Hedared stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hedared stavkirke
OmrådeBorås kommune[1]
PlasseringHedared
BispedømmeSkara stift
Byggeår15011505
Arkitektur
TeknikkStavverk
ByggematerialeFuru/eik
Målca. 35 m²
SkipEnskipet
Kirkerommet
DiverseBrannsikret
Beliggenhet
Kart
Hedared stavkirke
57°48′32″N 12°44′47″Ø
Hedared stavkirke på Commons

Hedared stavkirke (svensk Hedareds stavkyrka og Hedareds kapell) står på Hedared i kommunedelen (sogn) Sandhult i Borås kommune som ligger i Västra Götalands län i Sverige. Det er den eneste bevarte stavkirken utenfor Norge som opprinnelig er bygget der.

Type og datering[rediger | rediger kilde]

Hedared stavkirke er en liten enskipet langkirke av Haltdalen-typen (øst-skandinavisk enskipstype), og tilhører som sådan de enkleste stavkirkene vi kjenner til. Den består av skipet og et smalt kor med rett avslutning forbundet til østveggen.

På grunn av typen var det lenge vanlig å datere denne kirken til 1200-tallet, men ny forskning og bruk av årringdatering har stedfestet at tømmeret som er benyttet ble hogd først i 1501 (+2/-3 år). Kirken kan således først være bygget noe senere, fordi praksis med tørking av tømmeret tilsier minst 2-3 års tørketid. Dette stadfestes forsåvidt også av et såkalt biskopbrev fra 1506, der kirkens oppbygging nevnes.

Eksteriør[rediger | rediger kilde]

Kirkens yttervegger består av konvekse eikeplanker (stavplanker, tiler) som holdes sammen av tradisjonelle vertikale stolper (hjørnestaver), svill og stavlegje.

Under en renovasjon i 1781 ble kirken utstyrt med et nytt våpenhus og små rektangulære vinduer. Man antar at det ikke var vinduer i kirken før denne tid, men dette er noe uklart. Våpenhuset ble imidlertid fjernet igjen under en ny renovasjon i 1901, da den svenske riksantikvaren ønsket å føre kirken tilbake til sin opprinnelige stand. Også i perioden 19951997 ble kirken renovert.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Interiør fra Hedared stavkirke i Sverige

Mange ting som peker i retning av at det kan ha stått (minst) ei tidligere kirke på stedet. Blant annet ble det under en renovasjon i perioden 19341935 funnet ei altertavle som var malt direkte på ytterveggen. Bildet forestiller jomfru Marias kroning og antas å være fra slutten av 1300-tallet. Man antar at maleriet ble spikret opp av materialer fra ei tidligere kirke under en renovasjon som skal ha funnet sted i 1735.

Også inventaret i kirken kan understøtte teorien om at det har stått ei tidligere kirke her. Først og fremst det vakre Madonnabildet som antas å være fra 1200- eller 1300-tallet. Bildet pryder i dag det rekonstruerte sidealteret. Også et maleri av Frans av Assisi antas å stamme fra den samme perioden. I kirken finnes dessuten et fransk krusifiks som stammer fra 1100-tallet og en nattverdskalk fra 1200-tallet.

Kirkens interiør er godt bevart. Noen har hevdet at taksperrene skal være fra 1100-tallet, men dette har ikke latt seg verifisere. Tvert om så sier den svenske riksantikvaren i et notat at disse har blitt byttet ut. Kirken har også innvendig (flat) himling, men det er ingen referanser til når denne ble anlagt. Korets vegger har figurmalerier som man tror stammer fra tiden da kirken ble bygget. Maleriene i skipet mener man stammer fra renovasjonen i 1735. Også den faste innredningen skal være i såkalt provensiell senbarokk stil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wiki Loves Monuments' database, tools.wmflabs.org, utgitt 6. mai 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]