Bruce Almighty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bruce Almighty
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår23. mai 2003
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde101 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTom Shadyac
ProdusentGary Barber
Roger Birnbaum
ManusforfatterSteve Koren
Mark O'Keefe
Steve Oedekerk
MusikkJohn Debney
Foran kamera
MedvirkendeJim Carrey
Morgan Freeman
Jennifer Aniston
Catherine Bell
Steve Carell
Philip Baker Hall
Annen informasjon
Budsjett80 millioner dollar
Prod.selskapUniversal Studios (USA)
Buena Vista International (utenfor USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Bruce Almighty er en komedie fra 2003 regissert av Tom Shadyac og skrevet av Steve Koren, Mark O'Keefe og Steve Oedekerk.

Hovedrolleinnehaverne er Jim Carrey, Morgan Freeman og Jennifer Aniston og andre medvirkende er Steve Carell, Catherine Bell, Lisa Ann Walter og Philip Baker Hall. Tony Bennett og Juan Valdez har cameo-roller i filmen.

I 2007 ble det gitt ut en oppfølger, Evan Almighty. Jim Carrey og Jennifer Aniston takket nei til å spille i filmen, men Morgan Freeman gjentar rollen som «Gud» og Steve Carell fikk hovedrollen som «Evan Baxter».

Handling[rediger | rediger kilde]

Bruce Nolan er en TV-reporter for «Eyewitness News» på TV-kanalen WKBW-TV i Buffalo, New York. Men han ønsker å begynne som nyhetsanker. Når Bruce blir forbigått til en langt mer fremtredende stilling av Evan Baxter, fører et vulgært utbrudd foran TV-kameraet til hans oppsigelse fra TV-stasjonen. Etter en rekke ulykker, klager Bruce til Gud over hvor udugelig han mener at Gud er. Bruce mottar senere en melding på personsøkeren sin, som gjør at han reiser til et tomt lager hvor han møter Gud i egen person. Gud tilbyr å gi Bruce sine krefter, men han kan aldri fortelle noen andre at han faktisk har Guds krefter (for å unngå medie-oppmerksomhet) og han kan heller ikke bruke kreftene til å forandre fri vilje.

Bruce gleder seg i utgangspunktet over sine nye krefter, og bruker dem til personlig vinning. For eksempel som å få den tidligere jobben sin tilbake, ta hevn på en gjeng kjeltringer som mobbet ham tidligere, og imponere kjæresten hans - Grace Connelly. Bruce finner også måter å bruke kreftene sine på, for å få mirakuløse hendelser til å skje ved ellers verdslige hendelse. For eksempel å oppdage Jimmy Hoffas kropp, eller få en meteor til å lande i et spesifikt område. Bruce får deretter Evan Baxter til å gjøre flaue ting midt under en nyhetssending. Dette gjør at Evan får sparken, og Bruce blir utnevnt til nyhetsanker. Men Bruce fortsetter også å høre merkelige stemmer i hodet. Når han møter Gud på nytt, forklarer han at alle disse stemmene er folks bønner som Bruce må takle.

Bruce oppretter derfor et datastyrt system som liger på e-post, for å motta alle bønnene og svare. Men han oppdager snart at det hele tiden kommer alt for mange bønner til at han kan håndtere alle sammen. Til tross for at han bare mottar bønner fra andre mennesker i Buffalo-området, hvor han bor. Han setter derfor programmet til å svare automatisk JA på hver eneste bønn. Bruce deltar på en fest, hvor Grace oppdager at han kysser en medarbeider, Susan Ortega, etter at hun flørter kraftig med ham. Bruce følger henne og forsøker å bruke kreftene sine for å overbevise henne om å bli, men kan ikke påvirke hennes frie vilje.

Når Bruce ser seg rundt, innser han at store deler av Buffalo er kaos på grunn av hans egne handlinger: deler av byen tror nå at en apokalypse er nært forestående. Men veldig mange mennesker, som alle har bedt om å vinne første-premien på flere millioner dollar i et lotteri, blir alle kåret til vinnere - og mottar derfor bare cirka 17 dollar hver. Bruce vender tilbake til Gud, som forklarer at det ikke er mulig å løse alle problemene i hele verden - og Bruce må derfor finne sin egen vei. Bruce går tilbake til datamaskinen sin hjemme, for å besvare bønner mer oppriktig.

Men når han leser gjennom alle bønnene oppdager han en bønn fra Grace, som ønsker ham suksess og velvære. Mens Bruce leser bønnene hennes kommer plutselig en helt ny bønn fra Grace, som ønsker at hun ikke skal være forelsket i ham lenger. Bruce bestemmer seg for å be Gud om å ta tilbake alle kreftene hans, og han overlate skjebnen i Guds hender. Bruce blir plutselig påkjørt av en lastebil, hvor Gud dukker opp og spør Bruce hva han egentlig ønsker seg.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Jim Carrey som Bruce Nolan.
 • Morgan Freeman som Gud.
 • Jennifer Aniston som Grace Connelly, Bruce sin kjæreste.
 • Catherine Bell som Susan Ortega, nyhetsanaker, og Bruce sin kollega.
 • Steve Carell som Evan Baxter. Konkurrent til posisjonen som nyhetsanker.
 • Philip Baker Hall som Jack Baylor.
 • Lisa Ann Walter som Debbie Connelly, Graces søster.
 • Paul Satterfield som Dallas Coleman.
 • Nora Dunn som Ally Loman.
 • Eddie Jemison som Bobby.
 • Sally Kirkland som Anita Mann.
 • Carlos Sánchez som Juan Valdez.
 • Madeline Lovejoy som Zoe.
 • Noel Gugliemi som Hector.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: Bruce Almighty – sitater