Dum og dummere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dum og dummere
orig. Dumb and Dumber
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1994
Prod.landUSA
Lengde107 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPeter Farrelly
Bobby Farrelly
ManusforfatterPeter Farrelly
Barrett Yellin
Bobby Farrelly
MusikkTodd Rundgren
SjeffotografMark Irwin
KlippChristopher Greenbury
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jim Carrey
Jeff Daniels
Annen informasjon
Budsjett17 millioner dollar
Totalomsetning247 millioner dollar
Premiere16. november 1994 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Dum og dummere (orig: Dumb and Dumber) er en amerikansk komedie fra 1994. Hovedrollene spilles av Jim Carrey og Jeff Daniels.

En prequel, Dum og dummere: Da Harry møtte Lloyd, ble publisert i 2003. En oppfølger, Dum og dummere To, kom ut i 2014.

Synopsis[rediger | rediger kilde]

Lloyd og Harry er to ungkarer med jobb-problemer og veldig lav IQ. Når Lloyd får jobb som limousin-sjåfør, og Harry som hundekjører (i en bil som ser ut som en hund), blir drømmen deres om å grunnlegge en mark-dyrebutikk lysere. På første arbeidsdag møter Lloyd en kvinne han blir hodestups forelsket i, Mary Swanson. Han får høre at hun skal til Aspen (som han tror ligger i California). Når han har kjørt henne til flyplassen, ser han på henne mens han kjører, og krasjer i en annen bil. Mary får øye på at airbagen blir blåst opp, og glemmer kofferten sin.

Lloyd løper og tar kofferten, og prøver å nå igjen Mary. Planen var at en mann og en dame skulle ta kofferten, men dem finner han ikke igjen. Imens har Harry fått sparken fra jobben. Kort tid etter får Lloyd også sparken. Lloyd når ikke igjen Mary, og tar kofferten med seg hjem. Mens Lloyd er på vei hjem etter å ha handlet, blir han ranet av en gammel dame i rullestol. Når han kommer hjem og får høre at hodet til papegøyen til Harry har falt av, blir de så desperate at de drar til Aspen for å gi Mary tilbake kofferten. Damen og mannen på flyplassen (som de tror er rørleggere) får høre om dette, og følger etter.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]