Pyrrhogyra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pyrrhogyra
Pyrrhogyra neaerea
Nomenklatur
Pyrrhogyra
Hübner, 1819
Hører til
Biblidinae, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 6
Habitat: i skog
Utbredelse: tropisk Amerika
Inndelt i

Pyrrhogyra er en slekt av sommerfugler som hører til gruppen Biblidinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Disse tropiske sommerfuglene lever i Sør- og Mellom-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske store sommerfugler med flikete vinger. Et påfallende trekk er at alle artene har røde øyne. Oversiden er mørkbrun med et bredt, skinnende hvitt tverrbånd midt på vingene. Undersiden er perlemorsaktig hvit i den indre delen, lysbrun i den ytre, det hvite området er gjerne rammet inn av en tynn, rød strek. Det kan også være noen små, blå flekker i den ytre delen. Artene er svært like hverandre, man må granske dem nøye for å skille dem.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Biblidinae er tropiske skogsinsekter. Pyrrhogyra-artene kan finnes i ulike slags skog mellom 500-1600 meter over havet. Larvene lever på planter i såpebærfamilien (Sapindaceae). De voksne sommerfuglene besøker sjelden blomster, men suger til seg væske fra sølepytter, urin, råtnedne frukt og gjødsel. Man har observert at de gjerne er sammen med store maur, uten at maurene angriper dem. Kanskje skiller de ut et luktstoff som har en roende virkning på maurene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten finnes i Mellom- og Sør-Amerika, fra Mexico i nord til Paraguay og Bolivia i sør.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]