Torghatten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torghatten
Høyde 258 moh.[1]
Primærfaktor 258 meter
LandNorge
FylkeNordland
Kommune(r)Brønnøy
FjellrekkeDe skandinaviske fjellene
Posisjonskart
Torghatten ligger i Nordland
Torghatten
Torghatten
Torghatten (Nordland)
Kart
Torghatten
65°23′53″N 12°05′31″Ø
UTM-koord.33W 364912 7255965
For selskapet, se Torghatten (selskap).

Torghatten er et fjell på øya Torget sørvest i Brønnøy kommune i Nordland. Det har en høyde på 258 meter over havet. Fjellet er kjent for sitt karakteristiske hull, som går tvers gjennom fjellet. Dette hullet, som er 160 meter langt, 35 meter høyt, og 20 meter bredt, ble skapt i istiden. Is og vann gravde møysommelig i de løse bergartene, mens de hardere bergartene i fjellets topp stod imot.

Torghatten er et populært turistmål hvor det i gjennomsnitt er omtrent 100 000 besøkende hvert år. Gangturen opp til hullet skjer på en godt opparbeidet sti, og tar rundt 20 minutter. Hvis man går opp på den ene siden, ned på den andre siden og rundt Torghatten tar det omtrent 1 time.

Fjellet har fått sitt navn etter sin beliggenhet på øya Torget (Torg-) og at det kan minne om en fasong som en hatt(-hatten), altså Torghatten. Torghatten er med i sagnet om De syv søstre. Det finnes et sagn om Torghatten som sier at Vågakallen skulle skyte med pil og bue mot Lekamøya. Da tok Skarsfjellgubben av seg hatten og kastet den mot pila. Pila dro igjennom hatten og landet på Torget.

6. mai 1988 skjedde den såkalte «Torghatten-ulykken», da et Dash 7-fly fra Widerøe styrtet i fjellet på vei fra Namsos til Brønnøysund. Alle de 36 i flyet omkom, noe som gjør dette til en av de alvorligste ulykkene i norsk sivil luftfart (2021).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Torghatten på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sagnet om Nordlandsfjellene

Galleri[rediger | rediger kilde]