Varg Vikernes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Varg Vikernes
Varg
Varg Vikernes-2.jpg
FødtKristian Larsson Vikernes
11. februar 1973[1]Rediger på Wikidata (47 år)
BergenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Sanger, komponist, musiker, blogger, trommeslager, skribent, gitarist, youtuber, spillutviklerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Burzum, Mayhem (19921993)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Count Grishnackh
SjangerBlack metal, thrash metal, death metal
InstrumentBassgitar, tangentinstrument, slagverkinstrument, synthesizer, vokal, elektrisk gitar
Aktive år1987
PlateselskapDeathlike Silence Productions
Nettstedhttp://www.burzum.org
IMDbIMDb

Varg Vikernes (født Kristian Larsson Vikernes 11. februar 1973 i Bergen, nåværende navn Louis Cachet[2][3]), også kjent under artistnavnet «Count Grishnackh» og under kallenavnet «Greven», er en musiker som gjorde seg bemerket i black metal-miljøet tidlig på 1990-tallet. Han ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth, tre kirkebranner og tyverier.[4] Vikernes ble løslatt fra fengsel i 2009 med meldeplikt hver 14. dag i ett år etter nesten 16 år soning.[5]

Vikernes var personen bak enmannsprosjektet Burzum og var også kjent som bassist i Mayhem og gitarist i Old Funeral (sammen med blant andre Olve «Abbath» Eikemo, som senere startet Immortal). Senere gikk han over til å bli nasjonalsosialist med særlig interesse for norrøn ideologi og mytologi. I en artikkel i Dagbladet 23. juni 2008 hevdet imidlertid Vikernes å ha tatt avstand fra begge disse miljøene. I et intervju i Dagbladet i juli 2009 omtalte han seg selv som rasist, men presiserte at han var ingen rasehater.[6]

Dom og fengselsstraff[rediger | rediger kilde]

Vikernes sonet en nesten 16 år lang fengselsstraff for drap og kirkebranner i Norge. I 1993 ble han dømt for å ha tatt livet av sin bandkollega Øystein Aarseth, også kjent som «Euronymous» fra black metal-bandet Mayhem. Vikernes ble dømt for å ha stått bak nedbrenningen av tre kirker; Åsane kirke i Bergen, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell i Oslo. Han ble også dømt for et forsøk på brannstiftelse i Storetveit kirke i Bergen og et antall mindre lovbrudd som tilsammen ga Vikernes maksimumsstraffen på 21 år. Høyesterett avviste senere anken over straffeutmålingen.

Vikernes ble også tiltalt for nedbrenningen av Fantoft stavkirke i Bergen. Legdommerne avga kjennelsen ikke skyldig mens fagdommerene avga kjennelsen skyldig. Fagdommerne hevdet dette var en feil og at skyldspørsmålet var klart. Selv om fagdommerne mente dette var en feil fra legdommerne, ville de ikke ta opp saken på nytt. Senere anke til høyere rettsinstans ble avvist.

I drapssaken ble det sammen med Varg Vikernes reist tiltale mot 22 år gamle Snorre Ruch, som ble dømt til åtte års fengselsstraff selv om han ifølge Vikernes var helt uskyldig.[7]

Under rettssaken i 1994 mente rettspsykiater Karl-Ewerth Horneman at Vikernes var preget av mangelfullt utviklede sjelsevner, men at han hadde mulighet for å utvikle seg i positiv retning under soning.

Forholdene rundt årsakene til drapet er ikke helt klarlagt, men har stort sett blitt forklart som intern maktkamp mellom Vikernes og Aarseth. Vikernes påstod at Aarseth hadde planlagt å drepe ham, og at drapet hadde blitt begått delvis i selvforsvar. Aarseth ble funnet død utenfor sin leilighet i Oslo med 23 knivsår – to i hodet, fem i nakken, 16 i ryggen. Selv hevdet Vikernes at mesteparten av disse skadene oppstod da Aarseth falt på deler av en knust lampe som han sparket over ende i kampen. Vikernes påstår også at det var en krangel om penger fra Burzums første hele utgivelser (Burzum og Det Som Engang Var) og den første Burzum-EP (Aske) som ble utgitt på Aarseths plateselskap, Deathlike Silence Records, men hevder hardnakket at dette ikke var motivet for mordet.

På tiden da Aarseth ble drept spilte Vikernes bassgitar i Mayhem. Aarseths mor ba Hellhammer (Jan Axel Blomberg), Mayhems trommeslager, om å fjerne bassgitarsporet som Vikernes hadde spilt inn for Mayhems første fulle studioalbum, De Mysteriis Dom Sathanas.

Da politiet arresterte Vikernes, fant de 100 kg med eksplosiver og en del ammunisjon hjemme hos ham. Offentligheten vet ellers lite om saken.

I 1999 hadde Varg Vikernes en gjeld til Oslo kommune og Gjensidige NOR forsikringsselskap (nå Gjensidige) på 13,5 millioner kroner etter en rettssak i 1998 og med ekstra gjeld på det tidspunktet for andre brannstiftelser totalt omtrent 23 millioner kroner[8], men noen kilder bruker andre tall.

Rømming i 2003[rediger | rediger kilde]

I oktober 2003 var Vikernes på permisjon fra et lavsikkerhetsfengsel i Tønsberg, men kom ikke tilbake. Etter å ha tiltvunget seg en bil med en lommelykt, som bilens innehaver trodde var et våpen, ble Vikernes pågrepet av politiet. Han ble tatt med et uladd AG-3 automatgevær, 700 skudd, et antall mindre våpen, en håndholdt GPS-mottaker, radio, en PC, militæruniformer, en skuddsikker vest og kamuflasjebekledning.[9][10] Han fikk en tilleggsstraff på 14 måneder for dette, noe mindre enn de påståtte 22 måneder ved rettssaken, og ble deretter flyttet til et høysikkerhetsfengsel i Trondheim, men ble etter 3-4 år flyttet til åpen soning i Tromsø fengsel. I november 2003 stod et intervju med ham i Dagbladet hvor han blant annet sa han kunne tenke seg å kjempe i den russiske hær mot Tsjetsjenia.

Prøveløslatelse[rediger | rediger kilde]

Ifølge dommen han fikk i 1994 kunne han søke om prøveløslatelse i 2006, men han hadde ikke noen store forhåpninger om at dette ville skje.[11] På grunn av forhold ved norsk strafferett som ble endret i 2002 ble denne datoen utsatt til 2008. 23. juni 2008 trykket Dagbladet et leserinnlegg fra Vikernes' mor samt en artikkel angående hans prøveløslatelse hvor moren hevder Kriminalomsorgen prøvde å forhindre en løslatelse til tross for at Tromsø fengsel, Trondheim fengsel og PSTs uttalte at han var klar for prøveløslatelse.[12] Kriminalomsorgen har avvist henvendelser fra både familien og media med henvisning til taushetsplikten, men har tidligere uttalt til VG at han ikke har fått noen særbehandling og at om lag 30 % av fangene får avslag. Oslo kommune sender en regning på 18 millioner kroner til Vikernes hver måned med en betalingsfrist på 14 dager. Totalt skal han ha en gjeld på 40 millioner kroner.[13] Vikernes hevdet i Dagbladet i mars 2009 at han snart skulle prøveløslates. Han var da 36 år gammel og hadde sonet 16 år i fengsel. I mai 2009 ble Vikernes prøveløslatt, med meldeplikt i ett år.[14][15]

Vikernes' tanker[rediger | rediger kilde]

Politisk tilhørighet[rediger | rediger kilde]

SitatI think the metal culture is nigger culture, in the sense that the traditional metal people look like, behave like and think like a bunch of "white niggers".Sitat
Interview with Varg Vikernes (10.05.2005), by Chris Mitchell

Vikernes er et tidligere medlem av ekstremistgruppen Hvit Arisk Motstand (White Aryan Resistance) og var også involvert i Norsk Hedensk Front. Den sistnevnte var han leder for så sent som 2001.[16] I 1999 var han bare angitt som medlem selv om han øyensynlig var en viktig person i gruppen.[17]

Han var en av initiativtakerne bak Odalistbevegelsen og medansvarlig for Allgermanische Heidnische Front, Norsk Hedensk Fronts moderavdeling. Om han er et medlem eller en leder av denne organisasjonen, og om han derfor assosierer med organisasjonen eller ikke, avhenger av om denne organisasjonen er uavhengig av den norske eller ikke.

Han er også ansvarlig for dannelsen av Svensk Hednisk Front.[18]

Ifølge ham selv og en Dagblad-artkkel fra 23. juni 2008 tok han avstand fra både satanistiske og nazistiske miljøer.[19]

Åsatru[rediger | rediger kilde]

Vikernes er en tilhenger av religionen åsatru. Han mener at mennesker etterhvert er blitt for intelligente til å tro på noe slikt som guder, men at mennesker også er intelligente nok til at de bør klare å dyrke og verne om naturen slik vikingene i førkristen tid gjorde. Vikernes er forfatter av flere bøker om sin tro og sin verdensanskuelse, Vargsmål, Irminsûl og Germansk Mytologi og Verdensanskuelse. Vikernes tolker den gamle germanske tradisjonen på fascistisk vis og leder an i moderne, esoterisk fascisme.

Antikristendom[rediger | rediger kilde]

Vikernes har skrevet teksten for flere av låtene til bandet Darkthrone (Quintessence, As Flittermice as Satan's Spies, etc.) som bruker skikkelser fra gamle norrøne uttrykk. I disse er Satan omtalt i kontekst av et «øye» som er lys (i.e. som solen), og med omskrivinger av «spear» og «hall of battle», som alle er maskerte referanser til den norrøne guden Odin. Dette var gjort med dobbelt mening, Odin som en «motstander» av jødisk og kristen tradisjon. Dette har blitt brukt som bevis på at Vikernes på denne tiden var satanist selv om Vikernes har sagt selv mange ganger at han er imot satanisme som han oppfatter som en reaksjonær form for kristendom.

Vikernes har vært fascinert av eventyrverdenen Mordor fra J.R.R. Tolkiens trilogi Ringenes herre fra han var ganske ung og påstår han snakker Black Speech. Det er dette som er bakgrunnen for navnet Burzum. I henhold til Vikernes gjorde de kristne perspektivene til kildene for norrøne tradisjoner som brukes i bøkene for å lage Black Speech, at Tolkien fikk inspirasjon til å gi ordet burz meningen «darkness» selv om det gamle germanske ordet bertz betyr «strålende», «lys», eller «briljerende» i før-kristne tider.

Burzums endelikt[rediger | rediger kilde]

I 2000 avsluttet Vikernes sitt musikalske prosjekt (han hadde fortsatt dette fra fengslet) på grunn av hva han mente var negative tilbakemeldinger. Vikernes mente at hans filosofi ble konstant misforstått av kunnskapsløse fans som var for tett knyttet til black metal og satanisme. På denne tiden hadde Vikernes utgitt to ambient album og hadde forlatt black metal-scenen flere år tidligere. Han planla å fortsette med Burzum etter løslatelsen.

Publisitet[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske journalisten Michael Moynihan, som står bak prosjektet «Blood Axis»,[klargjør] skrev en bok om hendelsene i den tidlige fasen av black metal i Norge med tittelen Lords of Chaos - The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground. Boken ble skrevet sammen med Didrik Søderlind. Vikernes har uttalt seg svært negativt om denne boken, i likhet med de fleste andre aktørene i Black Metal-miljøet på det tidlige nittitallet.

Torstein Grude spilte inn en norsk dokumentar Satan rir media (Satan Rides the Media). I filmen antydes det at en journalist fra Bergens Tidende, etter å ha gjennomført et anonymt intervju med Vikernes, gikk til politiet med hans navn. Vikernes lot seg avbilde i sin egen leilighet i forbindelse med intervjuet med håret gredd ned foran ansiktet for å skjule sin egen identitet. Han ble gjenkjent av politiet og arrestert samme natt. Journalisten har tilbakevist dette,[20] men medgir at det var kontakt mellom ham og politiet forut for arrestasjonen.

Andre hendelser som er knyttet til Varg Vikernes aktiviteter[rediger | rediger kilde]

19 år gamle Novak Majstorovic brente ned en over 100 år gammel kirke i Melbourne i august 2004. Han hevdet senere at han fikk inspirasjon til brannstiftelsen fra sangtekster fra Burzum.[21]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Varg Vikernes er gift med Marie Cachet.[22] Han gikk ut i media og sa at han kom til å flytte inn i et småbruk i Telemark etter løslatelsen. Like før prøveløslatelsen endret han også navn. Hans nye navn, Louis Cachet, har ingen assosiasjoner til hans tidligere navn overhodet. Grunnen til navneskiftet skal være et ønske om å kvitte seg med det belastede navnet Varg Vikernes. Ifølge ham selv er navneskiftet en markering for å ta avstand fra sitt tidligere image som satanist og nynazist samt ønske om å «være en normal person som ikke forbindes med kriminalitet for enhver fremtid».[3] Vikernes bor i dag i Frankrike.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Old Funeral[rediger | rediger kilde]

Burzum[rediger | rediger kilde]

Mayhem[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.nndb.com
 2. ^ Einar Hagvåg (16. juni 2013). «Overvåket Vikernes i minst et år». Dagbladet. 
 3. ^ a b ««Greven» skiftet navn - igjen». Nettavisen. 12. mars 2009. Arkivert fra originalen 15. april 2009. Besøkt 5. april 2009. 
 4. ^ NRK Dagsrevyen 16. juli 2013
 5. ^ Dagbladet – Ute av fengsel
 6. ^ Rune Midtskogen (4. juli 2009). ««Greven» angrer ingenting». Dagbladet. Besøkt 5. mai 2011. 
 7. ^ Varg Vikernes (desember 2004). «Varg Vikernes -A Burzum Story: Part II - Euronymous». burzum.org. Besøkt 22. mai 2009. 
 8. ^ «Vikernes må betale 13,5 millioner». Bergens Tidende. 16. desember 1998. Besøkt 22. mai 2009. 
 9. ^ «"Greven" pågrepet med AG 3». Aftenposten. 28. oktober 2003. Besøkt 22. mai 2009. 
 10. ^ Karin Bøhm-Pedersen (31. oktober 2003). «- "Greven" ville bli fremmedlegionær». Aftenposten. Besøkt 22. mai 2009. 
 11. ^ Chris Mitchell (10. mai 2005). «Interview with Varg Vikernes» (engelsk). metalcrypt.com. Arkivert fra originalen 6. juni 2009. Besøkt 22. mai 2009. 
 12. ^ Mor til Varg Vikernes (23. juni 2008). «Hvorfor holdes han fengslet?». Dagbladet. Besøkt 22. mai 2009. 
 13. ^ Dagbladet 23. juni 2008
 14. ^ Rune Midtskogen (22. mai 2009). «Ute av fengsel». Dagbladet. Besøkt 22. mai 2009. 
 15. ^ Rune Midtskogen (10. mars 2009). «Varg Vikernes ut på prøve». Dagbladet. Besøkt 22. mai 2009. 
 16. ^ «Høyreekstremisme i Norge - 2001». Antirasistisk senter. Besøkt 22. mai 2009. 
 17. ^ «Høyreekstremisme 1999». Antirasistisk senter. Besøkt 22. mai 2009. 
 18. ^ «Antisemitism And Racism Sweden 2000-1». Universitetet i Tel Aviv. Arkivert fra originalen 5. november 2011. Besøkt 22. mai 2009. 
 19. ^ Rune Midtskogen (6. juli 2008). «GREVEN SNAKKER UT OM: Plate- og bokplanene Livet etter fengselet Gjelden på 40 mill. Savnet etter familien.». Dagbladet: 12.  «- Skjønner du at folk kan være skeptiske? - Ja, det gjør jeg. Men samtidig er det blitt dannet et bilde av meg i mediene som ikke er sanne. Det i seg selv er en større belastning enn at jeg ikke slipper ut. Jeg er blitt kalt satanist og nazist. Men det stemmer ikke.»
 20. ^ Ingvild Bræin (22. august 2006). «- Håper fremstillingen blir korrekt». Bergens Tidende. Besøkt 22. mai 2009. 
 21. ^ Bjørn Tore Brøske (24. august 2005). «Grevenfan brente ned kirke i Australia». Bergensavisen. Besøkt 22. mai 2009. 
 22. ^ AS, TV 2. «Ofret Marie familien for et liv med «Greven»?». TV 2 (norsk). Besøkt 21. november 2020. «Marie Cachet var kun 17 år gammel da hun traff Varg Vikernes for første gang. Da var han 31 år og hadde sonet vel ti år av straffen på fengsel i 21 år for overlagt drap på Øystein Aarseth.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]