Røst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 67°30′26,2″N 12°3′3,7″Ø

Røst
Røst

Våpen

Kart over Røst

LandNorge Norge
FylkeNordland
StatusKommune
InnbyggernavnRøstværing
Adm. senterRøstlandet
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

10,13 km²
9,81 km²
0,32 km²
Befolkning535[a]
Kommunenr.1856
MålformBokmål
Internettsidewww.rost.kommune.no
Politikk
OrdførerTor-Arne Andreassen (Ap) (2011)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Røst

Røst
67°31′12″N 12°5′56″E

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2017)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 
Tettstedene på øy-kommunene Røst og Værøy

Røst er en øykommune i Lofoten i Nordland.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Røst utgjør den ytterste, og sørligste, kommunen i Lofoten, beliggende ca. 100 km vest for Bodø og 115 km nord for Polarsirkelen. Nærmeste nabo er kommunen Værøy som ligger på motsatt side av Røsthavet, ca. 25 km mot nordøst. Røst består av 365 øyer. Røstlandet er den største øya i kommunen og dens høyeste punkt hever seg ikke mer enn elleve meter over havnivå. Sør for Røstlandet reiser øyene/fjellene Vedøya, Storfjellet, Trenyken, Hærnyken og Ellevsnyken seg fra havet. Storfjellet er det høyeste, 259 moh.

De fleste innbyggerne bor på hovedøya Røstlandet, noen få andre øyer er imidlertid også bebodd. Disse er knyttet til Røstlandet med veier, moloer og bruer.

Et lite og effektivt fiskerisamfunn[rediger | rediger kilde]

Utsikt over den sørlige delen av Røst

Røst er et samfunn som lever av fisken i havet rundt øya. Store deler av befolkningen på rundt 600 er fiskerfamilier.[trenger referanse] Røst har seks fiskebruk.

Det er i hovedsak Lofotfisket som er den store tiden på Røst i løpet av et år. Da er det masse fisk i havet, og da kommer det mange fiskere fra andre plasser rundt omkring i landet. Det kan være opp mot 400 – 600 båter. Det er under denne perioden også en egen redningsskøyte som blir stasjonert på Røst.

Om navnet Røst[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet kommer av norrønt rost (= virvel), trolig med tanke på den lokale malstrømmen.[1]

Klimaet og været på Røst[rediger | rediger kilde]

Klimaet på Røst er ganske stabilt og er typisk norsk kystklima. Temperaturen synker ikke så veldig lavt på vinteren og er heller ikke veldig høy om sommeren. Klimaet skyldes at øya ligger så langt til havs og blir derfor påvirket av havstrømmene, spesielt Golfstrømmen. Når det gjelder vinden er det stort sett aldri vindstille, men det er dermed ikke sagt at det ikke kan forekomme. Røst er ofte rammet av sterke vinder med opp til orkan styrke på høst- og vinterhalvåret. Det legger seg heller ikke så veldig mye snø om vinteren, men det er fremdeles nok til å ake og til å stå på ski.

Middnattsolen er en av mange spektakulære syn, dette fantastiske øyriket kan by på

Fugler på Røst[rediger | rediger kilde]

Noen kilometer sør for Røstlandet finner vi Nord-Europas rikeste fuglefjell. Her hekker det flere tusen forskjellige sjøfugler hvert eneste år. Her får du også sett havets papegøye, nemlig lundefuglen. Mange forskjellige arter hekker her. Noen på helårsbasis, mens de fleste er sesonghekkere.[2]

I august 1936 ble det satt ut noen kongepingviner fra Sør-Georgia på Røst. Meningen var å etablere en egen pingvinkoloni i Nord-Norge. Men fuglene flyktet og forsvant. Et nytt forsøk ble gjort i 1938 med gullpingviner og brillepingviner.[3] En del fugler overlevde flere år, og noen kan ha formert seg. Men siste observasjon av pingvin var i 1954 i Hamarøy, og pingvinene har siden da vært borte i vill tilstand i Norge.[4]

Forbindelsen med fastlandet[rediger | rediger kilde]

Røst har forbindelse med Lofoten og Bodø med fly og båt. Røst lufthavn betjenes av Widerøe med to daglige avganger til Bodø og Leknes. Bilferga «Værøy» betjener sambandet Bodø–Røst–Værøy–Moskenes og anløper Røst én gang daglig, vinter-, vår- og høsthalvåret mens det er to daglige anløp i sommerhalvåret.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Historien om Pietro Querini[rediger | rediger kilde]

Røst er kjent som stedet der den venetianske adelsmanenn Pietro Querini drev i land i 1432.[5] I 2012 var det premiére på Querinioperaen, en operaforestilling basert på denne sanne historien. Denne ble en stor suksess og ble satt opp på nytt i 2014, etter dette har Querinidagene vært arrangert på Røst første helga i august.

I 2018 ble litteraturparken Pietro Querini opprettet, og Røst ble med i det italienske nettverket "Parchi Letterari"

Fergekaia på Røst. Biler kjører av bilferga «Røst»

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunens tusenårssted er det gamle handelsstedet Brygga.

Lundefestivalen på Røst[rediger | rediger kilde]

Lundefestivalen er en festival som blir arrangert ute på Røst hvert eneste år rundt St. Hans, den har blitt feiret siden 1996 og har hatt flere kjente artister som Jørn Hoel, Jenny Jenssen, Steinar Albrigtsen, Hellbillies, Bjelleklang, Banana Airlines, DDE og A1 (band) i tillegg til lokale band og artister. Den lokale festen holder til i Røsts nye storstue Quirinihallen fra og med sommeren 2008.

Radio Røst[rediger | rediger kilde]

Røst har en egen lokal radio på frekvensen 100,8 MHZ. Her blir det arrangert radiobingo ukentlig. Radioen blir også brukt ved forskjellige andre anledninger også, for eksempel under Lundefestivalen, Kreftaksjonen, Sommerradio osv.

Serien om Røst[rediger | rediger kilde]

De medvirkende i Querinioperaen 2012 på Grimsøya på Røst. Foto: Annar Bjørgli

Høsten 2006 ble det vist åtte episoder om Røst på riksdekkende norsk TV. Serien dreide seg mest om det yrende fiskelivet, og om prosessen fra fisken kommer på land til den serveres i Italia. Serien omhandlet også mye av det som skjer utenom fiskeindustrien ute i den vesle øy-kommunen. Serien var laget av og vist på NRK.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sigri Skjegstad Lockert: Havsvelget i nord (s. 9), forlaget Orkana, Oslo 2011, ISBN 978-82-8104-155-4
  2. ^ Røst på Fuglesiden.com[død lenke]
  3. ^ «Kongepingviner i Lofoten». Naturvernforbundet. Besøkt 30. juli 2014. 
  4. ^ «Pingvinene på Røst». ABC Nyheter. 28. juli 2014. Arkivert fra originalen 30. juli 2014. Besøkt 30. juli 2014. 
  5. ^ Et skibbrudd ved paradisets første krets
  6. ^ Serien på NRK.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]