Grinchen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For animasjonsfilmen fra 2018 med samme navn, se Grinchen (film fra 2018)
Grinchen
orig. Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] familiefilm,[2] fantasyfilm,[1] barnefilm, eventyrfilm, julefilm, film basert på bøker, filmmusikal
Utgivelsesår2000
NasjonalitetUSA
Lengde101 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRon Howard[3][4][5][6][7][8]
ManusJeffrey Price, Dr. Seuss, Peter S. Seaman
Basert på
How the Grinch Stole Christmas! (Dr. Seuss)
Produsent(er)Brian Grazer
MusikkJames Horner
SjeffotografDonald Peterman
KlippDaniel P. Hanley
Foran kamera
MedvirkendeJim Carrey,[9] Taylor Momsen,[5] Jeffrey Tambor,[5] Christine Baranski,[4] Bill Irwin,[10] Molly Shannon,[10] Clint Howard,[10] Josh Ryan Evans,[10] Ron Howard,[10] Anthony Hopkins,[4] Bryce Dallas Howard,[10] T. J. Thyne, Verne Troyer,[5] Mindy Sterling,[11] Jim Meskimen,[11] Landry Allbright,[11] Michaela Gallo,[11] Jeremy Howard,[11] Gavin Grazer,[11] Q'orianka Kilcher,[11] Deep Roy,[11] David Costabile,[11] Rick Baker,[11] Rance Howard,[11] Caroline Williams,[11] Frank Welker
FortellerAnthony Hopkins
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapImagine Entertainment
DistributørUIP-Dunafilm (Ungarn)
Budsjett123 000 000 USD[12]
Totalomsetning345 100 000 USD[12]
Premiere(r)8. november 2000 (USA),[13] 15. november 2000 (Storbritannia),[13] 23. november 2000 (Tyskland),[13] 1. desember 2000 (Norge, Danmark, Sverige),[13] 6. desember 2000 (Frankrike)[13]
Utmerkelser Oscar for beste sminke og hårstyling (2001), MTVs filmpris for beste skurk (2001)Rediger på Wikidata
Eksterne lenker

Grinchen er en eventyrfilm for barn fra 2000 med Jim Carrey i hovedrollen. Den handler om den klassiske amerikanske fortellingen om et grønt monster (Grinchen) som forsøker å ødelegge julen for alle.

Handling[rediger | rediger kilde]

Alle innbyggerne i Whoville (norsk: Hvemvik) elsker julen. Det eneste unntaket er Grinchen, en folkevond og uhyggelig grønn skapning, som hater både julefeiringen og alle innbyggerne i Whoville. Innbyggerne liker ikke Grinchen på grunn av hans mange skadelige og skumle påfunn mot dem. Seks år gamle Cindy Lou Who mener at folk er alt for opptatt av forbruk, julegaver og fest, isteden for å bruke tid sammen med familie og gode venner. En dag sniker Grinchen seg inn på postkontoret, og Cindy oppdager ham. Senere oppdager hun hans tragiske fortid.

Cindy får vite at Grinchen ankom Whoville som baby, og ble adoptert av to eldre søstre. Da han var åtte år gammel forelsket han seg i Martha May Whovier, en av de peneste jentene på skolen, som gjengjeldte følelsene hans. Men en gutt som het Augustus May Who ble sjalu da han så at Martha var venn med Grinchen, og begynte å mobbe ham. Den julen laget Grinchen en engel som han ville gi Martha i julegave. Men fordi Augustus hadde gjort narr av at han hadde skjegg, forsøkte Grinchen å barbere seg. I stedet kuttet han seg stygt i ansiktet. Da han møtte opp på skolen dagen etter, ble han ertet av alle, også av lærerne. Den eneste som ikke gjorde narr av ham var Martha. Til slutt mistet han besinnelsen og skrek ut at han hatet julen. Deretter strøk han i vei til toppen av Mount Crumpit (Crumpit-fjellet), der han har bodd siden.

Mange år etter denne hendelsen er Augustus May Who ordfører i Whoville. Cindy klatrer opp til Mount Crumpit for å invitere Grinchen til julefeiringen. Først vil han ikke, men så ombestemmer han seg da det slår ham at dette kan være en mulighet både til å treffe Martha igjen og til å hevne seg på Augustus. Grinchen deltar i flere arrangementer, og har det gøy. Men Augustus May Who dukker opp og ødelegger det hele ved å gi Grinchen en barbermaskin som julegave, noe som minner ham om ydmykelsen han opplevde som ung. Deretter entrer Augustus scenen og frir til Martha under alles påsyn. Han gir henne en stor, glorete forlovelsesring og en ny bil i forlovelsesgave. Dette får Grinchen til å bryte ut i en tirade av anklager mot byens innbyggere; han sier at i Whoville dreier julen seg bare om gaver som de snart kommer til å kaste i søpla, som så vil bli dumpet ved Mount Crumpit, rett ved hans eget hjem. Med barbermaskinen sin glattbarberer han hodet til Augustus, så brenner han ned juletreet med en improvisert flammekaster. Etter å ha rast rundt i Whoville og ødelagt alt som har kommet i hans vei, drar han hjem til Mount Crumpit.

Etter alt dette har Grinchen fått nok av både Whoville og julefeiringen deres. Han bestemmer seg for å ødelegge hele julen ved å stjele alle pakkene, julepynten og julematen mens innbyggerne sover. Han kler seg ut som julenissen, og hunden Max kler han ut som reinsdyr. Så drar han ned til Whoville, og det første huset han lister seg inn i, er Cindys hus. Hun oppdager ham i det han er i ferd med å stjele juletreet, og han finner på en løgn for å slippe unna henne. Deretter går han fra hus til hus og stapper alt av gaver, pynt og julemat i en stor sekk, før han klatrer tilbake til toppen av Mount Crumpit. Planen hans er å dytte hele sekken utfor fjellsiden slik at alt innholdet vil bli ødelagt.

Når innbyggerne i Whoville våkner neste morgen, da julefeiringen skal begynne for alvor, blir de sjokkert over at alle spor av julen er borte. Ordfører Augustus May Who sier at det er Cindys skyld; fordi det var hun som inviterte Grinchen til byen, er det hun som er ansvarlig for at julen er ødelagt. Men faren hennes, postmannen Lou Lou Who, som er en mann som alltid har et lyst sinn, forsvarer Cindy. Han forteller May Who og alle de andre det Cindy lenge har forsøkt å forklare dem - at julen burde handle om å ha det hyggelig med familie og venner, ikke bare om dyre gaver og flott dekorasjon. Innbyggerne er enige med Lou, og begynner å synge byens egen julesang.

Før Grinchen rekker å kaste alle de stjålne gavene og julepynten ned fjellsiden, hører han sangen fra alle innbyggerne nede i Whoville. Han skjønner at han ikke har klart å sette en stopper for julefeiringen deres. Så slår det ham plutselig hva julen egentlig handler om, og hjertet hans blir brått tre størrelser større. Samtidig begynner sleden med sekken full av gaver å gli utover kanten av stupet, sammen med Cindy, som hadde kommet for å tilbringe julen sammen med ham. Med en kraftanstrengelse klarer Grinchen å løfte den fulle sleden vekk fra stupet, og så bærer han Cindy i sikkerhet. Sammen kjører de ned hele fjellsiden for å returnere alle tingene til innbyggerne i Whoville.

Grinchen ber alle innbyggerne i Whoville om unnskyldning for det han har gjort, og overgir seg selv til politiet. De godtar unnskyldningen hans, og politiet nekter å etterkomme Augustus May Whos krav om at de skal bruke pepperspray på Grinchen og arrestere ham. Martha avviser May Whos ekteskapstilbud, og gir ham forlovelsesringen tilbake. Hun sier at hjertet hennes tilhører Grinchen. Etterpå blir Grinchen med på den store julefesten i Whoville, synger sanger, og inviterer alle sammen til middag og fest hjemme hos ham på fjelltoppen.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

 • Fortelleren (engelsk: Narrator)
 • Grinchen (engelsk: The Grinch). Han hater julen, og alle innbyggerne i Whoville. Som barn ble han ydmyket på skolen av Augustus May Hvem.
 • Max, Grinchens loyale hund.
 • Martha May Hvem (engelsk: Martha May Whovier), Grinchen ble forelsket i henne som barn.
 • Augustus May Hvem (engelsk: Augustus MayWho). Som voksen ble han en arrogant og uhøflig ordfører for Whoville. Var Grinchens plageånd når de var barn.
 • Cindy Lou hvem (engelsk: Cindy Lou Who), en snill ung jente som bor i Whoville.
 • Louie Lou Hvem (engelsk: Louie Lou Who). Sjefen for postkontoret i Whoville, og Cindys far.
 • Betty Lou Hvem (engelsk: Betty Lou Who). Cindys mor, og Marthas konkurrent i å henge opp mest julepynt utenfor husene deres.
 • Rådgiver Hubris (engelsk: Whobris), en kynisk ansatt for ordføreren.
 • Clarnella Who. En av Grinchens adoptiv-mødre, når Grinchen var barn.
 • Rose Who. En annen av Grinchens adoptiv-mødre, når Grinchen var barn.
 • Drew Lou Who. En av sønnene til Lou og Betty, og broren til Cindy.
 • Stu Lou Who. Den andre sønnen til Lou og Betty. Broren til Cindy.
 • Offiser Wholihan. Sjefen for politiet i Whoville.
 • Miss Rue Who. Læreren ved skolen i Whoville.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er filmen blitt utgitt på VHS, DVD, Blu-Ray, digitalt kjøp, leie og streaming.

Kun VHS, noen digitale kjøp- og leiesteder og streamingtjenester (som Viaplay) har filmen med norsk tale. DVD og Blu-Ray-versjonene har kun norsk tekst.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Engelsk/original stemme Norsk stemme
Forteller Anthony Hopkins Arne Hjeltnes
Grinchen Jim Carrey Håvard Bakke
Grinchen som barn (8 år) Josh Ryan Evans Lena Meieran
Max Frank Welker
Cindy Lou hvem Taylor Momsen Hanna Kanutta Helstad
Martha May Hvem Christine Baranski Marianne Krogness
Martha May Hvem (8 år) Landry Allbright
Ordfører Augustus May Hvem Jeffrey Tambor Ivar Nørve
Ordfører Augustus May Hvem (8 år) Ben Bookbinder
Lou Lou Hvem Bill Irwin Per Frisch
Betty Lou Hvem Molly Shannon Birgitte Victoria Svendsen
Rådgiver Hubris Clint Howard Nicolay Lange-Nielsen
Rådgiver Hubris (8 år) Reid Kirchenbauer
Clarnella Who Mindy Sterling
Rose Who Rachel Winfree
Drew Lou Who Jeremy Howard
Stu Lou Who T. J. Thyne
Offiser Wholihan Jim Meskimen
Miss Rue Who Mary Stein
Ansatt ved post-kontoret i Whoville. Deep Roy
Eldre innbygger Rance Howard
Band-medlem. Verne Troyer
Innbygger i Whoville. Bryce Howard

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «How the Grinch Stole Christmas». Internet Movie Database (engelsk). Besøkt 21. april 2023. 
 2. ^ «How the Grinch Stole Christmas». Metacritic. Besøkt 21. april 2023. 
 3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0170016/; besøksdato: 15. april 2016.
 4. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/the-grinch-swiat-nie-bedzie; besøksdato: 15. april 2016.
 5. ^ a b c d http://www.adorocinema.com/filmes/filme-26818/; besøksdato: 15. april 2016.
 6. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film360629.html; besøksdato: 15. april 2016.
 7. ^ http://www.interfilmes.com/filme_13497_O.Grinch-(How.the.Grinch.Stole.Christmas).html; besøksdato: 15. april 2016.
 8. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=26818.html; besøksdato: 15. april 2016.
 9. ^ http://www.metacritic.com/movie/how-the-grinch-stole-christmas; besøksdato: 15. april 2016.
 10. ^ a b c d e f http://www.imdb.com/title/tt0170016/fullcredits; besøksdato: 15. april 2016.
 11. ^ a b c d e f g h i j k l (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 12. ^ a b «How the Grinch Stole Christmas». Box Office Mojo. Besøkt 18. november 2021. 
 13. ^ a b c d e «Release Info». Internet Movie Database (engelsk). Besøkt 18. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]