Conquistador

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Conquistadorer (conquistadoresportugisisk og spansk[1], norsk «erobrere»[2]) er en samlebetegnelse for soldater, riddere og oppdagelsesreisende som i tjeneste for Det spanske imperiet la store deler av Amerika og noen øyer i Asia under spansk styre fra det 15. til 18. århundre.[3][4][5] Begrepet conquistador har i hovedsak vært brukt om spanske erobrere[2][6], men brukes også om tilsvarende portugisiske kolonister som tjenestegjorde for Det portugisiske imperiet.[7]

Den sterke stillingen til de iberiske kongedømmene Portugal og Spania under oppdagelsestiden førte til at et stort antall conquistadorer seilte fra Europa til Amerika, Afrika, Asia og Oseania. Der erobret de områder og territorier og åpnet nye handelsruter fra slutten av 1400-tallet og frem til utpå 1700-tallet.[8]

Conquistadorer i tjeneste for den spanske kronen gjennomførte en rekke oppdagelsesferder, blant annet til Nord-Amerika, Karibia og Sør-Amerika og grunnla det som i dag er Hispanoamerika. Mest kjent er italieneren Christofer Columbus som på oppdrag for den spanske kongen oppdaget «Den nye verden» i 1492. Oppdagelsen ga Spania et forsprang i koloniseringen av Amerika. Fremtredende spanske conquistadorer er Hernán Cortés som ledet erobringen av Mexico og Francisco Pizarro som ledet erobringen av Peru.[6]

Conquistadorer i tjeneste for den portugisiske kronen ledet tokt og erobringer i Sør-Amerika, Afrika, Asia, Midtøsten og Oseania. Disse toktene la grunnlaget for dagens portugisisktalende verden i Amerika, Afrika og Asia. Viktige portugisiske conquistadorer er Vasco da Gama som seilte direkte til India om Afrika, Afonso de Albuquerque som ledet tokt til India, Persiabukta, Ostindia og Øst-Afrika, og Filipe de Brito e Nicote som ledet tokt til Myanmar og ble kronet til konge av Bago.

Kjente conquistadorer[rediger | rediger kilde]

Den spanske conquistadoren Francisco Pizarro (1475-1541) erobret Inkariket og grunnla det nye Peru.
Hernán Cortés (1485-1547) ledet spanjolenes erobring av Mexico, blant annet Aztekerriket i 1519. Dette moderne veggmaleriet i Palacio de Gobierno i Tlaxcala viser forhandlingene mellom Cortés og taxcaltekerne, en annen indianergruppe som ble beseiret.

Spanske conquistadorer[rediger | rediger kilde]

Oversikten viser noen kjente conquistadorer og andre spanske oppdagelsesreisende, tidsperioder og erobrede eller oppdagede steder.

Portugisiske conquistadorer[rediger | rediger kilde]

Oversikten viser noen kjente conquistadorer og andre oppdagelsesreisende for Det portugisiske imperiet, tidsperioder og erobrede eller oppdagede steder.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Definition of CONQUISTADOR». www.merriam-webster.com (engelsk). Besøkt 14. april 2020. 
  2. ^ a b «conquistador». naob.no. Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 14. april 2020. 
  3. ^ Mary Hill, Gold: The California Story
  4. ^ Vanhanen, Tatu (1997). Prospects of democracy: a study of 172 countries. New York: Routledge. s. 112. ISBN 0-415-14405-1. 
  5. ^ «conquistador | Definition, History, & Facts». Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 14. april 2020. 
  6. ^ a b «conquistador». Store norske leksikon. 23. oktober 2018. Besøkt 14. april 2020. 
  7. ^ «The Spanish conquistadores and colonial empire (article)». Khan Academy (engelsk). Besøkt 14. april 2020. 
  8. ^ «Portuguese Exploration and Spanish Conquest | US History I (OS Collection)». courses.lumenlearning.com. Besøkt 14. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]