Amen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Amen («i sannhet», «slik er det», «la det bli slik»; hebraisk אמן, arabisk آمين) er en akklamasjonsformel som brukes i liturgien, og som stammer fra det gamle testamente.

Ordet er et uttrop eller uttrykk som gjenfinnes i både Koranen og i Bibelen, og benyttes innenfor jødedommen, kristendommen og islam. Det kan omtrentlig oversettes med «sannelig», «troverdig» og «la det så skje».

Innen kristendommen brukes den typisk som avslutning for bønner eller hymner. «Amen» uttrykker i gudstjenesten menighetens tilslutning til preken, bønn og velsignelse og uttales vanligvis i fellesskap. Det er ett av få hebraiske ord som fremdeles finnes i kristen liturgi.

En alternativ tolkning er at amen stammer fra navnet til den egyptiske guden Amon. Da kan amen bety «det som er gjemt» eller «det som ikke kan sees».[1] Tolkningen er dog spekulativ, og det er ingen forskning eller faglig enighet som støtter denne.

Uttrykket «Sikkert som amen i kjerka» (også «sikkert som amen i kirken») er begrep som beskriver at noe betraktes som et forutsigbart hendelsesforløp. Uttrykket kan skrive seg fra Erasmus av Rotterdom som brukte uttrykket i 1649.[2] Begrepet bygger på at ordet «amen» er en del av den kirkelig liturgi, og repeteres jevnlig i kirken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Egypthian Myths
  2. ^ Evensberget, Snorre (1982). Bevingede ord. [Stabekk]: Den norske bokklubben. ISBN 8252510604.