Utryddelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
I likhet med dinosaurene, brukes dodoen som symbol på utryddede dyr[1].

Utryddelse eller utdøen er et ord som definerer utrenskning av hele arter av dyr, planter og/eller mennesker. Den geologiske jordhistorien viser at de aller fleste arter på kloden vår har dødd ut, noe som sannsynligvis skyldes ekstreme miljøforandringer, som vulkansk aktivitet, havnivåforandringer og lignende. Mest kjent er dinosaurenes masseutryddelse ved utgangen av krittiden, som trolig fulgte etter et enormt asteroidenedslag ved Chicxulub nær byen Progreso i Mexico.[2] Menneskelig aktivitet regnes imidlertid i dag som den absolutt største årsaken til utryddelser.

Utryddelse kan også skje på lokalplanet, når en art ikke lenger er å finne i områder den naturlig har tilhørt. Årsakene til dette kan være mange, som at habitatet drastisk endrer karakter. Dette skjer blant annet når store områder blir avskoget, etter nybrott for landbruks- eller bosettingsformål, og etter drenering av våtmarksområder. Fragmentering er også en viktig årsak til utryddelse, noe som gjerne følger av avskoging, nybrott og drenering.

Planter og dyr kan også endres i henhold til evolusjonsteorien som ble fremsatt av Charles Darwin, slik at de ikke lenger likner den originale arten de utviklet seg fra. Da får de et nytt artsnavn, og den gamle arten ansees som utdødd. Et eksempel er Homo erectus, en vidt utbredt tidligere art av mennesker som har gitt opphav til det moderne mennesket. H. erectus er derved ikke utdødd i streng forstand (siden etterkommerne fortsatt eksisterer). En slik utdøen kalles en pseudoutdøen eller pseudoutryddelse.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Justice at last for the dodo - New Scientist, 28. august 1993
  2. ^ Schulte, Peter (5. mars 2010). «The Chicxulub Asteroid Impact and Mass Extinction at the Cretaceous- Paleogene Boundary». Science. 327 (5970): 1214–1218. PMID 20203042. doi:10.1126/science.1177265. Besøkt 8. mars 2010. 
  3. ^ Allaby, Michael (2014). A Dictionary of Zoology (4th utg.). Oxford University Press. ISBN 9780199684274. 

Se også[rediger | rediger kilde]

biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.