Evenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 68°31′27″N 17°00′26″Ø

Evenes

Våpen

Kart over Evenes

LandNorge Norge
FylkeNordland
StatusKommune
Adm. senterBogen
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&502&252.78&252,78 km²
3&502&242.2&242,2 km²
3&501&10.58&10,58 km²
Befolkning3&503&1 402&1 402[a]
Kommunenr.1853
MålformBokmål
Høyeste toppLitletinden (1134,3 moh.)[1]
Internettsidewww.evenes.kommune.no
Politikk
OrdførerSvein Erik Kristiansen (H) (2013)
VaraordførerViveka Teràs (H) (2015)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Evenes

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2017)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Evenes (nordsamisk: Ránda eller Evenášši) er en kommune i Ofoten i Nordland. Kommunen grenser i nord mot Skånland i Troms, og mot de andre nordlandskommunene Tjeldsund i vest og Narvik i øst. Evenes deltar i ETS-kommunesamarbeidet med Skånland og Tjeldsund.

Evenes kommune er utropt til norgesmester i interkommunalt samarbeid.[trenger referanse]

Kommunen ligger i et av de mest folkerike områdene i Nord-Norge, ca. seks mil fra både Harstad og Narvik. Kommunen er på 257 kvadratkilometer (eksklusiv sjøareal) og består av jord- og skogområder, lange strandlinjer og fjellområder.

Næringsområder er etablert[når?] i tilknytning til Harstad/Narvik lufthavn, og i kommunesenteret Bogen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Bogen - Evenes (4).jpg

Kommunesenteret er tettstedet Bogen (nordsamisk: Ránda). Det gamle handelsstedet Liland ligger i kommunen. Det finnes gratis tomter i boligfelt både i Bogen, Evenesmark og på Liland.

Kommunen består av jord- og skogområder, lange strandlinjer og fjellområder. Landskapet er hovedsakelig lavt (70 prosent er under 300 moh.). Nord og øst for Bogen finnes det større fjellområder med topper over 1000 moh. – Litletinden og Niingen.

Harstad/Narvik lufthavn ligger i kommunen, med flere daglige avganger til Oslo, Trondheim, Bodø og Tromsø. Flyplassen gir også arbeid til mange av innbyggerne og er den største enkeltarbeidsgiveren i kommunen.

Andre næringer er jord- og skogbruk, samt jernstøperi, mekanisk- og trevareindustri i Bogen.

Vest i kommunen er det flere våtmarksområder som er vernet under fellesnavnet Evenes våtmarkssystem. Tårstad- og Bogenvassdraget er rike på fiskeelver der man bl.a kan fiske sjøørret. Man kan også drive sjøfiske fra svaberg på Evenestangen.

Gjennom kommunen går europavei 10, også kalt «Kong Olavs vei».

Fjell[rediger | rediger kilde]

Fjorder[rediger | rediger kilde]

Vatn[rediger | rediger kilde]

Elver[rediger | rediger kilde]

Kommunevåpenet[rediger | rediger kilde]

Hjulet i kommunevåpenet skal symbolisere Evenes som kommunikasjonsknutepunkt både fra langt tilbake i tida og i dagens virkelighet.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

 • Evenes kirke – Kirken er bygd i gammel dansk Herregårdstil/Beidermeier i ca. 1800. Kirken er et vakkert og særpreget byggverk – en korskirke med mansardtak. Den eldste døpefonten er fra 1200-tallet, og kommer fra den første kirken som ble bygd her i 1250.
 • Fotefar mot Nord – Et fraflyttet marksamisk gårdstun (Gallogiedde) som i dag er et samisk friluftsmuseum. På gårdstunet finnes våningshus, stabbur, eldhus/vedsjå, gamme, låve og brønnanlegg. På norsk kalles plassen for Myrnes Søndre. Tunet har også en kultursti.
 • Krigsminnene på Evenestangen – Da festningsanlegget var ferdigbygd i 1941, besto det av 3 kanoner kaliber 211 (21 cm), med en skuddlengde på 16 700 meter. Anlegget var i bruk fram til 1945, men var aldri i kamp. Da krigen var slutt ble kanonene demontert og ødelagt. Restene av anlegget ble revet eller satt ut av funksjon og det som ble igjen av anlegget er merket og lett synlig i dag.
 • Liland Brygge – Gammelt handelssted, med 140 år gammelt restaurert bryggeanlegg. Servering og gjestehavn.
 • Skulpturlandskap Nordland – "Steinkirka" – Den 5,5 meter høye skulpturen i granitt (fra Lødingen) har sitt formelle utgangspunk i Kirke/tempelarkitektur. Designet av dansken Bjørn Nørgård. Skulpturen står ytterst på Evenestangen ved Ofotfjorden.
 • Veggen – Fra Veggen er det en fantastisk utsikt over Narvik og Ofotfjorden. Veien til Veggen går høyt oppe i lia og har en veldig bratt nedkjøring til de nederste gårdene.
 • Gallogieddie friluftsmuseum – Ett samisk friluftsmuseum midt i Myrnes, med god utsikt over bygda. Det var her flyttsamene, såkalte nomader slo seg ned. De bodde opprinnerlig i gammer, men de bygde hus senere. Dette var faktisk det første huset med innlagt vann i kommunen. Museumet er åpent om sommeren og det er hyggelige guider som koker kaffe og steker vafler hvis noen vil kjøpe. Den samiske festivalen Márkomeannu arrangeres årlig på Gállogieddie.
 • Badeplasser
  • Strandvannet – en populær badestrand og rasteplass.
  • Evenesvika – også et populært utfartssted. Langgrunt og fin sandstrand. Stranda ligger like ved Evenestangen, som er en yndet fiskeplass. Her står også skulpturen "Steinkirka". Merket kultursti med krigsminner.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunens tusenårssted er Evenes kirkested med Evenes kirke og bygningene Bårstua og Stabburet samt området rundt.

Kjente personer fra Evenes[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]