Hopp til innhold

Coeini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Coeinae»)
Coeini
Historis odius
Nomenklatur
Coeini
Hører til
Nymphalinae, flikvinger,
dagsommerfugler,
sommerfugler
Økologi
Antall arter: 6 eller 7
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: Amerika
Inndelt i

Coeini er en liten gruppe av sommerfugler som tilhører den store familien flikvinger (Nymphalidae). I noen klassifikasjoner blir de regnet som en underfamilie for seg, Coeinae. Disse store og robuste artene finnes bare i skog i Sør-Amerika, Mellom-Amerika og det sørlige Nord-Amerika. Den best kjente arten er Historis odius, som utmerker seg med en ubehagelig lukt.

Store, robuste sommerfugler (vingespenn 80–100 mm). De to eller tre slektene er noe ulike. De to Historis-artene er brunrøde og svarte med sigdformede forvinger, vingenes underside ligner et vissent blad. Slekten Baeotus ligner til forveksling den afrikanske slekten Charaxes (Charaxinae), men er ikke i nær slekt med denne. De har sterke farger både på over- og undersiden, og bakvingen ender i tre tynne stjerter. Pycina zamba ligner en stor admiralsommerfugl (slekten Vanessa) og bør muligens heller plasseres i Nymphalini.

Disse sommerfuglene drikker ofte fra råtnende frukt. Pycina zamba lever i trekronene og er aktiv morgen og kveld.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Historis odius finnes fra det sørlige USA i nord til Argentina i sør, mens H. acheronta har en litt mer begrenset utbredelse fra Mexico til Brasil. Begge artene finnes også i Vest-India. Slekten Baeotus (ca. fire arter) finnes bare i et begrenset område mellom Colombia og den vestre delen av Amazonasregnskogen. Pycina zamba forekommer fra Colombia til Peru.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Baeotus aeilus
Treliste
  • d'Abrera, B. (1984) Butterflies of South America. Hill House. ISBN 0-9593639-2-0
  • Wahlberg, N. og Brower, A.V.Z. (2006) CoeiniTree of life

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata