Paul J. Crutzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paul Jozef Crutzen
Paul Jozef Crutzen 128.jpg
Paul J. Crutzen (1996)
Født3. desember 1933 (84 år)
Amsterdam, Nederland
Utdannet ved Stockholms universitet
Beskjeftigelse kjemiker, ingeniør, universitetslærer
NasjonalitetKongeriket Nederlandene
Medlem avRoyal Society
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Kungliga Vetenskapsakademien
Det pavelige vitenskapsakademi
National Academy of Sciences
Det russiske vitenskapsakademi
Academia Europaea
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Accademia Nazionale dei Lincei
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien
American Academy of Arts and Sciences
American Philosophical Society
Utmerkelser
11 oppføringer
Nobelprisen i kjemi, Tyler Prize for Environmental Achievement, Volvo miljøpris, Alexander von Humboldt Fellow, Max Planck research award, Leo Szilard Lectureship Award, kommandør av Den nederlandske løves orden, Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Æresdoktor ved universitetet i Tel Aviv, Æresdoktor ved Universitetet i Liège, æresdoktor ved Université catholique de Louvain
FagfeltKjemi og fysikk

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1995

Paul J. Crutzen (født 3. desember 1933 i Amsterdam) er en nederlandsk ingeniør, meteorolog og kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Mario J. Molina og Frank Sherwood Rowland i 1995, for deres arbeid innen atmosfærekjemien, spesielt for å ha påvist sammenhengen mellom KFK-gass og nedbrytingen av ozonlaget.

I jordens atmosfære finnes det små mengder ozon, en gass hvis molekyler består av tre oksygenatomer (O3). Til tross for at ozon forekommer i små mengder, spiller den en ytterst fundamental rolle for livet på jorden. Ozonet, sammen med den vanlige oksygengassen (O2), absorberer størstedelen av sollysets ultrafiolette stråling og hindrer dermed den farlige strålingen i å nå jordoverflaten. Uten dette beskyttende ozonlaget i atmofæren ville dyr og planter ikke kunne eksistere på land.

Crutzens, Molinas og Rowlands forskning klargjorde hvordan ozon ble dannet og brutt ned gjennom kjemiske prosesser i atmosfæren. De viste også hvor følsomt ozonlaget er mot påvirkning fra menneskelige utslipp av ulike gasser i atmosfæren. Gjennom å tidlig advare mot følgene av for eksempel ukontrollerte utslipp av freoner, startet de en debatt som senere ledet til en lovfestelse mot slike utslipp i mange land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]