Hopp til innhold

Den delvise prøvestansavtalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deltagelse i Den delvise prøvestansavtalen

██ Signert og ratifisert

██ Tiltrått

██ Kun signert

Den delvise prøvestansavtalen eller Traktat om forbud mot prøver med kjernefysiske våpen i atmosfæren, det ytre verdensrom og under vannet (engelsk: Treaty Banning Nuclear Weapon Tests in the Atmosphere, in Outer Space and under Water, ofte forkortet til LTBT) er en traktat som forbyr atomvåpenprøver og alle andre atomsprengninger (også for fredelige formål) i atmosfæren, verdensrommet og havet. Avtalen regulerer ikke prøvesprengninger under jorden, så lenge spregningene ikke fører til radioaktivt nedfall utenfor eget territorium.

Den delvise prøvestansavtalen ble undertegnet av Sovjetunionen (representert av utenriksminister Andrej Gromyko), Storbritannia (representert av utenriksminister Alec Douglas-Home) og USA (representert av utenriksminister Dean Rusk) i Moskva 5. august 1963. Det ble etterpå åpnet for at andre land kan tiltre traktaten. Traktaten trådte i kraft fra 10. oktober 1963 og land som ikke signerte traktaten før denne datoen, kan kun tiltre.

124 stater har signert og ratifisert traktaten. Stater som er kjent for å ha atomvåpen og som ikke har signert traktaten er Folkerepublikken Kina, Frankrike og Nord-Korea.

Se også[rediger | rediger kilde]