Bønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gud

Konseptet Gud
Gud  · Gudsbevis  · Demiurg
Monisme  · Unitarisme  · Dualisme
Treenighet  · Teologi


Typer gudstro
Teisme  · Monoteisme  · Polyteisme
Panteisme  · Panenteisme  · Henoteisme
Deisme  · Pandeisme


Synet på Guds eksistens
Ateisme  · Agnostisisme
Ignostisisme  · Apateisme


Erfaring og praksis
Tro  · Bønn  · Åpenbaring
Mystikk  · Esoterikk


Beslektede temaer
Religion  · Filosofi  · Myte
Metafysikk  · Gnostisisme · Ontologi

Jøder samler seg til bønn i synagogen under jom kippúr. .
En hindu utfører det daglige bønneritualet sitt i Ganga
En kristen mann i ei kirke folder hendene rundt rosenkransen i bønn. .

Bønn er en religiøs praktisering hvor den troende søker kommunikasjon med en eller flere guddommer, bønn praktiseres i de fleste store religioner.

Bønn er ofte formulert, men kan være ordløs (meditativ kontemplasjon), kan utføres i ensomhet eller sammen med andre for eksempel i gudstjenesten. Bønn kan også synges eller nynnes og har vært praktisert av religiøse mennesker i flere tusen år.

Bønnen har ulike formål, for eksempel takksigelse, lovprisning, tilbedelse, klage, ønske eller forbønn. Ulike religioner og tradisjoner har utformet bønnen på mange måter. I noen religioner finnes obligatoriske bønner som skal fremsies flere ganger om dagen og den troende skal bevege kroppen i et bestemt mønster. I to religioner vender den troende seg i bønnen mot et tilbedelsespunkt: bahá'íer mot Qiblih og muslimer mot Mekka. Det kan være ritualer forbundet med bønn. Andre bønner er inngitt spesielle krafter og betydning.

Den kristne bønnen[rediger | rediger kilde]

Bønn har til alle tider funnet sted i kristendommen. Fundamentet for den kristnes bønn utspringer fra troen på en personlig Gud, som elsker mennesket og ønsker å kommunisere med det for at den troende skal få daglig veiledning og oppleve åndelig utvikling og vekst. I kristen sammenheng blir bønn betraktet som en toveis kommunikasjon med Gud. Det er bare Gud den troende skal henvende seg til i bønn (2. Mosebok 20:3-5)

Jesu lære om bønn[rediger | rediger kilde]

Jesu lære om bønn finnes særlig i Matt 6,5-15 og Luk 11,1-13, hvor han understreker at bønnen er et personlig anliggende mellom den troende og Gud. Den skal ikke bli sett av andre mennesker. Den som skal be oppmuntres derfor til å gå inn i sitt lønnkammer og lukke sin dør for å be. Om Jesus står det ofte at han trakk seg tilbake for å be.

Se også[rediger | rediger kilde]

Bordbønn ved daghjem i Oslo på 1920-tallet. Voksne og barn folder hendene og lukker øynene.

Bønner o.a. i kristendommen[rediger | rediger kilde]

Bønner i islam[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]