Hopp til innhold

Inguri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inguri
LandGeorgias flagg Georgia
StartStore Kaukasus
MunningSvartehavet
Kart
Inguri
42°57′17″N 43°05′06″Ø

Inguri (abkhasisk: ИнгурIngur, georgisk: ნგური – Enguri, russisk: Ингури – Inguri) er en elv vest i Georgia. Den er 213 km lang og har sitt utspring på grensen til den autonome republikken Abkhasia. Elven spiller en viktig rolle for vannkraftproduksjonen i området.

Elvens kilde ligger høyt i Kaukasusfjellene nær det høyeste fjellet i Georgia, Sjkhara, og snor seg gjennom fjelldalene mot nordvest før den snur sørvestover og munner ut i Svartehavet nær Zugdidi.

Etter den georgisk-abkhasiske konflikten (1992–1993) har både Georgia og Abkhasia tropper langs elven. Russland har også fredsbevarende styrker her. Det eneste lovlige kryssingspunktet er den 870 meter lange Inguribroen, som ble bygd av tyske krigsfanger fra 1944 til 1948. Det finnes imidlertid flere ulovlige overganger over elven.

Elven spiller en viktig rolle i georgisk kraftproduksjon. I 1988 ble Inguridemningen bygd med en høyde på 240 meter. Dette er den største konstruksjonen i Kaukasus. Den har en kapasitet på 1,1 millioner kubikkmeter vann. Vannkraftverket produserer 4,5 millioner kWh per år, noe som tilsvarer omtrent 40 % av den nasjonale energiproduksjonen. Installert effekt er 1 300 MW.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]