Homo erectus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Homo erectus
Turkana-gutten (H. erectus)
Nomenklatur
Homo erectus
(Dubois, 1893)
Populærnavn
det oppreiste mennesket
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenPrimater
OverfamilieMenneskeaper
FamilieStore aper
SlektMenneskeslekten
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika, Asia, Europa
Inndelt i

Homo erectus (det oppreiste menneske) var et menneskelig vesen som antas å ha levd for 70 000 til 1,8 millioner år siden.

Det første skjelettfunn ble gjort av Eugène Dubois i TrinilJava i Indonesia, og fikk navnet Javamennesket. I 1893 ga Dubois arten det vitenskapelige navnet Pithecanthropus erectus. Ernst Mayr endret navnet til Homo erectus i 1950.

Homo erectus ble om lag 1,65 meter høyt og hadde et hjernevolum på 750–1 250 kubikkcentimeter.

Skallen til Pekingmennesket.

Kraniet er langstrakt, men flatt, med utpregede øyenbrynsrygger og en utskytende underkjeve. De fleste forskere tror at Homo erectus utvandret fra Afrika. De brukte ild og hadde en verktøykultur som kalles acheuléen. De laget jaktvåpen for å felle dyr, men som også kunne brukes til å knuse bein slik at de kom til beinmargen.

Også Pekingmennesket Sinantropus (funnet 1928) tilhører Homo erectus. Dit hører også det 1,6 millioner år gamle fullstendige skjelettet av Turkana-gutten (også kalt Nariokotome-gutten), som ble funnet under et akasietre i 1984, langs en uttørket kanal, like vest for Turkanasjøen. Noen forskere ser en egen art i Afrika og har plassert Turkana-gutten til Homo ergaster, håndverkermennesket, men en slik plassering mangler universell støtte.

Alderen på ca. 70 000 år har ført til at enkelte har knyttet utryddelsen av Homo erectus til vulkanutbruddet på Toba som fant sted en gang fra 69 000 til 77 000 år siden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]