Kaupanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaupanger
Sognefjord with Kaupanger.jpg
Sognefjorden sett fra Storehaugen med Kaupanger og Amlabukti til venstre.
LandNorge Norge
FylkeVestland
KommuneSogndal
Postnummer6854 Kaupanger
Areal1,05 km²
Befolkning1 057[a] (2022)
Bef.tetthet1 006,7 innb./km²
Høyde o.h.1 meter
Kart
Kaupanger
61°11′04″N 7°14′32″Ø

Kaupanger er et tettsted og en havn i Sogndal kommune i Vestland. Tettstedet har 1 057[1] innbyggere per 1. januar 2022, og ligger i en vik i det indre fjordbassenget av Sognefjorden. Her ligger Kaupanger stavkirke som ble bygget på 1100-tallet. I 2005 ble trevirket til stavkirken tidfestet til 1137, så Fortidsminneforeningen mener det er grunn til å anta at den ble bygget rundt 1140. I Kaupanger er også De Heibergske Samlinger - Sogn Folkemuseum.

Historie[rediger | rediger kilde]

«Kaupang» er en norrøn betegnelse for handelsplass. Kaupangers navn er sammensatt av kaup- (kjøpe) og -angr (fjord, havn) – «Kjøpehavna». Sjøveien var en viktig ferdselsåre for 1000 år siden. Slik kan Kaupanger ha blitt et knutepunkt mellom inn- og utland.

Kaupanger og andre steder langs Sognefjorden var sannsynligvis ofte utgangspunkt for vikingtokter.

Kaupanger var for 1000 år siden tingstad. Det var altså et slags administrasjonspunkt for Sogn og brukt som sete for skattefutene. Kaupanger ble omtalt med bytermer i middelalderkilder, som en av 16 tettsentre som nevnes i Norge. Kaupanger ble også omtalt som Lusakaupang, som kan tyde at Kaupanger var en av de minste tettsentrene/kjøpstedene.

Baglerkongen Inge Magnusson ble tatt til konge ved tinget her i 1202. Det var da det tredje tinget til å gi ham kongsnavn.[2]

Kjøpstaden kan på et senere tidspunkt ha blitt flyttet lenger inn i Sognefjorden og blitt formet som LærdalsmarknadenLærdalsøyri i Lærdal. Man vet ikke når Lærdal tok over, men Lærdalsmarknaden nevnes første gang i 1596. Da hadde den pågått en stund allerede.

Havnen i Amla, Kaupanger, var fergekai til ferjesambandet Kaupanger-Fodnes, frem til Mannheller ble bygd i 1995. I dag er den tidligere fergekaien brukt til turistferger i Sognefjorden på sommerhalvåret.

Kjente personer fra Kaupanger[rediger | rediger kilde]

Kaupanger stavkirke

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ SNL: Inge Magnusson


Vestland våpen.svgDenne Vestlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.