Chicxulubkrateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Radartopografi viser kraterets diameter på 180 kilometer. Langs omkretsen av krateret er det en sirkel med cenoter.

Chicxulubkrateret (IPA-uttale: /tʃʼikʃuluɓ/) er et nedslagskrater, hvor den ene halvdelen ligger under jorda inne på Yucatánhalvøya i Mexico, mens den andre halvdelen ligger under havet utafor halvøya. Sentrum av krateret ligger omtrent ved byen Chicxulub. Undersøkelser har vist at nedslaget fant sted i den siste delen av krittida, for 66 millioner år siden.[1] Dette sammenfaller i tid med Kritt-paleogen-utryddelsen som utryddet 75% av dyre- og plantearter på jorda, inkludert dinosaurene.

Krateret har en diameter på 150 kilometer, og er 20 kilometer dypt. Det er det nest største kjente nedslagskrateret på jorda. Chicxulubkrateret ble oppdaget av geofysikerne Antonio Camargo og Glen Penfield på 1970-tallet i forbindelse med oljeleting. I 2016 ble det tatt boreprøver av selve nedslagsområdet på flere hundre meters dybde. Undersøkelsene av boreprøvene bekreftet teoriene om dette nedslagets effekt.

Nedslaget og følgene[rediger | rediger kilde]

Meteoritten, eller Chicxulub-asteroiden, anslås å ha vært omtrent minst 11 kilometer og kanskje så stor som 81 kilometer i diameter.[2] Nedslaget framkalte enorme tsunamier som bevegde seg i alle retninger. Støv og andre partikler nådde høyt opp i atmosfæren, hvor de blokkerte for sollyset. Det etterfølgende, kraftige temperaturfallet overalt på jorda tilsvarer den atomvinteren som ville blitt følgen av en atomkrig.

Dinosaurenes utslettelse[rediger | rediger kilde]

Tidspunktet for meteorittnedslaget stemmer godt overens med teorien til fysikeren Luis Alvarez, og sønnen hans, geologen Walter Alvarez, som kan forklare utslettelsen av dinosaurene. De påstår at det voldsomme fallet i antallet arter (også for andre arter enn dinosaurene) kan være forårsaka nettopp av en meteoritt på denne størrelsen.

Hovedbeviset ligger i et tynt, iridiumholdig lag som inneholdet mikro-tektitter, som adskiller krittidas lag fra paleogen overalt på jorda (K/Pg-grensa). Iridium er et sjeldent metall på jorda, men er vanlig i meteoritter. Man forestiller seg at begivenhetsforløpet i forbindelse med nedslaget er helt eller delvis skyld i det voldsomme tapet av arter nettopp ved overgangen mellem krittida og tertiærtida. Selv om det fortsatt er strid om hendelsen, er Alvarez' nedslagsteori den som i dag er akseptert av de fleste forskere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 66.032 Millioner år ±0.058-0.072
  2. ^ Cordero-Tercero, Guadalupe; Durand-Manterola, Hector Javier (19. mars 2014). «Assessments of the energy, mass and size of the Chicxulub Impactor» (engelsk). Besøkt 2. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]