Hopp til innhold

Autentisitet (kulturminnevern)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den ottomanske broen fra 1500-tallet, Stari Most i Mostar, ble i 1993 ødelagt i krig, gjenoppført i 2004 og listeført som verdensarv i 2006.
Kofukuji, Nara, Japan

Autentisitet (fra gresk αυθεντικός, authentikós, «ekte») betyr ekthet eller opprinnelighet; det motsatte av en kopi eller forfalskning. Uttrykket brukes om originale bygninger som er uberørte eller lite endret. Ved bedømmelse av et objekts verneverdi vil dets opprinnelighet og ekthet være knyttet til en bestemt tid, bruk eller lignende. I utgangspunktet ble begrepet brukt i betydningen materiell autentisitet, men det er senere også utvidet til å omfatte prosessuell autentisitet, se nedenfor.

Verneverdi[rediger | rediger kilde]

Autentisitet knytter seg særlig til kunstfeltet, og det representerer en primær verdi i tilknytning til et kulturminne. Autentisitet henger nøye sammen med antikvarisk verdi og historisk verdi (kildeverdi). Graden av autentisitet vurderes i det materielle kulturminnevernet ut fra opprinnelighet i form, konstruksjon, materiale, overflatebehandling, bruk og miljøsammenheng.

Originalitet er også avhengig av hvor godt objektets opprinnelige fremtoning er bevart. Men kulturminner kan betraktes som autentiske også dersom originaltilstanden er forandret ved «tidens tann» eller menneskers inngrep, dersom slike forandringer er skjedd som følge av bruk knyttet til opprinnelig funksjon og kontekst. Autentisiteten vil derimot bli svekket ved en restaurering. Ved nedbrytning av et kulturminne vil viktig informasjon forsvinne, og bare i noen grad kan dette erstattes av rekonstruksjoner (kopier).

Autentisk rekonstruksjon[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med begrepet autentisk rekonstruksjon snakker man om prosessuell autentisitet, noe som betyr at kulturhåndverkere anvender opprinnelige håndverksteknikker, verktøy, tilvirkningsmåter og materialer. Dette er en metode som brukes både for å lære mer om selve kulturminnet og for å ivareta håndverkskompetansen, slik at en bedre kan ta vare på lignende bygninger eller konstruksjoner. Mye av denne håndverkskompetansen er ikke dokumentert og må læres gjennom praktisk arbeid, såkalt handlingsbåren kunnskap.

Prosessuell autentisitet er også nært beslektet med eksperimentell arkeologi. Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Danmark bygget f.eks. mellom år 20002004 «Havhingsten fra Glendalough» som er en rekonstruksjon av «Skuldelev 2»-skipet.

Verdensarv[rediger | rediger kilde]

En forutsetning oppføring på verdensarvlisten er at kulturminnet er av universell betydning, samt at det tilfredsstiller UNESCOs krav til integritet og autentisitet. Ifølge ICOMOS' 'Nara Document on Authenticity' (1994), vil autentisitet komme til uttrykk gjennom 'form and design; materials and substance; use and function; traditions and techniques; location and setting; spirit and feeling; and other internal and external factors.'

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]