Hopp til innhold

Snapchat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snapchat
Skaper(e)Evan Spiegel, Bobby Murphy, Reggie Brown
Utvikler(e)Snap Inc.
Distributør(er)App Store, Google Play, Huawei AppGallery
Utgitt September 2011
Nyeste versjon12.27.0.37 (28. mars 2023)[1]
PlattformIOS, Android
OperativsystemiOS Android
Skrevet iJava, Objective-C
Sjangerbildedeling, videodeling, sosiale medier
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.snapchat.com (mul)
ForgjengerZenly

Snapchat er en mobilapplikasjon for deling av foto og video utviklet av en gruppe studenter ved Stanford University som offisielt ble utgitt i App Store i september 2011.[2] Ved hjelp av tjenesten kan brukerne ta bilder, spille inn video, dele historier, legge til spesialeffekter (tekst og tegning), og sende bilder eller videoer til en egen kontrollert liste over mottakere.

Bildene og videoene som blir sendt, kalles for «snaps» eller «snapper». Levetiden på sendte snaps er bestemt av avsender (per 27. november 2021 kan en snap vare opptil ti sekunder, eller være uten tidsbegrensning). Etter at tiden har gått ut, eller mottakeren har lukket snappen, vil bildet eller videoen bli slettet fra mottakerens enhet og selskapets servere.[3] Om mottakeren tar skjermbilde eller videoopptak, blir avsenderen varslet. Aldersgrensen er 13 år.[4]

Nye funksjoner gjør at personer kan chatte og ha videosamtale med en annen person. I tillegg til samtaler med én person kan en også opprette gruppesamtaler. I Norge er det registrert 2,2 millioner Snapchat-brukere.[5]

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Per oktober 2013 er funksjonene på Snapchat like for både Android- og IOS-enheter. Når appen blir åpnet med den nyeste oppdateringen (versjon 6.0.0), vises en stor, rund knapp i sentrum av den nederste delen av skjermen; på venstre side av den store runde knappen er det en hvit firkant med fire like store sider; og på høyre side er det en firkant bestående av tre sirkler og tre linjer. De fire første Snapchat-versjonene (1.0–4.0) hadde en blå bakgrunn for menyen med de tre knappene, men den blå bakgrunnen ble forkastet i versjon 5.0 og 6.0.

Den store, runde knappen er kameraknappen. Ved å trykke på knappen en gang vil programmet ta et bilde. Brukeren kan deretter endre bildet ved å legge til tekst eller en tegning på bildet, før bildet blir sendt videre til mottakerne. Ved å holde inne kameraknappen, vil programmet begynne å spille inn en video som varer i opp til ti sekunder, og også her kan tekst og tegning legges til før det blir sendt. Om brukere vil lagre bilder eller videoer før de blir sendt, kan de lagre dem ved å trykke på den hvite pila nede i venstre hjørne.

Den hvite firkanten på venstre side tar brukeren til en oversikt som viser brukeren Snaps vedkommende har mottatt av andre Snapchat-brukere i tillegg til med Snaps som brukeren selv har sendt til andre brukere. Brukerne blir informert av tekst når en av «snapsene» har blitt sett eller ikke. Brukeren åpner «snaps» som er sendt til vedkommende ved å trykke og holde på bildet eller videoen. Bildet eller videoen blir vist til den innstilte tiden går ut og blir deretter fjernet. Fra og med versjon 5.0 må brukerne inn på oversikten over sendte og mottatte Snaps for å finne knappen for Snapchat-innstillinger.

Knappen på høyreside bestående av tre sirkler og tre linjer tar brukeren til kontaktlisten, hvor brukeren kan se Snapchat-vennene sine, finne venner fra telefonkontaktene sine og søke etter andre brukere gjennom brukernavn.

Under visningen av «snaps» (eller «snapper») må mottakeren ha kontakt med berøringsskjermen. Dette skal forhindre brukerens mulighet til å ta et skjermbilde, som er tillatt. Om et skjermbilde blir tatt av en mottaker, blir avsender informert om dette.[6] Men det er mulig for brukere å unngå denne mekanismen, for eksempel ved å ta bilde av telefonen med et annet kamera.

Tidligere kunne ikke barn under 13 år bli medlem av Snapchat, men i juni 2013 ble det lansert en ny funksjon kalt SnapKidz som endret dette. Denne funksjonen går ut på at barn under 13 år kan ta bilder, spille inn videoer, legge til spesialeffekter og lagre dem på enheten, som en vanlig bruker. Det som skiller SnapKidz fra den originale versjonen, er at brukerne ikke kan sende og motta bilder, fordi kontoinformasjonen ikke blir lagret i databasen til Snapchat. Snapkidz er bare utgitt for iOS (per juni 2013), men kommer trolig også til å bli gitt ut for Android om tjenesten viser seg å være en suksess.[7]

I oktober 2013 lanserte Snapchat en ny funksjon som lar brukerne fortelle en kontinuerlig historie med bildene og videoene sine, kalt «Snapchat Stories» (på norsk «tidslinje»). Med denne funksjonen kan brukerne publisere en rekke bilder og videoer til forskjellige tidspunkt, som deretter blir satt sammen til en serie av bilder og filmer. Denne serien kan alle på kontaktlisten se så mange ganger de vil i løpet av 24 timer.[8]

Funksjonen fungerer på den måten at brukerne tar et bilde eller en video, som de deretter kan velge å publisere på tidslinjen istedenfor å sende den til enkeltpersoner på kontaktlisten. Bildene og videoene som blir lagt til i brukerens tidslinje legger seg bakerst i fortellingen, og på denne måten fortsetter historien, og så lenge brukeren fyller på med bilder og videoer innen 24 timer vil historien gå som en kontinuerlig fortelling. Videoene og bildene slettes kronologisk etter 24 timer, slik at historien alltid sitter igjen med de siste delene som ble publisert.[9]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ideen til Snapchat kom fra Reggie Brown, og applikasjonen Snapchat ble utviklet sammen med Evan Spiegel og Bobby Murphy, tre studenter som møttes på Stanford i 2009. Det var opprinnelig et prosjekt i et av Spiegels fag, hvor han studerte produktdesign. Når Spiegel presenterte ideen til klassen sin i april 2011, var medstudentene skeptisk til idéen om ikke-permanente bilder. Spiegel og Murphy var rask i gang med den første prototypen, og de brukte sommeren 2011 i Las Vegas til å utvikle, oppdatere og finjustere applikasjonen. I september 2011 ble Snapchat offisielt publisert i App store.

Teamet bak Snapchat så på applikasjonens brukervennlighet og teknologi som viktigere enn å bygge opp merkevaren i begynnelsen. Applikasjonens maskot kalles «Ghostface Chillah», et navn hentet fra rapperen Ghostface Killah i hip-hopgruppen Wu-Tang Clan.[10]

Snapchat er ennå langt bak Facebook og Instagram i antall brukere, men begynner å nærme seg applikasjonen Twitter i brukerpopularitet.[11] I mai 2012 ble det sendt 25 bilder per sekund, mens i november 2012 ble 20 millioner bilder delt hver dag med iOS-versjonen av Snapchat. Den raske økningen i antall brukere førte til at applikasjonen fikk problemer med å levere bildene som ble sendt til riktig tidspunkt. Dette viser hvor fort Snapchat har økt i popularitet på bare noen måneder.

I begynnelsen var Snapchat bare tilgjengelig for iOS-brukere, men på grunn av den store pågangen lanserte Snapchat-teamet den 29. november 2012 samme applikasjon for Android.[12]

Brukere[rediger | rediger kilde]

Applikasjonens viktigste målgruppe er mellom 13 og 23 år, men antallet av brukere som er eldre enn dette er økende. Det er også blitt mer vanlig at voksne over 40 år har tatt i bruk Snapchat.[13]

I april 2013 sa Evan Spiegel at 80 % av brukerne til Snapchat var fra USA, og at de resterende 20 % var fra andre steder i verden.

Ifølge Snapchat-teamet ble applikasjonen laget for at man skal kunne holde kontakt med venner og sende morsomme bilder til hverandre. Men etter hvert har Snapchat blitt misbrukt til både «sexting» og nettmobbing. «Sexting» går ut på at en bruker tar bilde eller video av seg selv i en seksuell sammenheng, og sender det til en annen bruker. De som sender slike bilder av seg selv tenker ofte ikke over konsekvensene som kan oppstå. Eksempler på dette er at mottakeren tar skjermbilde eller tar bilde av skjermen med en annen enhet, og på denne måten blir ikke bildet slettet.[14]

Snapchat blir også brukt til nettmobbing, som kan være vanskelig å oppdage. Denne typen mobbing oppstår når et bilde eller en video blir tatt av en person som ikke er klar over det i en uheldig situasjon, som for eksempel i en garderobe. Når et bilde blir sendt, forsvinner bildet fra senderens enhet, og på denne måten blir det som om at mobbingen aldri fant sted.[15]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Snapchat Version 12.27.0.37 Mar 28, 2023». 28. mars 2023. Besøkt 2. april 2023. 
 2. ^ ««Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. desember 2012. Besøkt 11. november 2012. ». Lets Chat - Snapchat Blogg. Hentet 20. september 2013.
 3. ^ «[1]». Snapchat Hands-on: Send Photos Set to Self-Destruct. Hentet 20. september 2013.
 4. ^ «Terms of Service» (engelsk). Snapchat. 28. oktober 2015. Besøkt 22. november 2015. 
 5. ^ «Ipsos' tracker om sosiale medier Q3'16 | Ipsos Norway». ipsos.no. Arkivert fra originalen 9. mars 2017. Besøkt 30. januar 2017. 
 6. ^ «[2]». You Know What’s Cool? A Billion Snapchats: App Sees Over 20 Million Photos Shared Per Day, Releases On Android. Hentet 20. september 2013.
 7. ^ «[3]». Snapchat Introduces SnapKidz for Users Under 13. Hentet 20. september 2013.
 8. ^ «[4]». Fortell din historie med SnapChat. Hentet 20. september 2013.
 9. ^ ««Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. oktober 2013. Besøkt 23. oktober 2013. ». Surprise!. Hentet 20. september 2013.
 10. ^ «[5]». Snapchat: The Biggest No-Revenue Mobile App Since Instagram. Hentet 28. oktober 2013.
 11. ^ «[6]». Snapchat social app gains ground on Twitter with US iPhone owners. Hentet 28. oktober 2013.
 12. ^ «[7]». You Know What’s Cool? A Billion Snapchats: App Sees Over 20 Million Photos Shared Per Day, Releases On Android. Hentet 28. oktober 2013.
 13. ^ ««Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 2. november 2013. Besøkt 31. oktober 2013. ». Spørreundersøkelse på nett. Hentet 28. oktober 2013.
 14. ^ «[8] Arkivert 7. oktober 2013 hos Wayback Machine.». Is SnapChat the Perfect App for Teen Sexting and Cyberbullying?. Hentet 28. oktober 2013.
 15. ^ «[9] Arkivert 29. oktober 2013 hos Wayback Machine.». SnapChat - A Popular App for Teens But With a Dark Side. Hentet 28. oktober 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]