Monarksommerfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Monarksommerfugl
Monarksommerfugl (Danaus plexippus)
Monarksommerfugl (Danaus plexippus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Danaus plexippus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: monarksommerfugl,
monark
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Flikvinger
Slekt: Danaus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat:
Utbredelse: Nord-Amerika, nylig etablert i Europa og Afrika.
Foreløpig ikke funnet i Norge, men den har dukket opp i Sverige i de siste årene

Monarksommerfugl eller monark (Danaus plexippus), er en sommerfugl som tilhører underfamilien Danainae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Denne nordamerikanske arten er særlig kjent for sine lange vandringer. Nylig har noen krysset Atlanterhavet og etablert bestander i Afrika og det sørlige Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor, slank sommerfugl med store vinger. Grunnfargen er gulbrun og brunrød med brede, svarte striper langs vingeårene og hvite flekker langs vingekantene. Kroppen er svart med hvite flekker. Den nakne larven er tverrstripet i hvitt, gult og svart, med et pat lange, svarte utvekster fra ryggsiden av det første kroppsleddet.

Vandringer[rediger | rediger kilde]

Monarken har larver på Asclepias i gravmyrtfamilien. De flyr nordover om våren og kan da nå så langt nord som Alaska, men de kan ikke overleve en kald vinter. Derfor trekker sommerfuglene sør igjen om høsten, til en av bare to kjente overvintringssteder: i Michoacán i Mexico for den østlige bestanden og i California for den vestlige. Begge overvintringsområdene er ganske små, bare noen hektar store. Sommerfuglene sitter tett i tett i noen store bartrær. Monarken kan gå gjennom flere generasjoner på en sommer, så det er ikke de samme individene som trekker sørover om høsten som trakk nordover om våren.

Giftige sommerfugler[rediger | rediger kilde]

Larven tar opp giftstoffer fra de ganske giftige næringsplantene, og lagrer disse. De sterke fargene til både larver og voksne signaliserer at de er giftige, noe som gjelder for de alle fleste medlemmene av gruppen Danainae. Andre sommerfugler, blant annet falsk monark (Limenitis archippus, Limenitidinae) etterligner disse mønstrene og oppnår dermed beskyttelse ved at fugler som en gang har forsøkt å spise en monark, ikke senere vil angripe noe som ligner på den.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]