Trinityprøvesprengningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Video av sprengningen
Bildet viser atombomben Trinity, i forkant av prøvesprengningen.
Detonasjonen av Trinity
Ildkulen fra Trinity

Koordinater: 33°40′36″N 106°28′32″V

Trinityprøvesprengningen var en prøvesprengning av en atombombe under Manhattanprosjektet. Detonasjonen ble utført ved Alamogordo i New Mexico, 16. juli 1945. Bomben var på 19 kilotonn (80 terajoule) og var historiens første detonasjon av et atomvåpen. Bomben var en plutoniumbombe av samme modell som ble sluppet over Nagasaki 9. august 1945.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Klargjøring[rediger | rediger kilde]

Kjernen av bomben - kalt the gadget - ble heist oåp i det tårn hvor de siste deler blevsamlet.

Som en forberedende test brakte man den 7. mai 108 tonn TNT til sprrngning for å kalibrere måleuystyr. Siden da har man målt sprengkraften av kjernevåpen i [[tonn]s/kilotonn/megatonn TNT (ett ton TNT svarer til 4.184 gigajoule).

Plutoniumkjernen, som havde fått tilnavnet the gadget (på norsk tingen), ble heist opp i et 20 meter høyt ståltårn. Ved å detonere bomben i den høyden håpet man å få et mer realistisk bilde av detonasjonen. Under et virkelig angrep, ville man – for størrst mulig effektg – detonere bomben i luften over målet. Den eleverte detonasjon ville samtidig bety mindre radioaktivt nedfall.

The gadget - som bombens innmat ble kalt - sammensatt og klar til testen.

Delene til the gadget ankom den 12. juli, og ble satt sammen neste dag. Den 14. juli ble bomben heist opp i ståltårnet. På ordre fra General Groves hadde man konstruert en stor stålcontainer, kalt Jumbo, som skulle ”redde” det dyrebare plutonium hvis forsøket skulle mislykkes. Jumbo ble konstruert til å kunne motstå eksplosjonen fra de fem tonns konvensjonelt sprengstoff som skulle brukes til å sammenpresse plutoniumet. Skulle kjedereakdjonen ikke starte, ville man slik i teorien være i stand til å berge plutoniumet og gjenbruke det. Jumbo, som ble konstruert i Pittsburgh, kom til å veie 240 tonn og ble transportert hele veien til teststedet med tog. Men da Jumbo endelig nådde frem, var laget bak bomben så sikre på suksess at den ikke ble brukt. I stedet heiste man Jumbo opp i et ståltårn 730 meter vtkk, for å bruke den som en indikator på atombombens kraft. Jumbo overlevde eksplosjonen. Men det gjorde ikke tårn Jumbo var festet til.

Sprengningen[rediger | rediger kilde]

Prøvesprengningen fant sted ved Alamogordo Bombing Range, et sted mellom byene Carrizozo og Socorro i New Mexico. Trinity skulle etter planen ha blitt detonert den 13. juli, men på grunn av dårlig vær ble prøvesprengningen utsatt.

Den 16. juli var værforholdene gode, og detonasjonen ble gjennomført om morgenen, kl. 05:29:45 lokal tid. Bomben var plassert i et 20 meter høyt ståltårn, og sprengkraften tilsvarte 19 kilotonn TNT. Den etterlot seg et 330 meter bredt og 3 meter dypt krater. Soppskyen steg 16 000 meter til værs, og trykkbølgen kunne føles 160 kilometer unna.

I krateret smeltet ørkensanden og ble til et tynt lag med grønt glass, som ble kalt trinititt. Krateret ble senere fylt igjen, og i dag er dette området fredet. På detonasjonsstedet står et monument på 3,65 meter. Området er fortsatt litt radioaktivt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata