Vagant (tidsskrift)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vagant er et tidsskrift for litteratur og kritikk, grunnlagt i 1988. Tidsskriftet har base i Bergen og Berlin, og er primært rettet mot et norsk publikum, men trykker tekster på alle de skandinaviske språkene.

Vagant har siden begynnelsen vært et unglitterært tidsskrift med stadig nye redaksjonssammensetninger. Redaksjonen består av både forfattere og litteraturvitere. Tradisjonelt har redaksjonen hatt en flat struktur. I 2007 ansatte man tidsskriftets første ansvarlige redaktør, Audun Lindholm.

I 2009 opprettet Vagant internettsatsingen «Vagant Europa», med det formål å oversette artikler fra europeisk litterær og kulturell debatt.

Historikk[rediger | rediger kilde]

De første årene var Vagant et uavhengig tidsskrift, med base i Oslo. I 1999 ble det opprettet en parallell redaksjon i Bergen, som lagde ett nummer i året. I 2002 kom Oslo-redaksjonens siste nummer, og deretter hadde tidsskriftet base i Bergen de neste ti årene. Hovedkontoret ble flyttet til Berlin i 2013.[1]

Fra 1996 til 2005 mottok tidsskriftet økonomisk støtte fra forlaget Aschehoug. I 2005 sa Aschehoug opp sponsoravtalen med tidsskriftet, og redaksjonen inngikk en ny avtale med det daværende forlaget N. W. Damm & Søn. Mellom 2005 og 2016 ble tidsskriftet utgitt av Cappelen Damm. Fra og med januar 2017 er eierskapet overdratt til redaksjonen.[2]

Tidsskriftet har fått navn etter de såkalte vagantene, det vil si omstreifende studenter som fremførte dikt og sangerlatin, mot kost og losji på vertshus rundt om i Europa i middelalderen.

I 2013 ble tidsskriftet kåret til Årets tidsskrift av Norsk Tidsskriftforening[3] og tidsskriftet fikk Språkprisen i 2014[4].

Noen tidligere medlemmer av redaksjonen[rediger | rediger kilde]

Gunnar Rebnord Totland, Alf van der Hagen, Tone Hødnebø, Johann Grip, Pedro Carmona-Alvarez, Pål Norheim, Arve Kleiva, Linn Ullmann, Anne Gjeitanger, Cecilie Schram Hoel, Henning Hagerup, Olaug Nilssen, Torunn Borge, Linde Hagerup, Espen Stueland, Tore Renberg, Karl Ove Knausgård, Nora Simonhjell, Susanne Christensen, Erlend O. Nødtvedt, Vigdis Ofte, John Ødemark, Knut Hoem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]