Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra LLH)
Hopp til: navigasjon, søk
LLHs banner i Europride-paraden i Oslo i 2005

LLH – Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner er en medlemsorganisasjon for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i Norge. LLH arbeider for likestilling og mot alle former for diskriminering av homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT-personer) i Norge og i verden for øvrig.

LLH har per desember 2011 ca. 2500 medlemmer i 13 fylkeslag.[trenger referanse] Organisasjonen er åpen for alle som støtter organisasjonens politikk. Organisasjonen har 15 ansatte (2013) fordelt på 10 heltidsstillinger og 5 deltidsstillinger, resten jobber på frivillig basis. Bård Nylund har vært leder i organisasjonen siden 1.1.2011. LLH har hovedkontor i Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

20. mai 1950 ble det holdt konstituerende møte i Oslo for den første norske foreningen for homofile, en underavdeling av det danske Forbundet af 1948. Det ble starten på det organiserte arbeidet for homofiles rettigheter i Norge. I 1953 skiftet organisasjonen navn til Det norske forbundet av 1948 (DNF 48). Homofili var på denne tiden straffbart i Norge (Straffeloven § 213, 1902-1972) og dessuten en psykiatrisk diagnose (WHO Diagnose 302 II: Seksuelt avvik - mental forstyrrelse). Det skulle gå 15 år fra starten av organisasjonen til noen representerte den i full åpenhet; Kim Friele var fra 1965 åpent lesbisk og redaktør for DNFs første tidsskrif, 'OSS'. Hun tok over som leder av DNF i 1968, og ble i 1971 generalsekretær i DNF, en posisjon hun hadde frem til 1989. I 1976 ble DNF 48 splittet, og en fraksjon opprettet Fellesrådet for homofile organisasjoner. Disse ble igjen samlet da LLH ble opprettet 29. november 1992. 

På landsmøtet i juni 2008 ble organisasjonens navn endret fra «Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring» til det som tidligere hadde vært forkortelsen, nemlig «LLH», som nå står for «Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner».

Ledere i LLH[rediger | rediger kilde]

Lokallag og undergrupper[rediger | rediger kilde]

LLH er en landsdekkende organisasjon med 14 fylkeslag. De største er LLH Oslo og Akershus, LLH Bergen og Hordaland, LLH Rogaland, LLH Sør og LLH Trøndelag.

LLHs lokallag har en rekke aktivitetsgrupper, hvorav de fleste er organisert under LLH Oslo og Akershus.

LLH har også en ungdomsorganiasjon Skeiv Ungdom.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]