Danaus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Danaus
Danaus plexippus
Danaus plexippus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Danaus
Kluk, 1780
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Flikvinger
Gruppe: Danainae
Antall arter: 12
Habitat: terrestrisk, larvene for det meste på giftplanter
Utbredelse: tropiske og subtropiske områder, én art vandrer over det meste av Nord-Amerika
Delgrupper:
Afrikansk monark (Danaus chrysippus), India
Danaus eresimus

Monarksommerfugler (Danaus spp.) er en gruppe av sommerfugler som tilhører den store familien flikvinger (Nymphalidae). De er slanke, forholdsvis store sommerfugler, de fleste av dem er gode flygere og noen kan vandre over lange avstander. De fleste monarksommerfugler har larver som lever på mer eller mindre giftige planter. De tar vare på giftstoffene fra vertsplantene og bruker dem til å forsvare seg. Monarksommerfuglene signaliserer sin giftighet med karakteristiske, kontrastrike fargemønstre. Både giftige og ugiftige sommerfugler etterligner disse mønstrene og oppnår gjennom dette beskyttelse.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store sommerfugler (vingespenn gjerne 60 – 120 mm) med slank kropp og store vinger. På farge er de oransje eller rødlige med svarte flekker eller striper. Antennene er lange (ca. halvparten så lange som forvingene)og tynne. Forvingene er forholdsvis lange og smale, avrundet trekantede. Bakvingene er mye kortere enn forvingene og avrundede. Larvene er kontrastrikt fargede, ofte med trådsmale, oppstående utvekster på ett eller flere kroppsledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Slekten Danaus, de egentlige monarkene, har larver på slekten Asclepias i gravmyrtfamilien. Disse plantene er ganske giftige. Noen arter er vandrere som kan ha vandringer som strekker seg over flere tusen kilometer (gjerne over flere generasjoner). Disse har ofte meget store utbredelsesområder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Monarksommerfuglene er ikke i stand til å overleve en kald vinter (de mangler et kuldeherdig overvintringsstadium), og det finnes derfor ingen arter som lever i tempererte områder året rundt. Monarken (Danaus plexippus) kan forekomme over det meste av Nord-Amerika og etter hvert også Europa om sommeren, men den vandrer sørover eller dør om høsten. De øvrige anrtene er utelukkende tropiske eller subtropiske. Særlig mange arter finnes i Sørøst-Asia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]