Josh Hutcherson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Josh Hutcherson
Josh Hutcherson
FødtJoshua Ryan Hutcherson
12. oktober 1992 (31 år)
Union, Kentucky
BeskjeftigelseSkuespiller, stemmeskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedLaurel Springs School
Ryle High School
Auburn University
Partner(e)Claudia Traisac (2014–)
NasjonalitetUSA
UtmerkelserYoung Artist Award for Best Leading Young Actor in a Feature Film (2008) (for: Broen til Terabithia)
Young Artist Award for Best Performance in a Feature Film - Young Ensemble Cast (2008) (for: Broen til Terabithia)
GLAAD Vanguard Award (2012)
Aktive år2002
Nettstedhttp://joshhutcherson.com
IMDbIMDb
Signatur
Josh Hutchersons signatur

Joshua Ryan Hutcherson (født 12. oktober 1992) er en amerikansk film- og TV-skuespiller. Han begynte å opptre på begynnelsen av det nye årtusenet, han dukket opp i flere små filmer og TV roller, før han ble fikk muligheten til å bli tatt opp til større roller som for eksempel Little Manhattan og Zathura, komedien fra 2006 RV, film versjonen av Broen til Terabithia, som Jesse Aarons, og Firehouse Dog, som Shane Fahey. Senere spilte han også rollen som Peeta Mellark, i The Hunger Games.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Hutcherson ble født i Union, Kentucky, og er sønn av Michelle og Chris Hutcherson. Han har en yngre bror Connor, men også flere kjæledyr, inkludert en hund (Diesel, en Boxer), to katter (Jell-O og Paws), og en skilpadde. Han har ønsket å bli en skuespiller siden han var fire år gammel, men begynte først i 2002 å gå til opptaksprøver for roller, og etter en vellykket prøvefilming, fikk han sin første rolle.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hutcherson var en ettertraktet barneskuespiller i yngre år. Hans første rolle var i TV-filmen House Blend i 2002. Det samme året var han med i en episode av Akutten. I 2003, spilte han hovedrollen i komedien Miracle Dogs, en ny TV-film. Så spilte han mot Peter Falk og Timothy Daly i enda en TV-film, Wilder Days, og hadde deretter en mindre rolle i den kritikerroste American Splendor. Han spilte også en rolle i motion capture-animasjonsfilmen Polarekspressen i 2004 mot Tom Hanks.

I 2005, dukket Hutcherson opp i flere Hollywood-filmer. Han hadde en mindre rolle i Will Ferrells komedie Kicking & Screaming, hadde stemmen til Markl i animasjonsfilmen Det levende slottet, og han hadde hovedrollen i Little Manhattan og Zathura, som ble sluppet i november 2005 og fikk god kritikk. I 2006 var Hutcherson med i komedien RV, som sønnen til Robin Williams.

I 2007 spilte han hovedrollen Jess Aarons i eventyrdramaet Broen til Terabithia, mot blant andre AnnaSophia Robb, Zooey Deschanel og Robert Patrick. Både filmen og Hutcherson fikk god kritikk. Han hadde for øvrig ikke lest romanen Broen til Terabithia før han fikk rollen, som den dag i dag er regnet som hans beste og mest berømte barnerolle.

Hutchersons neste rolle var i filmen Firehouse Dog, hvor han spiller Shane Fahey, en brannmans sønn som blir venn med en hund. Hans neste store rolle var i filmen Reisen til jordens indre, hvor han spilte Sean Anderson, nevøen til Brendan Frasers karakter, forskeren Trevor Anderson. Hutcherson spilte også rollen som Steve Leonard i en filmatisering av bokserien om Darren Shan.

Det mange regner som hans kanskje første "voksne" rolle er som Laser i Lisa Cholodenkos The Kids Are All Right, hvor han spiller en lett forstyrret tenåring. Filmen rasket til seg fire Oscar-nominasjoner, og Hutcherson fikk ganske gode kritikker for sin innsats. Andre som medvirket i filmen er Julianne Moore, Annette Bening, Mark Ruffalo og Mia Wasikowska.

I 2012 fikk han sitt store gjennombrudd i blockbusteren The Hunger Games, regissert av Gary Ross. Her spiller han den lojale og sympatiske bakersønnen Peeta Mellark, som må delta i Dødslekene sammen med hovedpersonen Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence). Andre skuespillere som medvirker er Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Donald Sutherland, Liam Hemsworth og Stanley Tucci. Filmen spilte inn 211 millioner dollar i åpningshelgen, noe som gjør den til den tredje mest innbringende noensinne i en åpningshelg. Samme år gjentok han rollen som Sean Anderson i Journey 2 - den mystiske øya, som har premiere på norske kinoer 15. juni 2012. I denne filmen var ikke Brendan Fraser med, men Dwayne Johnson, Michael Caine og Vanessa Hudgens spiller alle viktige roller.

Senere fortsatte han i rollen som Peeta Mellark i The Hunger Games: Catching Fire (2013), og The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (2014), som begge hadde fulle saler i norske kinoer premieredagene. The Hunger Games: Mockingjay Part 2 er også blitt spilt inn, og kommer på kino november 2015 som en avslutning på trilogien basert på bøkene av Suzanne Collins.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Tittel Rolle Notater
2016 K.C Hemmelig Agent: Jokeren Vender Tilbake Mr.Freeze
2015 The Hunger Games: Mockingjay Part 2 Peeta Mellark
2014 The Hunger Games: Mockingjay Part 1 Peeta Mellark
2013 The Hunger Games: Catching Fire Peeta Mellark
Epic Nod stemme
2012
The Hunger Games Peeta Mellark
Journey 2: The Mysterious Island Sean Anderson
7 días en La Habana Teddy Atkins
Carmel Joshua
Red Dawn Robert
2011
Detention Clapton Davis
2010
The Kids Are All Right Laser
The Third Rule Chuck
2009
Cirque Du Freak Steve Leonard
2008
Journey 3-D Sean Anderson
Winged Creatures Jimmy
2007 Firehouse Dog Shane Fahey
Broen til Terabithia Jess Aarons
2006 RV Carl Munro
2005 Zathura: A Space Adventure Walter
Little Manhattan Gabe
Det levende slottet Markl stemme (engelsk versjon)
Kicking & Screaming Bucky Weston
2004 The Courtship of Eddie's Father Eddie Crobett TV Serie
Polarekspressen Hero Boy stemme/bevegelsesopptak
Motocross Kids Toad E. Bartley
2003 American Splendor Robin
Wilder Days Chris Morse
Miracle Dogs Charlie Logan
2002 House Blend Nicky Harper

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]