Det Liberale Folkepartiet (1992–2017)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Se også Det Liberale Folkepartiet (1972–1988).
Det Liberale Folkepartiet
Erklært ideologiKlassisk liberalisme
Grunnlagt1992
Nedlagt2017
LederVegard Martinsen (2003–2017)
NettstedNettsted

Det Liberale Folkepartiet var et norsk registrert politisk parti. Partiet var et liberalistisk parti, som bygde på opplysningstidstradisjonen, den sekulære vestlige kulturarven og Vestens verdier. Partiet arbeidet for en minimumsstat med oppgave å sørge for politi, forsvar og rettsvesen. Partiet ønsket ikke at staten skulle regulere økonomien eller andre samfunnsområder. Partiet ble gjenopprettet i 1992 av personer som var sentrale i det DLF som ble nedlagt i 1988. Utover 1990-tallet endret partiet karakter og ble mer og mer liberalistisk. I 2017 besluttet landsmøtet å legge ned partiet. Interesserte ble anbefalt å engasjere seg i Foreningen for Studium av Objektivismen og partiet Liberalistene.[1]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Partiet hadde fylkeslag i fjorten fylker: Oslo, Akershus, Aust-Agder, Hedmark, Hordaland, Nordland, Oppland, Rogaland, Sør-Trøndelag, Telemark, Troms, Vest-Agder, Vestfold og Østfold. Ved Stortingsvalget 2009 stilte partiet lister i Oslo, Hedmark og Rogaland og fikk til sammen 350 stemmer.

I 2004 opprettet DLF et ungdomsparti med navnet Det Liberale Folkepartiets Ungdom. Ved det konstituerende landsmøtet i 2005 ble det vedtatt av navnet skulle endres til Liberalistisk Ungdom. Liberalistisk Ungdom byttet moderparti i 2014 og samarbeider med Liberalistene til dags dato.

Partiet gav ut det liberalistiske «Tidsskriftet LIBERAL» fire ganger i året.

Politikk[rediger | rediger kilde]

DLF hevdet å være konsekvent liberalistisk, og i løpet av 90-tallet fanget partiet opp flere medlemmer fra Fremskrittspartiet. I denne prosessen utviklet det seg til å bli et rent liberalistisk parti. På landsmøtet i 2001 ble det vedtatt et prinsipprogram som var konsekvent liberalistisk, og alle valgprogram etter dette var i samsvar med prinsippet om laissez-faire-kapitalisme.

Valg[rediger | rediger kilde]

Partiets eneste kommunestyrerepresentant har vært Ole Martin Moen, som ble valgt inn som representant for Fremskrittspartiet i Øvre Eiker. Han meldte overgang til DLF i november 2004 på grunn av påståtte homofiendtlige uttalelser av Frp-formann Carl I. Hagen,[trenger referanse] og Moen gikk da over til å representere DLF i kommunestyret. Han forlot posten i 2005 på grunn av flytting.

Ved stortingsvalget 2009 stilte DLF i tre fylker: Oslo, Rogaland og Hedmark. I Hedmark oppnådde DLF 58 stemmer, i Rogaland 122 stemmer og i Oslo 170 stemmer.

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011 stilte partiet liste kun i Oslo og fikk 247 stemmer. Dette utgjorde 0,1 prosent av avgitte stemmer.

Ved stortingsvalget 2013 stilte DLF liste i seks fylker: Akershus, Oppland, Oslo, Rogaland, Sør-Trøndelag og Vest-Agder. I alt oppnådde partiet 909 stemmer.

DLFs ledere[rediger | rediger kilde]

Ledere for DLF fra 1992 (uten tilknytning til tidl. DLF)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «DLF legges ned | Det Liberale Folkepartiet». www.stemdlf.no. Besøkt 30. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]