimen
Miss Rue Who Miss Rue Who Læreren på skolen i Whoville Mary Stein
Ansatt ved post-kontoret i Whoville. Deep Roy
Eldre innbygger Rance Howard
Band-medlem. Verne Troyer
Innbygger i Whoville. Bryce Howard

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «How the Grinch Stole Christmas». Internet Movie Database (engelsk). Besøkt 21. april 2023. 
 2. ^ «How the Grinch Stole Christmas». Metacritic. Besøkt 21. april 2023. 
 3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0170016/; besøksdato: 15. april 2016.
 4. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/the-grinch-swiat-nie-bedzie; besøksdato: 15. april 2016.
 5. ^ a b c d http://www.adorocinema.com/filmes/filme-26818/; besøksdato: 15. april 2016.
 6. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film360629.html; besøksdato: 15. april 2016.
 7. ^ http://www.interfilmes.com/filme_13497_O.Grinch-(How.the.Grinch.Stole.Christmas).html; besøksdato: 15. april 2016.
 8. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=26818.html; besøksdato: 15. april 2016.
 9. ^ http://www.metacritic.com/movie/how-the-grinch-stole-christmas; besøksdato: 15. april 2016.
 10. ^ a b c d e f http://www.imdb.com/title/tt0170016/fullcredits; besøksdato: 15. april 2016.
 11. ^ a b c d e f g h i j k l (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 12. ^ a b «How the Grinch Stole Christmas». Box Office Mojo. Besøkt 18. november 2021. 
 13. ^ https://www.boxofficemojo.com/title/tt0170016/; Box Office Mojo; besøksdato: 13. mai 2022.
 14. ^ a b c d e f Internet Movie Database, «Release Info», verkets språk engelsk, flere språk, besøkt 18. november 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]