Abkhasisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Abkhasisk» kan også referere til Abkhasia og abkhasere.
Abkhasisk
Аԥсуа бызшәа
Brukt iTyrkia, Russland, Jordan, Syria, Irak, Georgia, Abkhasia
RegionAbkhasia
Antall brukere105 000[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Pontisk
Abkhasisk-abazisk
Abkhasisk
SkriftsystemDet kyrilliske alfabetet
Offisiell status
Offisielt iAbkhasias flagg Abkhasia (Georgia)
Språkkoder
ISO 639-1ab
ISO 639-2abk
ISO 639-3abk
Glottologabkh1244

Wikipedia på abkhasisk
Abkhasisk på Wiktionary

Abkhasisk (abkhasisk аҧсуа бызшәа, IPA: [аpʰswa bəzʃʷa]) er et pontisk språk som snakkes i Abkhasia (del av Georgia) og Tyrkia.

Det er ifølge Ethnologue 101 000  abkhasisktalende i Georgia.[1] Hvor mange som finnes i Tyrkia er ikke kjent på grunn av manglende befolkningsstatistikk, men et overslag ligger på 4 000, av ei etnisk gruppe på ca. 39 000).

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Abkhasisk kjennetegnes av et rikt konsonantforråd og et lite vokalforråd: Språket har bare to vokalfonemer, en åpen /a/ og en trang /ə/. Avhengig av omgivelse kan sistnevnte realiseres som [e], [i], [o] eller [u]. Abshuj-dialekten har 58 konsonanter, Bsyp-dialekten har 67.

Abkhasisk er et agglutinerende ergativspråk. Språket skiller mellom ulike kjønn i de personlige pronomena. Morfologien til nomena er relativt enkel, med bare et par kasus, men verbbøyinga er svært kompleks, og dominert av prefiksering.

Skriftspråk[rediger | rediger kilde]

Det første abkhasiske alfabetet ble utvikla i 1862 av Baron Peter von Uslar og besto av 37 kyrilliske bokstaver. Fra 1905 var et kyrillisk alfabet med 55 bokstaver i bruk. Nikolaj Marr utvikla et latinsk alfabet med 75 bokstaver, som var i bruk mellom 1926 og 1928, da det ble erstatta av et nytt latinsk alfabet. I 1937 ble det innført et alfabet basert på det georgiske alfabetet. Da abkhaserne ville distansiere seg fra georgierne ble det tatt i bruk et kyrillisk alfabet fra 1954.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Denne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.