Utryddelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
I likhet med dinosaurene, brukes dodoen som symbol på utryddede dyr[1].

Utryddelse eller utdøen er et ord som definerer utrenskning av hele arter av dyr, planter og/eller mennesker. Den geologiske jordhistorien viser at de aller fleste arter på et eller annet tidspunkt har dødde ut, sannsynligvis skyldes dette ekstreme miljøforandringer som vulkansk aktivitet, havnivåforandringer o.l. Mest kjent er dinosaurenes masseutryddelse ved utgangen av krittiden.

Planter og dyr kan også endres i henhold til evolusjonsteorien som ble fremsatt av Charles Darwin, slik at de ikke lenger likner den originale arten de utviklet seg fra. De får de en nytt artsnavn, og den gamle arten ansees som utdødd. Et eksempel er Homo erectus, en vidt utbredt tidligere art av mennesker som har gitt opphav til det moderne mennesket. Homo erectus er derved ikke utdødd i streng forstand (siden etterkommerne fortsatt eksisterer). En slik utdøen kalles en pseudoutdøen eller pseudoutryddelse.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Justice at last for the dodo - New Scientist, 28. august 1993
  2. ^ Allaby, Michael (2014). A Dictionary of Zoology (4th utg.). Oxford University Press. ISBN 9780199684274. 

Se også[rediger | rediger kilde]

biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.