Ørjar Øyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ørjar Øyen
Født19. februar 1927[1]Rediger på Wikidata (94 år)
BrønnøyRediger på Wikidata
Ektefelle Bente Gullveig Alver (1996–)[1], Else Øyen (19571988)[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, sosiologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Norsk sosiologforenings hederspris (1999), St. Olavs OrdenRediger på Wikidata

Ørjar Øyen (født 19. februar 1927 i Brønnøy) er en norsk professor i sosiologi og tidligere rektor ved Universitetet i Bergen (1978–1983).

Etter endt lærerutdanning ved Nesna lærerskole startet Øyen sine sosiologistudier ved Universitetet i Oslo. Disse ble fullført ved University of Washington i USA der Øyen tok mastergraden i 1953 og doktorgraden i 1962. Etter å ha vært vitenskapelig assistent og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, ble Øyen i 1968 professor ved Universitetet i Bergen. Han har vært professor emeritus siden 1997. Øyen har innehatt en rekke universitetsverv. Fra 1971-1973 var han dekanus ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Bergen, og fra 1978-1983 rektor for Universitetet i Bergen.

Øyen har særlig beskjeftiget seg med sosiologiske spørsmål knyttet til økologi og befolkning, samt interaksjon og sosial diffusjon. Mot slutten av sin karriere har Øyen i sitt arbeid vært opptatt av studentutveksling, internasjonalt universitetssamarbeid og forskningsetikk. Han har utgitt bøker som Sosiologien i Bergen (1994), Forskningsetikk i forskerhverdag: Vurderinger og praksis (sammen med Bente Gullveig Alver, 1997), og med medforfatter Berta Dragicevic boken Beyond Frontiers: 30th Anniversary of Inter-University Centre Dubrovnik (2002).

Øyen er kjent for sitt mangeårige internasjonale universitetssamarbeid, ikke minst gjennom Inter-University Centre i Dubrovnik, Kroatia. Fra 1988 til 1995 var han senterets generaldirektør. Øyen var fra 1988 til 1991 president i Board of Directors, European Coordination Centre for Research and Documentation in Social Sciences, basert i Wien. Videre har Øyen vært formann for rådet for Chr. Michelsens Institutt.

For sitt arbeid har Øyen har mottatt en rekke norske, utenlandske og internasjonale utmerkelser. Av faglige utmerkelser har han har fått Norsk sosiologiforenings Hederspris, Western Society of Criminologys President's Award og er æresmedlem av Inter-University Centre i Dubrovnik. Øyen er Kommandør av St. Olavs Orden og er tildelt Kroatias stjerneorden. Videre er han Distinguished Honorary Citizen av Staten Washington i USA. Ved Universitetet i Bergen har en bygning fått navnet Ørjar Øyens hus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]