Harald Øveraas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harald Øveraas
Født16. juni 1927Rediger på Wikidata
Død9. feb. 2014Rediger på Wikidata (86 år)
BeskjeftigelseFagforeningsperson Rediger på Wikidata
PartiNorges Kommunistiske Parti
NasjonalitetNorge

Harald Eugen Øveraas (født 16. juni 1927 i Velfjord, død 9. februar 2014) var en norsk fagforeningsmann, i mange år leder i Norsk Arbeidsmandsforbund og i Norsk Folkehjelp.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Øveraas vokste opp i fattige kår, og levde tenårene i et okkupert land. Som femtenåring måtte han ut på anleggsarbeid, tyskerarbeid på Nordlandsbanen. Der opplevde han tyskernes brutale behandling av russiske og jugoslaviske fanger. På anlegget deltok han sammen med faren i illegalt arbeid, og fikk venner blant fangene.

Arbeid, tillitsverv[rediger | rediger kilde]

Som nittenåring arbeidet han etter krigen i gruvene på Svalbard. Der fikk han sitt første faglige tillitsverv, i Kings Bay-gruven i 1946. Siden jobbet han i Malm, ved Løkken verk og som anleggsarbeider hos Eeg Henriksen og Didrik Lund. En periode arbeidet han som fengselsbetjent, og hadde tillitsverv i Norsk Fengselstjenestemannsforbund.

I 1966 ble han opplysningssekretær i Arbeidsmandsforbundet. I 1971 ble han valgt som anleggssekretær, og i 1979 som nestformann. Da Ole Flesvig døde i 1981 rykket Øveraas opp som formann. Året etter ble han valgt til formann, en posisjon han hadde fram til pensjonsalderen i 1991.

Etter at han hadde gått av i Arbeidsmandsforbundet var han i åtte år leder i Norsk Folkehjelp.

Øveraas var i mange år medlem av Norges Kommunistiske Parti, men forlot etter hvert NKP og sto partiløs. Han var imidlertid politisk engasjert på mange hold. Da en militærjunta i 1967 grep makten i Hellas sto Øveraas som leder for den Hellaskomiteen som organiserte norsk solidaritetsarbeid for de demokratiske kreftene i landet.

Han mottok i 1999 norsk fagbevegelses høyeste utmerkelse, Pioneren.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Halle Jørn Hanssen: «Harald Øveraas er død». Klassekampen 21. februar 2014.
  • Erna Hagensen: «Minneord for Harald Øveraas». Klassekampen 21. februar 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]