Chicxulubkrateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Radartopografi viser kraterets diameter på 180 kilometer. Langs omkretsen av krateret er det en sirkel med cenoter.

Chicxulubkrateret er et nedslagskrater, hvor den ene halvdelen ligger under jorda inne på Yucatánhalvøya i Mexico, mens den andre halvdelen ligger under havet utafor halvøya. Sentrum av krateret ligger omtrent ved byen Chicxulub. Undersøkelser har vist at nedslaget fant sted i den siste delen av krittida for ca. 65 millioner år siden.

Nedslaget og dets følger[rediger | rediger kilde]

Radarbilde fra en satellitt som viser hvor massive steinarterne er. Dette uttrykker nedslagets komprimering av grunnfjellet.

Meteoritten anslås å ha vært omtrent 10 km i diameter, og nedslaget framkalte enorme tsunamier som bevegde seg i alle retninger. Støv og andre partikler nådde høyt opp i atmosfæren, hvor de blokkerte for sollyset. Det etterfølgende, kraftige temperaturfallet overalt på jorda tilsvarer den atomvinteren som ville blitt følgen av en atomkrig.

Utslettelse av dinosaurene[rediger | rediger kilde]

Tidspunktet stemmer godt overens med teorien til fysikeren Luis Alvarez, og sønnen hans, geologen Walter Alvarez, som kan forklare utslettelsen av dinosaurene. De påstår at det voldsomme fallet i antallet arter (også for andre arter enn dinosaurene) kan være forårsaka nettopp av en meteoritt på denne størrelsen.

Hovedbeviset ligger i et tynt, iridiumholdig lag, som adskiller krittidas lag fra paleogen overalt på jorda (K/Pg-grensa). Iridium er et sjeldent metall på jorda, men er vanlig i meteoritter. Man forestiller seg at begivenhetsforløpet i forbindelse med nedslaget er helt eller delvis skyld i det voldsomme tapet av arter nettopp ved overgangen mellem krittida og tertiærtida. Teorien er i dag akseptert av de fleste forskere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]