Trinityprøvesprengningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Video av sprengningen
Bildet viser atombomben Trinity, i forkant av prøvesprengningen.
Detonasjonen av Trinity
Ildkulen fra Trinity

Koordinater: 33°40′36″N 106°28′32″V

Trinityprøvesprengningen var en prøvesprengning av en atombombe under Manhattanprosjektet. Detonasjonen ble utført ved Alamogordo i New Mexico, 16. juli 1945. Bomben var på 19 kilotonn (80 terajoule) og var historiens første detonasjon av et atomvåpen. Bomben var en plutoniumbombe av samme modell som ble sluppet over Nagasaki 9. august 1945.

Prøvesprengningen fant sted ved Alamogordo Bombing Range, et sted mellom byene Carrizozo og Socorro i New Mexico. Trinity skulle etter planen ha blitt detonert den 13. juli, men på grunn av dårlig vær ble prøvesprengningen utsatt. Den 16. juli var værforholdene gode, og detonasjonen ble gjennomført om morgenen, kl. 05:29:45 lokal tid. Bomben var plassert i et 20 meter høyt ståltårn, og sprengkraften tilsvarte 19 kilotonn TNT. Den etterlot seg et 330 meter bredt og 3 meter dypt krater. Soppskyen steg 16 000 meter til værs, og trykkbølgen kunne føles 160 kilometer unna.

I krateret smeltet ørkensanden og ble til et tynt lag med grønt glass, som ble kalt trinititt. Krateret ble senere fylt igjen, og i dag er dette området fredet. På detonasjonsstedet står et monument på 3,65 meter. Området er fortsatt litt radioaktivt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]