Pleistocen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Pleistocen (1 810 000–11 500 år siden) følger pliocen (5 330 000–1 810 000 år siden) og er den sjette eldste tidsepoken i tertiærperioden. Sammen med miocen (23–5 millioner år siden), pliocen og holocen (fra 9500 før Kristus til i dag) utgjør pleistocen neogen (23 millioner år siden til vår tid), en periode som sammen med det forutgående paleogen utgjør jordens nytid.

I moderne arkeologisk forskning hvor fokuset på klimatiske variasjoner er mer framtredende enn det tidligere fokuset på kulturelle «typer» og «perioder», går et viktig skilleleinje i den aktuelle perioden mellom istiden pleistocen og varmeperioden holocen, hvor jordbruket er den kulturelle hovedskillelinjen og yngre dryas er den ytre klimatiske. Begreper som mesolitikum om overgangsperioden mellom steinalderen (paleolitikum) og jordbruksalderen (neolitikum), samt annen «fininndeling» av tidsepokene (PPNA, PPNB), er omstridt i moderne arkeologi og fokuset på kulturelle «perioder» er i økende grad i ferd med å utgå fra faglitteraturen.

Navnet pleistocen ble gitt av den skotske geologen Charles Lyell.

geologistubbDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.