Ørjar Øyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ørjar Øyen
Født19. feb. 1927[1]Rediger på Wikidata (95 år)
BrønnøyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, sosiologRediger på Wikidata
Ektefelle Bente Gullveig Alver (1996–)[1], Else Øyen (19571988)[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Norsk sosiologforenings hederspris (1999), St. Olavs OrdenRediger på Wikidata

Ørjar Øyen (født 19. februar 1927 i Brønnøy) er en norsk sosiologiprofessor. Han ble professor ved det nyetablerte Sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen i 1968. I denne rollen var han sentral i oppbyggingen av det sosiologiske fagmiljøet i Bergen. Han var dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet 1971–1973 og rektor ved Universitetet i Bergen 1978–1983. Siden 1997 har han vært professor emeritus. Bygningen der Sosiologisk institutt holder til har fått navnet Ørjar Øyens hus.[2]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Sosiologisk institutt holder til i Ørjar Øyens hus, med adressen Rosenbergsgaten 39

Øyen vokste opp på Kroknes i Brønnøy. Etter artium på Eidsvoll landsgymnas og lærerutdanning ved Nesna lærerskole studerte sosiologi ved Universitetet i Oslo og ved University of Washington i Seattle (USA)[3] der Øyen tok mastergraden i 1953 og doktorgraden i 1962. Etter å ha vært vitenskapelig assistent og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, ble Øyen i 1968 professor i sosiologi ved Universitetet i Bergen, som fagets andre professor ved UiB ved siden av Stein Rokkan. Han har vært professor emeritus siden 1997. Øyen har innehatt en rekke universitetsverv ved Universitetet i Bergen. Fra 1971 til 1973 var han dekanus ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og fra 1978 til 1983 var han rektor for Universitetet i Bergen.

Øyen har særlig beskjeftiget seg med sosiologiske spørsmål knyttet til økologi og befolkning, samt interaksjon og sosial diffusjon. Mot slutten av sin karriere har Øyen i sitt arbeid vært opptatt av studentutveksling, internasjonalt universitetssamarbeid og forskningsetikk. Han har utgitt bøker som Sosiologien i Bergen (1994), Forskningsetikk i forskerhverdag: Vurderinger og praksis (sammen med Bente Gullveig Alver, 1997), og med medforfatter Berta Dragicevic boken Beyond Frontiers: 30th Anniversary of Inter-University Centre Dubrovnik (2002).

Øyen er kjent for sitt mangeårige internasjonale universitetssamarbeid, ikke minst gjennom Inter-University Centre i Dubrovnik, Kroatia. Fra 1988 til 1995 var han senterets generaldirektør. Øyen var fra 1988 til 1991 president i Board of Directors, European Coordination Centre for Research and Documentation in Social Sciences, basert i Wien. Videre har Øyen vært formann for rådet for Chr. Michelsens Institutt.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

For sitt arbeid har Øyen har mottatt en rekke norske, utenlandske og internasjonale utmerkelser. Av faglige utmerkelser har han har fått Norsk sosiologiforenings hederspris, Western Society of Criminologys President's Award og er æresmedlem av Inter-University Centre i Dubrovnik.

Øyen er kommandør av St. Olavs Orden og er tildelt Kroatias stjerneorden. Videre er han Distinguished Honorary Citizen av Staten Washington i USA. Ved Universitetet i Bergen har bygningen der Sosiologisk institutt holder til i Rosenbergsgaten 39 navnet «Ørjar Øyens hus».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ UiBs tidligere rektor Ørjar Øyen fyller 95 år
  3. ^ 95 års omtale i Aftenposten 19. februar 2022

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]