Fantoft stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fantoft stavkirke
Fantoft stave church, Bergen.jpg
Område Bergen kommuneRediger på Wikidata
Plassering FanaRediger på Wikidata
Bispedømme Bjørgvin bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1997
Arkitektur
TeknikkStavverk
ByggematerialeTre
Beliggenhet

Fantoft stavkirke
60°20′21″N 5°21′12″Ø
Fantoft stavkirke på Commons

Fantoft stavkirke er en stavkirke i Fana bydel i Bergen. Den er en rekonstruksjon av den kirken som brant ned i 1992.

Fortun-kirken[rediger | rediger kilde]

Interiør i den nye Fantoft Stavkirke. Over korbuen er krusifikset skåret ut av Sven Valevatn og malt av Solrun Nes. På alteret er korset som skal ha overlevd brannen.

Kirken ble opprinnelig bygget omkring år 1150 og sto i Fortun i Sogn. Konsul Fredrik G. Gade kjøpte middelalderdelen av kirken og flyttet den deretter i deler og gjenoppbygget den på Fantoft i 1883. Arbeidet ble ledet av konservator Anders Lorange. Han overvåket arbeidet da kirken ble tatt ned og ført med båt til Bergen. Det ble brukt tømmermenn fra Sogn og utenom Lorange var Joakim Mathiesen arkitekt. Fortunkirken var blitt forandret en del i tidens løp og hadde fått et nytt kor av lafteverk, og den hadde et vesttårn fra 1600-tallet. Men på Fantoft ble alle senere tilføyelser utelatt og kirken ble rekonstruert slik man trodde den hadde vært opprinnelig. De delene som manglet ble laget slik en trodde de hadde vært og med andre stavkirker, spesielt Borgund stavkirke som modell. I 1940 dokumenterte arkitekt Kristian Bjerknes at rekonstruksjonen var basert på flere feiltolkninger.

Henrik Ibsen passerte kirken i 1862 på tur gjennom Fortundalen.[1]

Brann og rekonstruksjon[rediger | rediger kilde]

Den 6. juni 1992 brant kirken nesten ned til grunnen i løpet av en halv time. Bygget var overtent da brannvesenet kom frem 2 minutter etter varsling og 20 brannmenn hadde ikke mulighet til å redde kirken. Brannen var trolig påtent.[2] Det som stod igjen var rester av skjelettet, uten noen bæreevne. Varg Vikernes ble tiltalt for å stå bak brannen. I en rettssak i 1994 ble Vikernes dømt for flere andre forhold, inkludert kirkebranner, men retten konkluderte med at bevisene mot ham ikke holdt når det gjaldt brannen i Fantoft stavkirke.[3]

Det ble straks kunngjort at en ny stavkirke skulle gjenoppbygges. Senere brant også en garasje som oppbevarte delene av kirken som var blitt reddet under brannen.

Arkitektene J. L. Andersen og K. H. Irgens ledet arbeidet med gjenoppbyggingen av stavkirken. Prosjekt- og byggeledelse ble utført av ingeniør Egil O. Laastad.[3] Kirken ble oppført som en tilnærmet identisk replika av den brente rekonstruksjonen, men ikke utført prosessuelt autentisk. Gjenoppbyggingen var en utfordring for byggmester og tømrer ettersom det ikke var blitt bygget stavkirker i Norge på mange hundreår, og den eksisterende byggekunnskapen var beskjeden.[trenger referanse] De fleste bygningsdelene ble også laget på stedet etter oppmålinger og eksisterende tegninger. Det ble brukt tømmer av 400 år gamle furutrær fra Kaupanger i den nye kirken.[3]

Krusifikset i koret er skåret ut av Sven Valevatn og malt av Solrun Nes. Det var svært lite som kunne brukes fra den gamle kirken, men en ønskestein, muligens en relikvie, som finnes i den ene veggen og korset på alteret skal være fra den opprinnelige kirken. Det var heller ikke mulig å rekonstruere veggmalerier som var i kirken før brannen.

Nåværende eier, familien Horn, bekostet gjenoppbyggingen av den nye stavkirken som ble fullført og vigslet i 1997.[2]

Utenfor kirken står et steinkors fra TjoraSola. Korset som står utenfor Bergen Museum kommer også derfra.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Østvedt, Einar (1967). Med Henrik Ibsen i fjellheimen: Henrik Ibsens egne tegninger og malerier. Skien: Oluf Rasmussens forl. 
  2. ^ a b Galtung, Anders Tesdal (6. juni 2017). «– Ingen snakka saman. Det var ein heilt uverkeleg situasjon». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 4. juni 2021. 
  3. ^ a b c Storsletten, Ola (3. mai 2021). «Fantoft stavkirke». Store norske leksikon. Besøkt 4. juni 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bjerknes, Kristian, «Fantoftkirken», i Foreningen til Norske Fortidsmerkers bevaring, årsberetning 1940 s. 49-84

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]