Parakitter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Parakitter
Ara ararauna og Ara macao
Ara ararauna og Ara macao
Vitenskapelig(e)
navn
:
Psittacidae
Illiger, 1811
Norsk(e) navn: parakitter,
parakittfamilien,
ekte papegøyer
Hører til: papegøyefugler,
moderne fugler,
fugler
Antall arter: 330+
Habitat: tropisk og subtropisk skog
Utbredelse: de fleste varme steder i verden, flest arter i Australasia, Sør-Amerika og Mellom-Amerika
Delgrupper:

Parakitter eller ekte papegøyer (Psittacidae) er en gruppe fugler med mange arter. Sammen med kakaduer og New Zealand-papegøyer utgjør de gruppen papegøyefugler.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Et fellestrekk for papegøyefugler er et stort og kraftig nebb, der overnebbet er krummet. De kalles derfor «krumnebb». Parakitter har et vegetarisk kosthold og spiser typisk bær, frukt, nøtter og frø.

Parakittene er sosiale dyr som lever i monogami, i livslange parforhold, og ofte opptrer i flokk. Noen arter kan bli opp mot en meter lange, mens andre kun blir en knapp desimeter.

Papegøyefugler har fire tær på hver fot og er zygodaktyler. To tær peker framover og to bakover. Dette gjør artene til dyktige klatrere. Venstre fot kan dessuten brukes som griperedskap, noe som gjør det enkel for dem å håndtere føden. Øynene sitter på hver sin side av hodet og gir papegøyene et omnidireksjonalt syn, der hele synsfeltet er skarpt. Artene regnes derfor som fluktdyr.

Noen av artene er flinke til å herme lyder fra andre arter, for eksempel mennesker. Ekte papegøyer har derfor blitt populære som kjæledyr. Jako (Psittacus erithacus) er i så måte kanskje mest kjent.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Den systematiske inndelingen av papegøyefugler har vært gjenstand for mye diskusjon gjennom tiden og har blitt endret mange ganger. Forskere har ofte benyttet ulik systematisk inndeling og det har også vært diskusjon om selve artsbegrepet. Systematikken må derfor regnes som midlertidig.

Det er mest vanlig å dele papegøyefugler inn i to undergrupper; kakaduer (Cacatuidae) og parakitter (Psittacidae). Noen velger imidlertid å dele de inn i tre, som i fylogenien nedenfor. I denne er papegøyefuglene på New Zealand skilt ut i en egen gruppe kalt New Zealand-papegøyer (Strigopidae). New Zealand-papegøyer inneholder videre de to undergruppene Nestorini (Kaka og Kea) og Strigopini (Kakapo). Også omkring denne inndelingen hersker det imidlertid uenighet, i det noen mener at kakapoen (også kalt uglepapegøye og nattpapegøye) er den eneste arten som hører hjemme der.

   Papegøyefugler   
 
 

Psittacidae Rose-ringed Parakeet (Male) I IMG 9141.jpg


 

Cacatuidae Cacatua galerita -perching on branch -crest-8a-2c.jpg 

Strigopidae Kaka (Nestor meridionalis)- Wellington -NZ-8-2c.jpg 

Andre fuglerEksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Psittacidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Psittacidae – detaljert artsinformasjon


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.